Annonce
Erhverv

Ny regulering af tatoveringsblæk rammer skævt: - Det har ikke basis i virkeligheden

Tania Ayla fra Old Foxes Tattoo ser gerne mere regulering af tatoveringsblæk. Men hun synes, den nye lovgivning rammer skævt, og at den ikke hjælper der, hvor problemerne egentlig er. Arkivfoto: Marianne Husted
Et nyt EU-direktiv har gjort over 4000 kemikalier i tatoveringsblæk ulovlige. Hos Old Foxes Tattoo i Horsens er de glade for regulering, men de oplever, at den nye lovgivning rammer skævt.

Horsens: Livet som tatovør er de seneste dage blevet en del mere besværligt, end det var før nytår.

Tirsdag den 4. januar trådte EU’s nye kemikalielovgivning nemlig i kraft. Lovgivningen betyder at over 4000 kemikalier i tatoveringsblæk bliver forbudt. Tatovører er derfor blevet tvunget til at stoppe med at bruge det blæk, de ellers har benyttet i årevis.

Forbuddet blev varslet tilbage i oktober, hvilket har givet tatovørerne få måneder til at forberede sig. Og det har de kunnet mærke hos Old Foxes Tattoo i Borgergade i Horsens.

Annonce

- Vi har måttet planlægge, hvordan vi har gjort større projekter færdige, hvis bestemte farver skulle indgå i en tatovering. Så har vi gjort den del af tatoveringen færdig, inden den nye lovgivning trådte i kraft, fortæller tatoveringsartist i Old Foxes Tattoo Tania Natacha Ayla.

En god idé men et vanvittigt grundlag

Hos Old Foxes Tattoo synes Tania Natacha Ayla, at det er en god idé, at der kommer mere regulering med tatoveringsblæk. Men hun synes, at grundlaget for lovgivningen er skæv.

- Der er aldrig nogen, der har fået kræft af tatoveringsblæk. Det er et vanvittigt grundlag at basere lovgivningen på. De burde i stedet fokusere på fælles efterbehandling af tatoveringer blandt tatovører og forsøge at undgå bakterier i tatoveringsblæk, som kan give infektioner, siger hun.

Frem for en teoretisk kræft-risiko ser hun langt større problemer i, at hjemme-tatovører har købt billigt blæk hjem fra lande som Kina, som ikke er ordentligt kontrolleret, og at for eksempel unge mennesker laver tatoveringer på sig selv med kuglepensblæk.

- Der skal være styr på hygiejnen. Det giver en kæmpe infektionsrisiko og kan være vanvittig farligt.

Det siger den nye lovgivning

  • Fra den 4. januar 2022 bliver grænseværdierne for, hvor meget der må være af over 4000 kemikalier i blæk til tatoveringer og permanent make-up ændret, hvilket betyder at producenterne bliver nødt til at lave nye typer af blæk, som overholder de nye grænseværdier.
  • Blækket skal samtidig mærkes efter de nye regler.
  • Reglerne blev besluttet et år tilbage, men mange tatovører blev først klar over, at lovændringen ville træde i kraft den 4. januar omkring oktober 2021.
  • Formålet med lovændringen er at beskytte personer, der får en tatovering, mod sundhedsrisiko fra tatoveringsblæk. Det gælder særligt kræft og hudallergi.
  • Ca. 600.000 danskere har en eller flere tatoveringer.

Regulering med tatoveringsbranchen og -blæk, synes Tania Ayla altså, er helt på sin plads.

- Det skal bare have basis i virkeligheden. Vi har brug for rene farver uden bakterier. Det er ikke kræftrisiko, som er et stort problem.

Annonce

Farver bliver dyrere

Tania Ayla glæder sig til gengæld over, at den nye lovgivning gælder alle lande i EU og ikke kun Danmark.

- Det tvinger heldigvis producenterne til at lave blæk, som overholder lovgivningen. Hvis det kun havde galt i Danmark, havde det været langt mere besværligt.

De nye farver er en del dyrere end de farver, de plejer at bruge i shoppen.

- Vi bruger endda kun farver fra anerkendte mærker, som i forvejen er dyrere. Men det er ikke alle, der gør det. Og fremover bliver det også vanvittigt dyrt at starte en ny shop op, hvis man skal indkøbe alle forskellige farver på én gang, siger hun.

Hos Old Foxes Tattoo har de været tidligt ude, og har derfor fået en del af de nye farver hjem. Men Tania Ayla afventer stadig Miljøstyrelsens endelige godkendelse af det nye blæk.

- I virkeligheden ved vi jo ikke, om det er, som det skal være endnu. Men vi kan jo ikke gøre andet end at købe det blæk, som er anbefalet. Vi kan jo ikke holde lukket indtil Miljøstyrelsen melder noget ud. Vi er nødt til at holde forretningen i gang, siger hun.

Annonce

De kan jo ikke lukke et helt erhverv

Jakob Schultz, der er en af arrangørerne af Prison Ink Tattoo Festival, der løber af stablen fra 26. til 28. maj i år i Fængslet, regner ikke med, at den nye lovgivning kommer til at få en indvirkning på årets festival.

- Producenterne har nyt blæk på vej, selvom det lige nu går langsomt med at få varerne på markedet og de ikke kan følge med efterspørgslen. Det er producenternes og importørernes ansvar, at det nye blæk følger de nye EU-retningslinjer. Det er ikke tatovørernes, siger han.

Til Prison Ink lejer den enkelte tatovør en stand og medbringer derfor også selv det blæk, der skal bruges i de tre dage messen varer.

- Jeg regner da med, at det kommer til at forløbe, som det har gjort tidligere. EU kan jo ikke lukke et helt erhverv ned, som flere end 200.000 mennesker arbejder i. Jeg forstår tatovørernes frustration, for de oplever, at de ikke bliver lyttet til af hverken politikere eller Miljøstyrelsen. Det er frustrerende, fordi brancheorganistatiner som Dansk Tatorvør Laug og Uafhængige Tatovører i årevis netop har gjort alt for at forbedre forholdene omkring f.eks. hygiejne og registrering af blæk, i tæt samarbejde med myndighederne, siger Jakob Schultz.

Annonce

Torben er stud. bådebygger: - Min drøm er at bygge klassiske træskibe

Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - se listen her

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

AC Horsens For abonnenter

AC Horsens har mere eller mindre lukket transfervinduet: Disse to punkter gør cheftræneren tilfreds med udbyttet

Hedensted

Kok fra Kolding skal drive sognegården videre

Annonce