Annonce
Odder

Ny efterskoleforstander på den gamle måde

35-årige Lynge Korsgaard og hans et år yngre kone Julie Korsgaard byder søndag velkommen til Eriksminde Efterskole som skolens nye forstanderpar. Foto: Søren E. Alwan

Det er ikke kun en forstander men et forstanderpar, der tager imod elever og forældre på Eriksminde Efterskole på søndag

Randlev: 35-årige Lynge Korsgaard har altid vidst, at han ville være leder af en efterskole. Eller i hvert fald lige så længe, som han har været lærer.

Han har faktisk også altid tænkt, at det kunne være fedt, hvis det blev på Eriksminde Efterskole. Ikke fordi han selv har været elev der, men det har to af hans søskende og en masse fætre og kusiner.

- Jeg havde selv for meget krudt i mig dengang, så jeg gik på idrætsefterskole, griner han.

Men lysten til at være en del af Eriksminde Efterskole blev siddende i ham, så da han sprang ud fra Den frie Lærerskole i Ollerup i 2010, søgte og fik han arbejde på efterskolen mellem Odder og Hou.

Nu otte år senere sætter han sig i forstanderstolen, efter at den tidligere forstander Søren Møllgaard Kristensen er rejst videre til Egmont Højskolen i Hou.

Lynge Korsgaard indtager ikke forstanderstolen alene. Han har taget sin kone Julie Korsgaard med sig ind på skolen.

- I gamle dage var det helt normalt med et forstanderpar, men hvor konen ikke havde nogen formel funktion. Senere blev normen, at manden blev forstander, mens konen blev ansat som lærer. Vi vil gerne tilbage til det gamle forstandersystem, men mere formaliseret, så hun også er ansat og har nogle konkrete opgaver, forklarer Lynge Korsgaard.

Det skræmmer os ikke at skolen ligger på en pløjemark. Vi ville herud og kom det.

Julie Korsgaard, forstanderfrue Eriksminde Efterskole

Eriksminde Efterskole

Eriksminde Efterskole blev grundlagt som friskole i 1865. I en periode har den også været kostskole, ligesom der har været en årrække i begyndelsen af 1900-tallet, hvor den ikke rigtig var i funktion.Siden 1956 har den fungeret som Grundtvig/koldsk efterskole med fokus på kreativ udfoldelse, teoretisk undervisning og praktisk arbejde.

Frihed, medansvar, demokrati og tillid. Kunstforståelse, filosofi, kristendomskundskab, historie og samfund/politik er skolens hjørnestene.

Der er 25 ansatte, heraf 15 lærere og i dette skoleår begynder 111 elever. Dermed er der fuld hus på Eriksmindevej.

Lynge og Julie Korsgaard er rigtige legemennesker og det har de tænkt sig skal kunne mærkes på Eriksminde Efterskole. Foto: Søren E. Alwan

Forstanderfrue

Selvom Julie Korsgaard også er uddannet friskolelærer, så bliver hun ikke en del af undervisningen.

- Så bliver jeg for tæt kollega, forklarer hun.

- Det her er noget, vi er nødt til at være sammen om.

I stedet er hun blevet deltidsansat forstanderfrue med ansvaret for at passe telefoner, blomster, gæster, og så skal hun være hjemmelærer. Altså den, som passer telefonen både i og udenfor skoletiden, når forældre skal have fat i skolen, eller en elev er syg og har brug for lidt voksenkontakt, mens kammeraterne er til undervisning.

- Der har altid været en forventning om, at forstanderens kone på en eller anden måde er en del af skolen. På denne her måde er Julie også helt formelt en del af skolen, og på den måde kan vi også få familielivet til at hænge sammen, siger Lynge Korsgaard.

Ægteparret er netop flyttet ind i forstanderboligen, som de deler med deres tre små børn Bue på fire år, Rud på tre år og Jo på to år. Mens Bue er begyndt i Randlev Børnehave, er de to små stadig hjemme, men i stedet for at være hjemme med mor, har parret ansat en ung pige til at tage sig af børnene.

Lærerværelset er blevet nedlagt og lavet til dagligstue for alle medarbejdere. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Plads til leg

Lynge Korsgaard har i otte år været kollega på lærerværelset. Alligevel er han ikke bange for at kaste sig ud i opgaven med at blive leder for sine tidligere kolleger.

Dels har han fra begyndelsen haft sine kollegers opbakning, dels har han også selv ansat nye lærere til skolen.

- Jeg har været meget bevidst om fra begyndelsen at skabe min egen kultur, siger han.

Lærerværelset blevet nedlagt og lavet om til en dagligstue for alle skolens medarbejdere. Mødestrukturen er også blevet anderledes. Og så har han sikret plads til leg.

- Jeg er et stort legemenneske. Det giver så meget grin at være tæt på hinanden og skulle røre ved hinanden, siger Lynge Korsgaard et par dage inden parret skal tage imod deres første kuld elever og forældre.

- Det bliver nervepirrende at skulle overbevise forældrene om, at vi har styr på det, men det bliver også sjovt og vildt.

35-årige Lynge Korsgaard og hans et år yngre kone Julie Korsgaard byder søndag velkommen til Eriksminde Efterskole som skolens nye forstanderpar. Foto: Søren E. Alwan
Lynge og Julie Korsgaard er rigtige legemennesker og det har de tænkt sig skal kunne mærkes på Eriksminde Efterskole. Foto: Søren E. Alwan
35-årige Lynge Korsgaard og hans et år yngre kone Julie Korsgaard byder søndag velkommen til Eriksminde Efterskole som skolens nye forstanderpar. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Horsens For abonnenter

Gittes varmeregning er steget med over 150 procent: Vores økonomi er en lille smule stram lige nu...

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Horsens For abonnenter

Peter Sørensen sår tvivl om parkeringshus ved banegården efter skrotning af plan for godsbaneareal - Martin Ravn er helt tryg

Ikast-Brande

Fodboldklub er plaget af "corona-hærværk", roderi og flaskeknusning

Hedensted For abonnenter

73-årige Oda bor alene, men skifter de grønne skraldeposer dagligt: De lugter og går i stykker, hvis de bliver fyldt

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

AC Horsens For abonnenter

Prisen på AC Horsens' guldklump stiger: Flotte landskampe kan være millioner værd - her er sportschefens planer og overvejelser

Horsens

Kroen kan købes for 1,5 mio. kr., men ApS jonglerer med flere muligheder

Odder

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Danskere advares - situation i Ukraine kan ændres hurtigt

Odder

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Kultur For abonnenter

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

Brædstrup

De ældre skal i bevægelse: Nu kommer der gode gåstier i skoven

Annonce