Annonce
Brædstrup

Ny podcast om Klostermølle: 900 års kulturhistorie fortalt på 20 minutter

Journalist Lene Grønborg Poulsen har interviewet museumsinspektør Lars Pagh på Horsens Museum om 900 års kulturhistorie på Klostermølle. Det er der kommet en cirka 20 minutter lang podcast ud af. Pressefoto
”Åsteder - fortællinger fra Gudenåen” er en podcast om alle de kulturhistorier, der gemmer sig langs Gudenåens breder. Der er netop udgivet et nyt afsnit om Klostermølle.
Annonce

Klostermølle: Munkeklosteret ved Klostermølle bestod i cirka 400 år. Det fortæller museumsinspektør ved Horsens Museum, Lars Pagh, i en ny podcast om Klostermølle, som netop er udkommet.

Faktisk kommer museumsinspektøren ind på 900 års kulturhistorie, som har udspillet sig ved møllen for enden af Mossø, på de cirka 20 minutter, som podcasten varer.

Et besøg ved Klostermølle kan blandt andet ske i kano på Gudenåen gennem munkenes gamle klosterkanal. Sejlerne skal dog se godt efter for at opdage det, for kanalen er lavet så fint, at den helt naturligt følger landskabet. I området kan man ligeledes høre en stille brusen fra det store møllehjul, som har arbejdet på stedet, siden middelalderens munke slog sig ned i området.

- På den måde har Klostermølle altid været stedet, hvor verdener mødes. Vandmasser og mennesker. Naturens kræfter og nye ideer. I middelalderen kunne munkene straks se, at vandet kunne bruges til at skabe en stor mølle, og i nyere tid har området huset en papirfabrik, der har udnyttet vandmassernes kræfter, forklarer journalist og producent af podcasten Lene Grønborg Poulsen.

Gudenåen på podcast

Der er planlagt i alt 11 afsnit i podcast-serien "Åsteder- Fortællinger fra Gudenåen". En podcast er et lydoptagelse, du kan høre, når du vil via din mobil, iPad eller computer. Man kan også kalde det "radio, når det passer dig."

Historien om Klostermølle er den fjerde i Gudenå-rækken:

1. Tinnet Krat: Fra Istid til vandland (er udkommet)
2. Uldum Kær: Alle tiders kulturlandskab (er udkommet)
3. Den Genfundne Bro: Jernbane og vandkraftværk omformer landskabet (er udkommet)
4. Klostermølle: 900 års kulturhistorie ved Mossø
5. Øm Kloster: munkekost og sanitære forhold
6. Silkeborg: Ad Trækstien til industri og udvikling
7. Sminge sø: Jægere ved åens bred
8. Vejerslev Skov: En skibssætning fra yngre jernalder
9. Tange Sø: Vandkraft og masser af strøm
10: Langå: Sprængning af jernbanebroerne
11. Randers: Byen og vandet i fortid og nutid


Kilde: Oplevgudenaa.dk/podcast

Annonce

Hør om Klostermølles historie

 

Annonce

Kloster og mølle

Det syn, der møder besøgende ved Klostermølle i dag, er blandt andet flere flotte og velholdte røde træbygninger med sorte tage, som stammer fra dengang, stedet blev brugt til industri.

Derimod er munkenes gamle kloster, som i sin tid var et vigtigt centrum for området, forsvundet. Men den historie fortæller museumsinspektør ved Horsens Museum Lars Pagh, i den nye podcast.

- Som medie fungerer podcasten godt til de her historier, hvor man kan se meget lidt på stedet. Heldigvis er Lars Pagh god til at male billeder frem og fortælle om livet med at skabe et kloster og en mølle på stedet. Vi håber på, at fortællingerne på den måde vil give lytterne en meroplevelse, hvis de tidligere har været ved Klostermølle eller får lyst til at besøge stedet for første gang, siger Lene Grønborg Poulsen.

Annonce

Fortid og nutid

I podcasten kan man høre om det liv, som munkene har levet langs Gudenåens bredder. Det var munke i Benediktiner-ordenen, som slog sig ned i området, da stedet var tilpas afsides og tæt ved vandet, hvilket passede til munkenes levestil.

Lars Pagh kommer også ind på reformationens betydning for munkenes liv, og faktisk fik munkene lov til at blive ved klostret også efter 1536.

Den nyere tid, som fortællingen om Klostermølle også berører, betød opførelsen af en stor fabrik med produktion af papirmasse og pap. Som sådan fungerede den indtil 1973, da en brand satte en stopper for produktionen.

I dag er Klostermølle et yndet turistmål. Herudover er der oprettet et fugletårn i den gamle tørlade, så gæster kan få et magisk kig ud over det område, hvor Gudenåen løber ud i Mossø. Her kan fugleinteresserede komme hele året rundt og holde øje med områdets dyreliv og ikke mindst prøve at få et glimt af isfuglen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Se alle målene: Rekordmål af Kjær og kanonkugle af Therkildsen knækkede Hobro

Horsens

Efterlyst 22-årig fundet i god behold

Danmark

Kæmpe-slagteri klar til at boykotte Kurt Beier ved dom

Annonce