Annonce
Horsens

Ny fløj og dobbelt så meget halplads: Her er statsskolens udvidelsesplan

Ifølge uvidelsesplanen skal der opføres en ny fløj, der får et udseende, der er i tråd med det eksisterende byggeri. Fløjen forbindes til skolens øvrige bygninger via gangbroer. Illustration: C.F. Møller
Fredag præsenterede byggeudvalget bag Horsens' fusionerede gymnasier det konkrete udvidelsesprojekt, som forventes færdigt i sommeren 2021. Der skal udvides med 6300 kvadratmeter i to etager.

Horsens: En ny undervisningsfløj, en ny idrætshal og en tilbygning til den eksisterende "science"-fløj.

Det er i vente, når der til september næste år bliver taget første spadestik til en 6300 kvadratmeter stor udvidelse af Horsens Statsskole, der 1. januar 2020 fusionerer med Horsens Gymnasium.

Fredag kunne de to gymnasiers byggeudvalg løfte sløret for det konkrete udvidelsesprojekt, der er tegnet af C.F. Møller og skal eksekveres af entreprenørfirmaet MT Højgaard.

Projektet er valgt blandt fire finaleforslag, som også talte bud fra de lokale tegnestuer Rum og Skala Arkitekter.

- Vi har valgt C.F. Møllers forslag, fordi det er den bedste løsning i forhold til at lave et moderne læringsbyggeri. Det er ikonisk og flot, det supplerer de eksisterende bygningers ny-klassicistiske stil, og det kommer til at fungere godt i dagligdagen, siger Flemming Steen Jensen, formand for byggeudvalget og kommende rektor for Horsens Gymnasium og HF.

Horsens Statsskole udgør i dag cirka 11.000 etagemeter.

Annonce

Det ser lærerne frem til

Folkebladet har spurgt to lærere på de to gymnasier, der begge har siddet med i byggeudvalget, hvilke tre forhold de ser mest frem til på den nye skole.

Marie Pilgaard Kragballe, underviser i kemi, biolog og bioteknologi på Horsens Statsskole:

- Muligheden for at trække elever ud at arbejde i åbne fællesarealer tæt på klasselokalerne.

- Faglærerne kan sætte mere præg på deres eget fagområde.

- Der bliver indrettet store fællesarealer ude og inde.

Helge Dall, underviser i idræt og biologi på Horsens Gymnasium:

- Der bliver indrettet fagfællesskaber, og samtidig vil der være et flow i bygningen, så man kan komme hinanden ved.

- De nye halfaciliteter giver god plads til den indendørs idrætsundervisning, hvor der er mulighed for bevægelse på tværs mellem den eksisterende hal og den nye hal.

- Der bliver et godt indeklima i de nye faglokaler med masser af lys.

Gymnasiets nye hjerte

Den nye skole skal kunne rumme 1350 elever, 550 flere end i dag, og får 150 ansatte.

For at imødekomme det kapacitetskrav skal den nuværende pedelbolig og rektorbolig, der ligger sydøst for hovedbygningen, rives ned og give plads til en ny fløj. Den skal indeholde faglokaler til undervisning i samfundsfag og kreative fag.

Samtidig bliver den eksisterende "science"-fløj udvidet, så de to fløje bliver lige store.

- Dermed får vi et symmetrisk og sammenhængende byggeri, der er forbundet via gangbroer. Det skaber et gårdrum, der vil fungere som skolens udendørs centrum, som især vil blive benyttet om sommeren, forklarer Flemming Steen Jensen.

Byggeudvalgsformanden peger særligt på den nye fløj som en central brik i udvidelsen.

- Her skal være en samlingssal, hvor der vil være plads til alle skolens elever. Det bliver gymnasiets nye hjerte, hvor vi kan have morgensamlinger og dimissioner, siger han.

Dobbelt så meget halplads

Når den nye skole står klar, skal fire klasser kunne have idræt samtidig, og derfor er der behov for en ny idrætshal.

Denne kommer til at ligge op til den eksisterende hal og vil indeholde spejlsal og fitnessrum. Samtidig får den udendørs idrætsplads et løft, blandt andet med nye atletikfaciliteter.

- Vi får dobbelt så meget halplads, og det kommer også lokalmiljøet til gode. I dag er det kun skolen, der bruger hallen, men fremover vil det blive sådan, at alle med en nøglebrik kan låse sig ind og benytte hallerne uden for skoletid, siger Flemming Steen Jensen.

Også mellem hallerne og hovedbygningen/"science"-fløjen vil der blive indrettet et gårdrum.

Den nye samlingssal skal blandt andet bruges til morgensamlinger og dimissioner. Illustration: C.F. Møller

Fagtorve og gårdhaver

Udvidelsen skal ikke blot give mere plads, men også et generelt løft af skolens læringsmiljø.

I de nye bygninger vil undervisningslokalerne have lysindfald fra flere steder, og der vil være moderne ventilationssystem.

Uden for faglokalerne vil der blive indrettet fagtorve, hvor eleverne kan lave gruppearbejde, ligesom der i hver af fløjene vil blive indrettet en gårdhave, hvor eleverne kan opholde sig.

Også hovedbygningen vil blive berørt af udvidelsen. Her skal lærerværelse og administration flyttes ovenpå, små klasselokaler vil blive lavet om til samarbejdslokaler, og der vil blive etableret en trappeopgang mellem kantine og aula, så sidstnævnte kan understøtte kantinearealet.

I de to fløje skal der indrettes gårdmiljøer, hvor eleverne kan opholde sig. Illustration: C.F. Møller

Mere end 78 p-pladser på vej

Det nye byggeri bliver opført i to etager, og når det ikke er højere, er det ifølge Flemming Steen Jensen både for at passe til det eksisterende byggeri, men også for at tage hensyn til gymnasiets naboer.

Der er også tænkt på naboerne i forhold til de trafikale og parkeringsmæssige forhold, der kommer under pres med tilgangen af elever og personale fra Horsens Gymnasium.

Det trafikale pres ser ud til blive lempet, når krydset mellem Schüttesvej og Lovbyvej ifølge kommunens planer bliver lukket for indkørsel til Lovbyvej, mens der bliver etableret trafikregulering ved krydset mellem Lovbyvej og Silkeborgvej.

Også hvad angår parkeringspladser tror Flemming Steen Jensen på, at udfordringerne bliver løst, så behovet for parkeringspladser bliver indfriet.

- Vi har lige nu 110 parkeringspladser og skal ifølge lokalplanens krav etablere yderligere 78, når vi bygger så meget, som vi gør. Men for at genere naboerne mindst muligt, har vi planer om at etablere endnu flere, end vi skal, og det har vi lige nu et arkitektfirma til at kigge på, siger Flemming Steen Jensen.

Foruden at udvide skolens eksisterende parkeringsareal og inddrage budholdepladsen foran gymnasiet til at lave parkeringspladser nævner han muligheden for at købe 60 kommunale parkeringspladser, der ligger syd for idrætspladsen.

Udvidelsesprojektet, der ventes færdig i sommeren 2021, hvor den nye skole efter planen skal tages i brug, er budgetteret til 148 millioner kroner. Næste skridt er udarbejdelsen af en ny lokalplan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Jysk bygger om: Genåbner på fredag

Leder For abonnenter

Leder: Tak for oplevelserne til en dansk verdensstjerne

Der er altid risiko for at få tastaturkrigere på nakken, når man hylder en sportsstjerne som den største i Danmark nogensinde, så lad mig i internetfredens tegn konstatere, at det var en af de største, der fredag morgen sagde "goodbye" til en hel tennisverden. Uanset placeringen på den rød-hvide evighedsskala: Caroline Wozniacki fortjener al den hyldest, der ruller hendes vej. Hun har været en strålende repræsentant for Danmark på alle parametre, og selv om jeg er en af dem, der har nået kvalmegrænsen, når det gælder hyldestvideoer, taler det sit eget tydelige sprog, når tennislegender som Federer, Djokovic, Nadal og Serena Williams afleverer personlige hilsner til "Caro". Som danskere kan vi ærgre os en smule over, at hendes sidste tre kampe blev spillet på umulige tidspunkter midt om natten, men der er på især to punkter noget smukt i, at det hele sluttede i Australian Open. Punkt 1: Det var her, hun 27. januar 2018 endelig fik den Grand Slam-titel, hun manglede i en fornem karriere. Jeg var en af dem, der kneb en tåre, da hun efter en forrygende finale kunne hæve trofæet. Punkt 2: Wozniacki har været en perfekt ambassadør for Danmark i hele verden. Og længere væk end Melbourne kommer vi ikke, når det gælder de største turneringer. Hun har på WTA Tour'en aldrig været spilleren begavet med det største talent, men hun har altid været i superform og ofte slidt en modstander op. 71 uger som nummer et på verdensranglisten, to finaler i US Open, en sejr i den prestigefyldte sæsonfinale og en lang række turneringssejre er beviser på en fornem karriere. Og så er hun vellidt: - Hun er en person, der er fantastisk uden for banen. Så det bliver et stort tab for kvindetennis, især for mig, siger veninden Serena Williams. Det må varme hos "Wozzy". Vi får nok aldrig én som hende igen, men for tennisfans er det da rart at tænke på, at vi har et par af verdens stærkeste juniorer i Clara Tauson og Holger Rune. I har noget at leve op til. Tak for oplevelserne, Caroline!

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce