Annonce
Hedensted

Ny indsats virker: Flere fælder og mindre gift holder rotterne nede

Rotterne befinder sig godt i kloakkerne, men når der er en defekt, eller kloakken skal renoveres, kommer de gerne op til overfladen. Arkivfoto
Rotter forsvinder formentlig aldrig helt, men for første gang i mange år er der status quo i antallet af rotte-anmeldelser i Hedensted Kommune.

Hedensted: For første gang i mange år ser Hedensted Kommune ud til at komme ud af 2018 uden en stigning i antallet af rotte-anmeldelser.

Det viser de foreløbige tal, som teknisk udvalg blev præsenteret for på sit møde forleden.

Ser man på rottetallet over resten af landet er der tale om en lokal succes - for selvom kommunerne overalt sætter stærkt ind mod de uvelkomne skadedyr, så bliver der bare flere og flere af dem.

I Hedensted vedtog politikerne sidste år en ny handlingsplan, der blandt andet indebærer flere rottespærrere på kommunale institutioner, flere fælder og mindre gift samt mere forebyggelse. Og noget tyder altså på, at indsatsen allerede har en effekt.

- Der er mange ting, der er afgørende for, om vi får flere rotteanmeldelser, blandt andet er vejret en faktor. Derfor vil jeg ikke sige, at vi nu har løst problemet, og at rotterne er på retur, men det er helt klart positivt, at vi det seneste år har kunnet holde status quo, siger Maria Sørensen fra kommunens tekniske afdeling.

Annonce

Vi er blevet meget opmærksomme på at holde rotterne væk fra overfladen, når vi for eksempel skal renovere de gamle kloakker, og Hedensted Spildevand gør en kæmpe indsats.

Maria Sørensen

Succes i Vestergade

Langt størstedelen af rotterne befinder sig i kloaksystemet, og det er herfra, de ved forskellige lejligheder kommer op til overfladen - fx når det er defekt.

- Vi er blevet meget opmærksomme på at holde rotterne væk fra overfladen, når vi for eksempel skal renovere de gamle kloakker, og Hedensted Spildevand gør en kæmpe indsats, siger Maria Sørensen.

- Det store separeringsprojekt i Vestergade i Løsning var en lille succeshistorie, hvor vi fangede mange hundrede rotter i fælder, som vi satte op i de gamle kloakker, lige inden vi begyndte at grave i dem. Derefter satte vi også fælder op på overfladen, og det virkede rigtig godt, fortæller hun.

Mindre gift

Som en del af den nye rotteplan - og af en ny lovgivning på området - skal kommunen nu bruge mindre gift for at undgå, at rotterne bliver resistente.

- Vi går i retning af flere fælder, men det er en lang proces. Engang kunne vi bare stille en pose gift ved postkassen på gårde med rotteproblemer, og så lagde beboerne det selv ud, men det må vi ikke længere. Det skal folk lige vænne sig til, siger Maria Sørensen.

- Vi har brug for, at ejerne af bygningerne samarbejder med os for at få bugt med rotterne, men det handler i højere grad om, at de for eksempel lader være med at have foder liggende fremme i en periode, eller at de tætner nogle bygninger, forklarer hun.

I forvaltningen oplever man en generel voksende interesse blandt borgerne for at hjælpe til med at gøre noget ved rotteproblemet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce