Annonce
Kultur

Ny forfatter: Omskæringen har mange sider

Sofie Jama: - Jeg er følelsesmæssigt forbundet med mine hovedpersoner, men de bygger ikke kun på mig, men også flygtninge, jeg har mødt, og min fantasi. Foto: Seth Nicolas

Sofie Jama kom fra Somalia til Danmark som 14-årig. Nu er hun debuteret med en roman, som hun håber kan skabe mere empati med flygtninge, men også underholde.

"Jeg er blevet omskåret mange gange. Skåret i med metaforiske knive ... .... Hver gang jeg eller andre har truffet et afgørende valg, der har ændret min form, min identitet og min karakter".

Sådan fortæller Baraka, hovedpersonen i romanen "Et andet menneske, et andet liv" om ikke blot den fysiske omskæring, hun som stort barn gennemgår i sit underliv, men også om de forandringer og tilpasninger, hun må igennem i sit voksne liv - blandt andet som flygtning i Danmark.

Den fysiske omskæring slukker ikke Baraks evne til lyst og nydelse, og sex fylder derfor en del i romanen, side om side med de menneskelige omkostninger ved at være forfulgt, flygtning og fremmed.

Baraka er både tæt på og langt fra sin opfinder, den nyslåede forfatter Sofie Jama, der som flygtning kom til Danmark som 14-årig.

- Jeg kender ikke personligt noget til fysisk omskæring, heldigvis, men jeg har været omgivet af omskårne kvinder og hørt deres historier. At de for eksempel har et sexliv, og det er underbelyst i litteraturen. Der findes kun nogle selvbiografier om, hvor rædselsfuldt det har været, men virkeligheden rummer også det modsatte. Jeg går ikke ind for omskæringer - tværtimod. Men når der nu er nogle derude, som på trods af indgrebet har et sexliv, vil jeg gerne fortælle om det. Også for at underholde og give læserne en "andethed", som de ikke kendte i forvejen.

Modsat har Sofie Jama fornemmet Barakas baggrund, fordi hun som barn har gået ad de samme nomaderuter i Somalia, hvor "tankestrømme ikke konstant afbrydes eller omdirigeres af nyhedsindustriens angstfremkaldende updates, Facebooks og Twitters selviscenesættelse og e-mails med bekymringer og deadlines. De tanker og følelser, der vokser ud af disse landskaber i selskab med kvæget, er hjertets mest langstrakte og dvælende urmanifestationer".

I romanen følger vi ikke blot Baraka, men også en jødisk kvinde i tiden fra anden verdenskrig til i dag og en nutidig stor dreng fra Syrien.

Alle tre udsættes for voldsomme og fornedrende hændelser, og fælles for dem er, at de ender som flygtninge, at deres skæbner fletter sig, og at de må forsøge at tilpasse sig - billedligt talt omskære sig til en ny verden.

- Jeg håber, at læserne vil føle empati, inderlighed og indlevelse, så de kan genkende sig selv i hovedpersonerne. At romanen kan hjælpe til en større forståelse af flygtninges desperation og smerte, men også vise, at flygtninge som alle andre er forskellige, siger Sofie Jama.

Annonce

Sofie Jama

36 år.Kom til Danmark som 14-årig.

Har boet i Aalborg, ved Horsens, ved Skanderborg og i Aarhus, hvor hun studerede kulturformidling og arabiske sprog. Har også boet i London, Hamburg og Kairo. Bor i dag i København med sin otte-årige datter.

Arbejder som skribent og som oversætter for de danske myndigheder.

"Et andet menneske, et andet liv" er hendes debutroman.

Invaderet

"Hvis du insisterer på din særegne historie her, vil du altid være fremmed, og livet som den evige fremmede er et liv i mistro og splittelse", siger den jødiske kvinde på et tidspunkt til Baraka om livet i Danmark.

- Jeg føler mig ikke fremmed, men jeg har mødt mange flygtninge, som gør, og det er derfor, jeg skriver om det. Men jeg genkender rodløsheden, og i begyndelsen savnede jeg også forståelse. Det gik dog hurtigt op for mig, at det kan man ikke tillade sig at kræve, for hvordan skulle folk uden videre kunne forstå mig og min historie.

I romanen forklares det, at europæere har et trauma, der knytter sig til århundreder af tabte krige. At vi klamrer os til vores identitet for ikke at blive glemt eller udryddet. At vi føler os invaderet.

- Og det er jo menneskeligt. Selv om vi er civiliserede, er det stadig menneskeligt at føle sig truet af noget fremmed udefra. Sådan har alle det, siger Sofie Jama.

Forfatteren har det ikke svært med sin nye stamme, som hun kalder Danmark, og hun lever med egne ord et "kedeligt og almindeligt" liv meget langt fra Barakas mere kulørte og rodløse tilværelse.

Det er derfor heller ikke alt, Baraka siger om danskere og somaliere, som Sofie Jama vil gøre til sine egne ord.

Hun vil for eksempel ikke debattere, at Baraka siger, at den fysiske omskæring stadig florerer hos dansk-somaliere.

- Det er der andre, der ved mere om end mig, så det vil jeg ikke kaste mig ud i. Og det vidunderlige ved at skrive en roman er jo, at man har frihed til at digte.

Sofie Jama: "Et andet menneske, et andet liv", 310 sider, udkommet på Politikens Forlag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce