Annonce
Horsens

Ny skole i Horsens flytter ind i gammel telefonfabrik: Vi får langt bedre forudsætninger

FGU Sydøstjylland rykker ind på Ane Stauningsvej i løbet af 2020, hvor skolens elever og ansatte får sin dagligdag i den nuværende Social- og Sundhedsskole samt den tidligere Kirk Telefonfabrik. Foto: Morten Pape
FGU Sydøstjylland vil i løbet af 2020 samle sine aktiviteter i Horsens i et hoveddomicil på Ane Staunings Vej.
Annonce

Horsens: Efter et indledende skoleår på to adresser har FGU Sydøstjylland nu udset sig sit egentlige hoveddomicil i Horsens.

Skolen, der er et nyt tilbud til unge, der ikke er klar til at tage en ungdomsuddannelse, får løbende frem mod jul base på Ane Staunings Vej i Horsens.

Her lejer den sig ind i dele af den tidligere Kirk Telefonfabrik, herunder rammer, der i dag rummer Social- og Sundhedsskolen, der til sommer rykker ned på Campusgrunden ved banegården.

Dermed bliver FGU-skolens godt 300 elever og 40 undervisere, der i dag er fordelt mellem adresser på Strandpromenaden og Vågøvej, samlet på én matrikel, og det er væsentligt, slår Gitte Blaabjerg Jensen, direktør i FGU Sydøstjylland, fast.

- Vi er i gang med at skabe en fælles ny kultur, og det at være på én adresse giver langt bedre forudsætninger for at få skabt det allerbedste tilbud til de elever, der går hos os, siger direktøren.

FGU Sydøstjylland

FGU, forberedende grunduddannelse, er et skoletilbud for unge mellem 16 og 25 år, der ikke er klar til at tage en ungdomsuddannelse, ikke har fuldtidsarbejde eller ikke er afklaret i forhold til, hvad de vil.
FGU'en har erstattet de forberedende grunduddannelsestilbud til unge mellem 16 og 25 år, der tidligere fandtes på VUC, produktionsskolerne, erhvervsgrunduddannelsen og den kombinerede ungdomsuddannelse.
FGU'en skal afklare og kvalificere de unge til at vælge deres rette vej mod uddannelses- og arbejdsmarkedet.
Uddannelsen er op til to år i varighed og rummer et basisforløb og tre hovedspor: almen grunduddannelse, produktionsgrunduddannelse og erhvervsgrunduddannelse.
Horsens Kommune har sammen med Hedensted, Skanderborg, Odder og Samsø kommuner etableret FGU Sydøstjylland.
Odders borgmester Uffe Jensen (V) er bestyrelsesformand.

Annonce

En ud af fem kandidater

Det nye domicil, der både ligger ud til Ane Staunings Vej og Langmarksvej, rummer 7600 kvadratmeter. Her får eleverne adgang til produktionshal, sportshal, et større kantineområde samt undervisninglokaler fordelt på tre etager.

Ejendommen var en af fem kandidater i Horsens.

- På Ane Staunings Vej får vi adgang til store, åbne halarealer, hvor vi kan skabe et åbent værkstedsmiljø for vores erhvervsfaglige fag. På den måde får eleverne nemmere adgang til at finde ud af, hvad de gerne vil beskæftige sig med fremadrettet. Adressen rummer samtidig lokaler, der er velegnede til mere projektorienterede elementer i uddannelserne, siger Gitte Blaabjerg Jensen.

Hun peger samtidig på placeringen som en faktor.

- Vi tror på, at det miljø og den kontekst, vores elever skal vokse i, har de bedste vilkår på den adresse, vi har valgt, frem for eksempelvis Campus, siger hun.

Annonce

Får nøglerne 15. april

FGU Sydøstjylland overtager det nye lejemål etapevist. 15. april får skolen nøglerne til dele af ejendommen, hvor der skal etableres vækstedsmiljøer. Herefter er det planen, at produktionsuddannelses- og erhvervsuddannelseseleverne skal flytte ind kort efter sommerferien. FGU får nøglerne til den sidste del af det nye domicil 1. oktober, hvor der skal laves en mindre ombygning, hvorefter de sidste elever samt administrationen forventes at kunne flytte ind op mod jul.

- Det er selvfølgelig forudsat, at coronavirus ikke kommer til at forstyrre os i meget lang tid, siger Gitte Blaabjerg Jensen.

Selvom direktøren sætter pris på, at det nu bliver muligt at samles på én adresse, er hun ikke utilfreds med, at skolen i sit første år har været spredt på to adresser.

- For syv måneder siden ville vi nok være gået på jagt efter rammer, der egnede sig til små værkstedsmiljøer. Men i det første skoleår har vi erfaret, at der også er brug for et åbent værkstedsmiljø, hvor eleverne kan bevæge sig mellem flere værkstedfag, siger direktøren.

Som følge af flytningen sætter FGU Sydøstjylland sine lokaler på Vågøvej til salg. Lokalerne på Strandpromenaden er ejet af Learnmark Horsens.

Foruden Horsens dækker FGU Sydøstjylland Skanderborg, Odder, Samsø og Hedensted kommuner. Elever fra sidstnævnte går i øjeblikket i skole i Horsens, mens Hedensted Kommune leder efter en velegnet adresse.

FGU Sydøstjyllands domicil kommer til at have adgang fra både Ane Stauningsvej og Langmarksvej. Foto: Morten Pape

FGU Sydøstjylland har elever i alderen 16 til 25 år. Arkivfoto: Søren Gylling
Gitte Blaabjerg Jensen vurderer, at placeringen på Ane Staunings Vej er oplagt for en skole som FGU. Arkivfoto: Søren Gylling
FGU Sydøstjyllands hoveddomicil får placering i den tidligere Kirk Telefonfabrik og den nuværende Social- og Sundhedsskole på Ane Staunings Vej. Kort: Google
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Udsigt til brandslukning resten af aftenen: Vi skal ind fra ydersiden, og det tager tid

Annonce