Annonce
Debat

Ny lov gælder kun, hvor der er mangel på arbejdskraft

Annonce

Arbejdsmarked: Bent Bøgsted (DF) misforstår i sit indlæg 27. maj, hvad konsekvenserne vil være af, at specialiseret arbejdskraft fra ikke-EU-lande kan komme til Danmark.

Arbejdsgiverne vil nemlig udelukkende have mulighed for at ansætte udenlandske arbejdstagere fra tredjelande på fagområder, hvor der er mangel på arbejdskraft i Danmark. Ledige danskere vil altså dermed ikke blive negativt påvirket.

Jeg kan godt forstå, at aftalen kan vække opsigt under coronakrisen, hvis man misforstår indholdet. Stillingsbetegnelserne på den såkaldte positivliste er alene på listen, hvis der er mangel på arbejdskraft inden for et givent område.

Det betyder, at hvis arbejdsløsheden stiger, vil der være færre stillinger på listen end i perioder med lav arbejdsløshed. Dermed tager den højde for, at konjunkturerne går op og ned. Men der kan stadig – trods krisen – være stillinger, der kræver særlige kompetencer, hvor der ikke er ledig dansk arbejdskraft. Her skal virksomhederne have mulighed for at rekruttere fra udlandet.

Dertil kommer, at det udelukkende er arbejdsgivere, der lever op til krav om overholdelse af danske løn- og ansættelsesvilkår og pligter for uddannelse af lærlinge og elever, som får mulighed for at benytte sig af ordningen. Bøgsted tager altså fejl, når han skriver, at ordningen presser danske lønninger.

Der bliver desuden stram kontrol med, hvilke personer der får lov til at komme ind på den nye ordning, ligesom ordningen evalueres årligt de første fem år. Endelig er det en vigtig del af loven, at vi samtidig fordobler bødestraffen til arbejdsgivere, der benytter sig af illegal udenlandsk arbejdskraft.

Rasmus Stoklund
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce