Annonce
Horsens

Ny Lemmerz-skulptur på vej til Søndergade: Madonna bliver forenet med sin mand

Skulpturen "Adam" måler 176 centimeter og er lavet af bronze. Skulpturen skal stå på Søndergade mellem Jyske Bank og Louis Nielsen. Foto fra plan- og miljøudvalgets dagsorden
Jysk Fynske Medier har tilbudt og fået lov til at stille en ny skulptur op i Søndergade. Skulpturen, "Adam", afsløres i forbindelse med åbningen af den renoverede Søndergade.
Annonce

Horsens: Jysk Fynske Medier har fået grønt lys af plan- og miljøudvalget i Horsens Kommune til at stille endnu en skulptur op i Søndergade, den fjerde i rækken.

Den 176 centimeter høje bronze-skulptur "Adam" bliver afsløret i forbindelse med den officielle åbning af den renoverede gågade i slutningen af august, og den er som to af de øvrige skulpturer på Søndergade lavet af den anerkendte kunstner Christian Lemmerz.

Faktisk har "Adam" en meget tæt forbindelse til Lemmerz' værk "Madonna (Darfur)", der har stået på Søndergade siden 2008. Det er hendes mand, fortæller Sven Grønborg, medlem af forretningsudvalget i Jysk Fynske Medier, der har givet tilladelse til at købe skulpturen.

- Sammen med Madonna lavede Lemmerz også en skulptur af hendes mand, og hvad var mere oplagt end at forene mand og kone på Horsens' nye og fantastisk flotte gågade, hvor kommunens folk har fundet fine placeringer til fondens øvrige tre skulpturer? Det har hele tiden været mit ønske, at de to skulpturer skulle stå sammen, og nu har vi fundet økonomien til det, siger han.

Hvis kunst ikke er lidt farligt og tankevækkende, er det bare dekoration og lidt uinteressant.

Sven Grønborg, medlem af forretningsudvalget i Jysk Fynske Medier

Annonce

Kunstværker solgt

Horsens Folkeblad og Horsens Folkeblads Fond har gennem de seneste 30-35 år opbygget en større samling af kunst i bladhuset, og i forbindelse med, at der skal indrettes lejligheder på 1. sal ud mod Søndergade, hvor Horsens-redaktionen i dag har til huse, var der en række kunstværker "i overskud".

De er nu blevet solgt, og pengene har finansieret købet af "Adam".

- Jeg fik til opgave at stå for køb og salg, og med stor velvilje fra Christian Lemmerz og Kasper og Franz Pedersen fra Galleri Franz Pedersen og professionel assistance af Peter Beck fra Bruun Rasmussen er det lykkedes at nå i mål, hvis kommunen kommer med den endelige tilladelse, sagde Sven Grønborg, umiddelbart før tilladelsen kom i hus.

Annonce

Voldsom skulptur

Arbejdsgruppen, der for Horsens Kommune har vurderet skulpturen, skriver i sin indstilling, at værket ud fra en kunstfaglig vurdering har et højt kunstnerisk niveau. Arbejdsgruppen skriver dog også, at skulpturen "i sit udtryk og i kraft af sin menneskelige skala, kan opleves som voldsom og konfronterende i det offentlige rum".

Christian Lemmerz har selv forklaret om skulpturen, at den kan ses som den lidende Kristus, og at den samtidig formidler "de racistiske massakrer i Rwanda og krige og lidelser generelt".

Han har også skrevet, at skulpturen "sandsynligvis er meget uegnet i en fodgængerzone, men det er derfor, det er nødvendigt", fortæller Sven Grønborg.

- Nogle vil mene, at Adam er for barsk til en placering på gågaden. Det hørte vi også om drengen og kraniet, som nu nok er det mest anvendte selfie-motiv i byen, Madonna med barnet og hyænen med babyen, som snart er pudset blank af alle de børn i klapvogn, der lige skal hen og røre ved den. Hvis kunst ikke er lidt farligt og tankevækkende, er det bare dekoration og lidt uinteressant, lyder det fra Sven Grønborg.

Horsens Folkeblads Fond har tidligere doneret tre skulpturer til Søndergade. Til venstre ses Michael Kviums "Double Blind" (2006), øverst til højre Christian Lemmerz' "Hyænen" fra 2016 og nederst til højre Lemmerz' "Madonna (Darfur), der blev sat op i 2008. Arkivfotos
Annonce

Planer om skulpturallé

Sven Grønborg har, siden de første skulpturer blev sat op i Søndergade, drømt om en langsomt voksende skulpturallé ned ad Søndergade med bidrag også fra andre lokale fonde og ejendomsbesiddere, og det kom på dagsordnen i forbindelse med det kommunale budgetforlig for 2020.

Her blev forligspartierne enige om at arbejde for en skulpturallé med et internationalt niveau fra Campus til lystbådehavnen og kunstmuseet. Det fremgår af budgetforliget, at kultur- og civilsamfundsudvalget i 2020 skal "afdække mulighederne, herunder for finansiering, der skal være både kommunal og ekstern".

Det er en opgave, der endnu ikke er taget hul på, fortæller Jakob Bille (LA), formand for kultur- og civilsamfundsudvalget.

- Jeg kan ikke sige så meget om det endnu, men det står i budgetforliget, så det er noget, vi skal se på. Mit bud er, at vi tager det op umiddelbart efter sommerferien, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Løvbjerg-købmand: Mundbind vil gøre hverdagen mere tryg for personalet og kunderne

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Horsens

Det mener læserne: Øgede krav om mundbind vækker både glæde og vrede

Annonce