x
Annonce
Horsens

Ny deadline for den store renovering af Horsens gågade

Visualisering af den renoverede Søndergade fra vinderforslaget. Visualiseringerne er ikke de helt endelige tegninger af fremtidens Søndergade. Visualisering: Team Schul Landskabsarkitekter

Den store renovering af Søndergade, Jessensgade og Torvet kommer til at trække længere ud end først forventet. Ifølge en ny tidsplan kan den nye gågade først indvies midt i 2019.

Horsens: Den endelige planlægning af den kommende renovering af Søndergade, Jessensgade og Torvet i Horsens er ved at være færdig, og det har rykket ved den oprindelige tidsplan, hvor den nye gade skulle være færdig inden julehandlen i år.

Indvielsen er nu skudt til midt i 2019. Gravearbejdet går i gang op mod sommerferien i år, oplyser Horsens Kommune i en pressemeddelelse.

- Vi havde håbet, at vi både kunne komme i gang og få gaden færdig lidt hurtigere. Men vi må erkende, at der var flere ting end ventet, vi skulle tage højde for, siger Jens Heslop, direktør for teknik- og miljøafdelingen i Horsens Kommune.

Planlægningen af hele projektet er sket i samarbejde med den Midtbygruppe, der består af repræsentanter fra gadens beboere, butikker og brugere. Handicap- og Ældrerådet har også været inddraget i processen.

- Vi har lyttet til deres behov, og lige nu sidder vi og strammer op på vores tids- og faseplaner, fordi de gjorde os opmærksomme på nogle ting på det seneste møde i gruppen. Vi kommer til at bruge gruppen meget aktivt gennem hele processen. De giver nogle rigtig gode indspil, og vi har en god dialog, forklarer Jens Heslop.

Annonce

Bliver fredet i december

Arbejdet tilrettelægges, så der tages størst muligt hensyn til konfirmationer ved kirken i foråret og caféernes udeservering i sommermånederne. Endelig er det blevet vedtaget at frede gaden i december, hvor der ryddes pænt op, og hvor arbejdet indstilles af hensyn til julehandlen.

Ud over tids- og faseplanen har kommunens planafdeling de seneste uger arbejdet tæt sammen med arkitekter, beredskabet, affaldsteamet og andre aktører om alt fra evakueringsplaner, terrorsikring, genbrug af materialer, træernes blomstringsperioder til gadelysenes vinkling.

- Det er et kæmpe arbejde, men det går godt. Det er en gade, som byen skal bruge i mange år fremover. Så det skal gøres ordentligt, siger Jens Heslop.

Følg arbejdet fra tårn

Under renoveringen vil der blive lavet en række forskellige bylivsaktiviteter, som skal gøre det spændende at komme i gågaden på trods af arbejdet. Der vil bl.a. blive opstillet et udkigstårn, hvorfra man kan følge med i arbejdet, og der vil blive inviteret kunstnere til at lave midlertidige kunstværker på den gamle belægning, inden den fjernes.

- Jeg synes, vi har en rigtig god dialog med kommunen, og at de gør, hvad de kan for at tage mest muligt hensyn til butikkerne. Jeg er rigtig glad for, at vi får den gågade, vi har ønsket os, og som kommer til at styrke handels- og hverdagslivet i Horsens i mange år fremover, siger Peter Otto Nielsen, der er formand for detailhandelsudvalget i Business Horsens.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Annonce