Annonce
Horsens

Ny gravplads: Mange vil gerne stedes til hvile i skoven

I en smuk lysning i Stensballe Skov har Henrik Ahlefeldt-Laurvig, ejer af Stensballegård, fået godkendt en skovgravplads. De første seks urner er blevet nedsat, og over 20 personer har reserveret en gravplads i skoven. Foto: Morten Pape

Seks urner er blevet nedsat på den nye skovgravplads i Stensballe Skov siden indvielsen. Over 20 har reserveret en plads i skoven.

Horsens: De høje, smukke og slanke bøgetræer fra 1929 står smukt mod himlen i en lysning i Stensballe Skov. Blot et stenkast fra golfbanen og få skridt fra den smukkeste udsigt ud over fjorden er de første seks personer blevet stedt til hvile, siden skovgravpladsen blev indviet i januar.

- Der har været en meget stor interesse. Det har der virkelig. Alle spørger til det, og mange synes, det er en rigtig god ide, fortæller ejer af Stensballegaard Henrik Ahlefeldt-Laurvig.

Han har jævnligt vist den nye skovgravplads frem for interesserede, ligesom han også giver interesserede lov til selv at køre ud og kigge på gravpladsen i skoven.

- Nogle er vældig hurtige til at vælge et træ, og andre går herude i rigtig lang tid, før de beslutter sig for en placering og et træ, de gerne vil ligge ved, men det er også helt i orden, siger Henrik Ahlefeldt-Laurvig.

Nogle kommer alene og kigger, andre kommer som ægtepar, men der kommer også hele familier og kigger på træerne og en ønsket placering.

- Folk synes, det er en god idé, fordi vi er ude i Guds frie natur, og fordi de ikke er til besvær for familien efterfølgende. Skovgravpladserne passer sig selv, forklarer Henrik Ahlefeldt-Laurvig.

Det koster 5900 kroner at købe en gravplads omkring et træ, mens det koster 1000 kroner at reservere en plads. Reservationsgebyret bliver trukket fra den endelige pris.

Annonce

Folk synes, det er en god ide, fordi vi er ude i Guds frie natur, og fordi de ikke er til besvær for familien efterfølgende. Skovgravpladserne passer sig selv.

Henrik Ahlefeldt-Laurvig

Skovgravpladsen

Alle på tværs af religion og livssyn kan købe et gravsted ved Stensballegaard.Der er udlagt 1,25 hektar skov til gravplads. Det er ikke indviet jord.

Gravstederne er fredet i 10 år med mulighed for forlængelse.

På gravstederne må der lægges en natursten med navn eller initialer på afdøde.

Urnerne skal være af biologisk nedbrydeligt materiale.

Naturen står selv for vedligeholdelsen af gravstederne.

Se mere på www.skovbegravelse.nu

På et interaktivt kort på hjemmesiden kan man både booke og få fremvist træer og urnepladser.

Det er tilladt at få lagt en mindre flise med navn på afdøde, men flisen skal ligge diskret i skoven. Foto: Morten Pape

Drak kaffe under træ

Træerne er nummererede med et lille skilt, så man kan navigere i skoven og finde de eksakte træer. Man kan både blive begravet anonymt, men man kan også få nedlagt en lille diskret gravsten, to meter fra det træ, hvor man har valgt at få nedsat sin urne. Det gør det lettere at finde gravstedet.

- Vi kan tydelig mærke, at der ikke har været så mange alternativer, hvis man ikke vil ligge på en kirkegård eller have spredt sin aske ud over fjorden. Det er populært at have et træ, men kan vende tilbage til, siger Henrik Ahlefeldt-Laurvig, som blandt andet har fået henvendelser fra folk i Kolding, Fredericia, Ry og fra Sjælland.

- For nylig havde vi en familie herude, som sad og drak kaffe rundt om det træ, der var deres families.

Mange kan godt lide tanken om at blive begravet i den frie natur, hvor deres pårørende ikke skal tænke på at holde gravstedet ved lige. Det gør naturen selv på skovgravpladsen. Foto: Morten Pape

Mange spørgsmål at besvare

Skovgravpladsen er den første af sin slags, der er beliggende i en privat skov. Kommunen har forpagtet jorden af Stensballegaard og står som ansvarlig og tilsynsførende myndighed med gravpladsen.

Det er planen, at konceptet skal udbredes, så der bliver etableret flere skovgravpladser rundt omkring i landet. Den del tager sønnen og medejer af Stensballegaard Jannik Ahlefeldt-Laurvig sig af. Han har blandt andet afviklet møder med interesserede kommuner, som skal sættes ind i de mange regler.

- Der er mange spørgsmål, som vi besvarer i telefonen, og der er mange regler, man skal kende og overholde for at få lov til at etablere en skovgravplads. Nogle spørger for eksempel, hvad vi gør, hvis deres træ vælter i en storm. Men så planter vi selvfølgelig et nyt, siger Henrik Ahlefeldt-Laurvig.

Skovgravpladsen ved Stensballegaard blev indviet af kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) og borgmester Peter Sørensen (S) i januar.

Træerne har et diskret nummer, så man kan navigere i skoven og finde sit eget træ. Foto: Morten Pape
Skovgravpladsen blev indviet i januar og er den første af sin slags i en privat skov. Horsens Kommune er ansvarlig og tilsynsførende myndighed med gravpladsen. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Leder: Tak for oplevelserne til en dansk verdensstjerne

Der er altid risiko for at få tastaturkrigere på nakken, når man hylder en sportsstjerne som den største i Danmark nogensinde, så lad mig i internetfredens tegn konstatere, at det var en af de største, der fredag morgen sagde "goodbye" til en hel tennisverden. Uanset placeringen på den rød-hvide evighedsskala: Caroline Wozniacki fortjener al den hyldest, der ruller hendes vej. Hun har været en strålende repræsentant for Danmark på alle parametre, og selv om jeg er en af dem, der har nået kvalmegrænsen, når det gælder hyldestvideoer, taler det sit eget tydelige sprog, når tennislegender som Federer, Djokovic, Nadal og Serena Williams afleverer personlige hilsner til "Caro". Som danskere kan vi ærgre os en smule over, at hendes sidste tre kampe blev spillet på umulige tidspunkter midt om natten, men der er på især to punkter noget smukt i, at det hele sluttede i Australian Open. Punkt 1: Det var her, hun 27. januar 2018 endelig fik den Grand Slam-titel, hun manglede i en fornem karriere. Jeg var en af dem, der kneb en tåre, da hun efter en forrygende finale kunne hæve trofæet. Punkt 2: Wozniacki har været en perfekt ambassadør for Danmark i hele verden. Og længere væk end Melbourne kommer vi ikke, når det gælder de største turneringer. Hun har på WTA Tour'en aldrig været spilleren begavet med det største talent, men hun har altid været i superform og ofte slidt en modstander op. 71 uger som nummer et på verdensranglisten, to finaler i US Open, en sejr i den prestigefyldte sæsonfinale og en lang række turneringssejre er beviser på en fornem karriere. Og så er hun vellidt: - Hun er en person, der er fantastisk uden for banen. Så det bliver et stort tab for kvindetennis, især for mig, siger veninden Serena Williams. Det må varme hos "Wozzy". Vi får nok aldrig én som hende igen, men for tennisfans er det da rart at tænke på, at vi har et par af verdens stærkeste juniorer i Clara Tauson og Holger Rune. I har noget at leve op til. Tak for oplevelserne, Caroline!

Annonce