Annonce
Odder

Ny forening ser dagens lys: Her kan du synge dig til støttekroner

For to år siden gik Odder Museum og Vitapark sammen om at arrangere Gadefestival. Den slags samarbejder håber den nystiftede Odder Kulturforening at se mange flere af rundt omkring i kommunen. Arkivfoto: Martin Ravn

Fremover kan man søge kulturelle støttekroner ved at fremføre en sang eller noget andet kreativt. Hvem der skal have støtten, får alle kommunens kulturaktører indflydelse på.

Odder: Kulturområdet er fragmenteret og lidt lukket om sig selv. Kulturforeningen skal være med til at bringe de kulturelle aktører sammen, for vi kan skabe noget større, når vi er flere.

Sådan forklarer museumsinspektør Klaus Markmann sine tanker om den kulturforening, som fremadrettet skal dirigere kommunale kulturkroner rundt i kommunen.

Odder Kulturforening skal afløse Kulturrådet, som har været et råd med faste medlemmer, der var politisk udpegede. I kulturforeningen kan alle, der på en eller anden måde interesserer sig for eller arbejder med kultur alene eller sammen med andre, være medlem. Og det er alle medlemmerne, der fremover kan være med til at stemme om, hvilke ansøgninger om tilskud til kulturelle aktiviteter, der skal have penge fra de 250.000 kroner, som børn-, uddannelses- og kulturudvalget har afsat til kulturelle projekter.

- Det er en stor tillidserklæring, men også en ønske om, at fællesskabet tager ansvar for, hvad vi gerne vil. Så det bliver kulturen, der beslutter, hvad der skal have støtte, siger Stine Jylov, der er leder af Vitapark.

Annonce

Der er mange muligheder for at opleve kultur i Odder Kommune, men ikke mange muligheder for at udøve den.

Klaus Markmann, museumsleder

Kulturen skal være synlig

Vitapark har ligesom Odder Museum, Odder Bibliotek og Odder Musikskole hver et født medlem af den nye kulturforenings bestyrelse. De øvrige fem bestyrelsesmedlemmer vælges på den stiftende generalforsamling 31. januar.

Bestyrelsens opgave bliver blandt andet at definere nogle rammer for den kulturelle udvikling med udgangspunkt i de politiske visioner.

- Vi skal ikke være smagsdommere men opfordre til ansøgninger, der har en retning indenfor kriterier, som kulturforeningen har valgt, siger Allan Malver, der er biblioteksleder.

- Kulturforeningen skal synliggøre kulturen, events, begivenheder og sætte kulturen på dagsordenen og være en stærk stemme mod politikerne, der skal sætte kulturen på dagsordenen, siger Stine Jylov.

Præcis hvad, der skal være fokus, bliver op til den nye forening af beslutte, men det nuværende kulturråd nævner eksempelvis, at kulturen skal tænkes ind i bymidteudviklingen, fremtidige rundkørsler, kulturhus og kreativ skole.

Syng en ansøgning

Udover at signalere, at der ikke kun findes én slags kultur, så er ideen med den nye kulturforening også at få flere med.

Det kan være enkeltkunstnere, Gylling Eventforening, Økologiens Have, eller det kan være designere, arkitekter og gallerier eller en hvilken som helst anden gruppering, som ønsker støtte til et kulturelt projekt eller arrangement.

Håbet er, at også de, der ikke lige er så godt inde i ansøgningsprocedurer, også kommer på banen.

Der bliver ansøgningsrunder fire gange om året. Og man bestemmer selv, om man vil sende en traditionel ansøgning, eller om man eventuelt vil fremlægge sin idé direkte på medlemsmødet, hvor beslutningen træffes.

- Det giver bedre mulighed for dialog om projekterne, siger Hans Jegindø, der sidder i det nuværende kulturråd.

- Og ansøgerne bestemmer selv, om de vil fremføre deres ansøgning som en sang eller en rap eller noget helt tredje, siger Stine Jylov.

- Mødeformen skal afspejle, at det er kultur, vi arbejder med. Det skal være sjovt og berigende at deltage i medlemsmøderne, siger Klaus Markmann.

Generalforsamlingen 31. januar finder sted i Kulturkøkkenet, Vitapark kl. 18-21.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Flue nedlagde motorcyklist

Annonce