Annonce
Odder

Ny forældreforening er blevet en succes - vil hjælpe inklusionen på vej

En ny forældreforening vil byde ind med deres viden i forsøget på at gøre inklusionen i kommunens skoler og institutioner bedre. Arkivfoto

Bhov Odder er oprettet som støttegruppe for forældre til børn med særlige behov. Og foreningen vil meget gerne tages med på råd af kommunen i det fremtidige arbejde med inklusion. Siden etableringen i oktober har foreningen fået 51 forældremedlemmer.

Annonce

Odder: En ny forening har set dagens lys i Odder. Og selvom man måske skulle tro, at målgruppen for foreningen er meget lille, så har foreningen på en måned fået 51 medlemmer.

Foreningen hedder Bhov Odder og er en forening for forældre til børn med særlige behov.

- Det startede egentlig med en Facebookgruppe, hvis medlemmer har det tilfælles, at de har børn med særlige behov - usynlige handicap, fortæller Pernille Tanski, der er et af bestyrelsesmedlemmerne i foreningen. Hun fortsætter:

- Det er forbundet med stor sorg og krise at have et barn med et usynligt handicap. Det er svært for omverdenen at forstå og håndtere, og derfor bliver familierne ofte isolerede og føler sig alene.

Noget af det, der går igen i fortællingerne fra forældrene er, at de føler sig som kastebolde mellem de instanser, der omgiver deres barn.

- Vi har hørt hinandens historier, og der er nogle fælles træk, siger Pernille Tanski.

Hun nævner blandt andet mangel på tidlig indsats i skoler og institutioner, og det har store omkostninger for børnene.

- Desuden er der brug for større viden og flere ressourcer både i normal- og på specialområdet, på BFC (Børne- og Familiecentret) samt hos PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning), siger hun.

En del af de mange historier om børn og familier, der føler sig fanget i systemerne, kom frem på et møde i april, hvor bægeret for alvor var flydt over for en stor gruppe forældre.

Det førte til forskellige opfølgende møder, som for en måneds tid siden fik et par kvinder til at starte foreningen Bhov Odder.

Vi tror jo ikke, at der er nogen, der ønsker at gøre vores børn ondt. De gør det, de kan, inden for de rammer, de har.Pernille Tanski

Annonce

Forsøger for meget

- Vores mission er at arbejde på bedre forhold og sikre den rette indsats omkring børnene, siger Pernille Tanski.

Forældrene vil opfattes som en ressource, som kan bruges eksempelvis i det arbejde, som kommunen netop har sat i gang for at finde ud af, hvordan man bedst kan hjælpe sårbare børn. Arbejdet skal gerne give svar på, hvorfor der efter sommerferien var sket markant stigning i antallet af børn, der skulle i specialklasse.

- Vi vil gerne være med til at påvirke politikerne, BFC, forvaltningen etc. Og vi vil rigtig gerne være samarbejdspartnere, siger Anja Hansen, der er formand for foreningen.

- Vi har jo en stor viden, så vi vil ses som en ressource, for det er jo os, der kender omfanget og konsekvenserne for børnene, når tiden går, mener Pernille Tanski.

Forældrene i Bhovs bestyrelse har selv et bud på, hvorfor der pludselig var så mange flere, der skulle i specialklasse.

- Børnene får mange nederlag i inklusionsforsøg, og når de så når mellemtrinet, kan de ikke mere, siger Anja Hansen.

Annonce

Brug for at høre til

Anja Hansen og de andre i bestyrelsen understreger, at det ikke handler om at få flere børn i specialklasse.

- Det er jo ikke sådan, at hver gang en kommer i specialklasse, er lykken gjort. Det er et kæmpe indgreb at blive flyttet fra sine kammerater og sit vante miljø og især for disse børn, som har svært ved skift og forandringer. Forskningsmæssigt ved vi, at børn har brug for at høre til i et fællesskab for at kunne lære og klare sig videre i livet. At have en rolle og en betydning i et fællesskab og muligheden for at udvikle en god selvfølelse - alt dette tabes når inklusion slår fejl, supplerer bestyrelsesmedlem Lone Christensen.

- De her børn har jo også ønsker og drømme, men det er svært at motivere dem, når de ikke hører til, siger Lone Christensen.

- Vi er tilhængere af, at de børn, der kan fungere i normalklasserne, skal hjælpes i inklusionen. Men der mangler ressourcer, og så er det eneste alternativ specialklasse, siger Pernille Tanski.

Forældrene er godt klar over, at en tidlig indsats koster penge.

- Men ender de på overførselsindkomst, hvad er så dyreste, spørger Hanne Jensen, som også er med i bestyrelsen.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Posthuset sætter navn på de otte street food-boder: Der skal kun være én, der serverer indisk

Horsens

Rød tråd savnes: Teater-folk er frustrerede efter festival-aflysning

Horsens

Onsdagens corona-tal: Horsens Kommune kravler under bekymringsgrænsen - men det ændrer ingenting

Annonce