Annonce
Horsens

Ny plan: Patienter med blodprop i hjernen slipper for en tur til Viborg

På mandag skal et revideret forslag til planen for neurologi og neurorehabilitering behandles af regionens hospitalsudvalg. Vedtages planen, der indeholder besparelser for 10 mio. kr., lukkes fire senge til specialet på Regionshospitalet Horsens, som i dag modtager lokale patienter, der er blevet akut behandlet i Aarhus, men har behov for lidt mere tid på hospitalet. Fremover skal de blive i Aarhus, indtil de kan komme hjem eller sendes videre til specialiseret behandling. Arkivfoto
Høringssvar har ændret plan om at sende lokale patienter med en blodprop i hjernen videre til Viborg efter akut behandling i Aarhus. Nu skal patienter, der har brug for en hospitalsseng lidt længere, i stedet blive i Aarhus. Det glæder lokal overlæge.

Horsens: Patienter, der bliver indlagt i Aarhus med en blodprop i hjernen, skal blive der, indtil de kan komme hjem eller skal videre til neurorehabilitering i Hammel eller Skive.

Sådan lyder en del af forslaget til en ændring på området for neurorehabilitering, som hospitalsudvalget i Region Midtjylland skal behandle på mandag.

I første omgang var det planen, at den akutte behandling for blodproppen i hjernen skulle foregå i Aarhus lige som i dag, men patienter fra Horsens- og Randers-området, som havde brug for et lidt længere ophold i en hospitalsseng, skulle fremover overføres til Regionshospitalet i Viborg. I dag komme de til hjemhospitalerne i Horsens og Randers.

En rigtig dårlig plan, meldte Ole Davidsen, overlæge med ansvar for specialet på Regionshospitalet Horsens.

- Man spilder mindst en dag ved at flytte en patient fra et hospital til et andet. Det bedste ville være, at de, der har behov for det, kan blive i Aarhus, hvorefter de kan komme hjem og videre til genoptræning i kommunalt regi eller til genoptræning på Hammel eller Skive, lød det fra overlægen.

Og det er netop sådan, forslaget er endt, efter at høringssvarene er blevet behandlet. Helt til Ole Davidsens store tilfredshed.

- Det er det bedste for patienterne.

Annonce

DF: Drop forslaget

DF gik også ind i sagen, og var helt på lægens side: Det var tosset, at patienterne fra Horsens og Randers skulle til Viborg.

- For os er det en halv sejr, at forslaget nu er ændret, så patienterne kan blive på hospitalet i Aarhus, siger Steen Thomsen fra DF's gruppe i Region Midtjylland.

Men ændringen er alligevel ikke god nok til at få DF's stemme, som i stedet foreslår, at ændringsforslaget udgår af planen.

- Dermed sikrer man nærhedsprincippet for både patienter og pårørende. Samtidig er det en dyrere løsning at samle patienterne i Aarhus, som også vil koste penge for hospitalerne i Randers og Horsens, forklarer Steen Thomsen.

Frygter fremtiden for udgående teams

Regionen siger, at en seng til neurorehabilitering koster en million kroner om året, men hospitalerne i Randers og Horsens siger, en seng koster henholdsvis 700.000 og 750.000 kroner. Ud fra det regnestykke vil det koste hospitalet i Horsens en million kroner at afgive fire senge, mens Randers, der har seks senge til neurorehabilitering, får en udgift på 1,8 mio. kr. For hospitalerne mister en million kroner pr. seng, hvis forslaget vedtages.

- Hvor det kostede Viborg en million kroner at udvide med de 10 senge, er anlægsudgifterne i Aarhus sat til tre mio. kr. Så alt i alt er det en løsning, hvor det koster mange penge at finde en besparelse på en million, siger Steen Thomsen.

Det regnestykke vil DF ikke stå inde for.

- Selv om man fjerner dette punkt, vil man stadig have fundet besparelsen på en million, som er hele målet med det punkt i planen, der samlet skal finde 10 mio. kr.

Forsvinder sengene til neurorehabilitering på de to hospitaler, frygter DF også for fremtiden for de udgående teams på de to matrikler. Teamet kører hjem til borgere, der har haft en blodprop i hjernen.

- Det er netop en opgave, hvor nærhed er vigtig, siger Steen Thomsen.

Overlæge Ole Davidsen mener ikke, at det behøver blive et problem, men understreger, at det er vigtigt, at teamene fysisk er spredt ud over hele regionen, da de netop kommer i patientens hjem.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indgreb mod kviklån er helt på sin plads

Kviklån og bettingreklamer ender med jævne mellemrum i både skudlinje og mediemølle i takt med hårrejsende beretninger om især unge, der ender i bundløs spillegæld eller opbygger et rentebjerg af de uoverstigelige. Når jeg har deltaget i diskussioner om det rimelige i de fristende tilbud, har jeg har ofte automatreageret med: "Hold nu op med alle de forbud. Når I er myndige, er I også voksne nok til at tage det ansvar, der følger med." Jeg ser da også par i "Luksusfælden", der er uden for pædagogisk rækkevidde og egentlig bare bekræfter holdningen. Alligevel har jeg flyttet mig lidt, jo mere jeg har læst om det - og tænkt over det. Vi spurgte i søndagsavisen Horsens Folkeblads følgere på Facebook, hvad de synes om netop kviklån. En klar majoritet så gerne et forbud mod ågerrenter - eller i det mindste de reklamer, der nærmest kører i båndsløjfe på reklamefinansierede tv-kanaler. Jeg bed også mærke i forslaget om at indføre privatøkonomi som fast pensum i folkeskolen, fordi unge er for letpåvirkelige og ved for lidt. God idé. Allermest tankevækkende var et indlæg fra en, der netop havde fået en mere nuanceret holdning til sagen og havde rykket sig fra "stop nu med forbud"-standpunktet. Han skrev: "Det er nemt at påstå, at man blot kan lade være, men hvis det er den eneste mulighed, man ser for at betale ens udgifter og få mad på bordet, ser man nok anderledes på det." Vel talt! Man kan sagtens være myndig og ekstremt sårbar på samme tid, og i takt med teknologiske fremskridt er det simpelthen blevet for let at spille sig i livslang gæld eller låne hurtige penge med vanvidsrenter på op til 800 procent om året. Og hvem ved? Måske er man blevet truet til at skaffe kolde kontanter i en rasende fart, fordi man er kommet i lag med tvivlsomme typer. En skræmmende tanke. Når jeg nu har ordet, skal der lyde en tak til dem, der tager sig tid til at bidrage reflekteret til søndagsdebatten i Horsens Folkeblad uge efter uge. Det er værdsat og har i det mindste gjort denne signatur klogere.

Annonce