Annonce
Erhverv

Ny dansk kabine skal forebygge hændelser med epoxy

- Vi er en slags teknisk sweeper på projektet, siger Mads Stisen, der er projektleder hos Vector Engineering. Foto: Jørgen Høg
Unikt samarbejde mellem århusiansk virksomhed, Aarhus Universitetshospital samt vindmølleproducenterne Siemens Gamesa og Vestas Wind Systems skal sikre bedre globalt arbejdsmiljø.
Annonce

AARHUS: - Selvfølgelig drømmer vi om, at vores projekt lykkes, så vi kan bringe vores forskning ud i virkeligheden og gøre hverdagen bedre og mere sikker for alle, der arbejder med epoxy.

- Som forsker er det spændende at arbejde med et projekt, der kan få stor betydning for mange mennesker.

Alexandra G. Christiansen er læge og ph.d. studerende ved Arbejdsmedicin, Aarhus Universitetshospital. Hun er kvinden bag ideen til projektet, der i samarbejde med den Aarhus-baserede ingeniørvirksomhed Vector Engineering og vindmøllegiganterne Siemens Gamesa og Vestas Wind Systems handler om at forebygge eksem forårsaget af arbejde med epoxy.

Projektet er skudt i gang i 2016 sammen med Siemens Gamesa og Vestas Wind Systems. Vector Engineering blev koblet på i begyndelsen af 2018 og har i dag det tekniske ansvar for, at projektet forløber efter planen, og at testudstyr hos Siemens og Vestas bliver implementeret og foregår efter de vedtagne forskrifter.

- Vi er en slags teknisk sweeper på projektet, siger Mads Stisen, der er projektleder hos Vector Engineering.

Projektet vil være gennemført i 2021, og metoden er enkel at anvende. Den vil, hvis den virker, nemt kunne overføres til andre brancher, der arbejder med epoxy. På den måde kan projektet blive startskuddet til et sandt dansk industrieventyr.

Epoxy visualiseringsmaskine

Projektet har udviklet en kabine, som ved hjælp af UV-lys kan visualisere og registrere epoxy på huden. Hele idéen er at forhindre eksem forårsaget af arbejde med epoxy.

Systemet i kabinen kan spore epoxy ned til en størrelse på 1 gange 1 millimeter. Dette er muligt ved at gøre epoxy selvlysende ved at tilsætte et fluorescerende sporingsstof. Sporingsstoffet bliver synligt, når det bliver belyst af ultraviolet lys.

Projektet koordineres af Arbejdsmedicin, Aarhus Universitetshospital med deltagelse af vindmølleproducenterne Vestas Wind Systems og Siemens Gamesa og arbejdsmedicinske afdelinger i Herning og Aalborg. Projektet er støttet økonomisk af Arbejdsmiljøforskningsfonden.

Vector Engineering administrerer projektet, står for den tekniske udvikling af testudstyr, udstyrsvalidering samt implementering. Projektet omfatter et komplekst visionssystem og en transportabel kabine til brug på flere lokationer.

Annonce

Målbart og synligt

I kompositindustrien og andre brancher, hvor der anvendes epoxy, har der i mange år været arbejdet intensivt med regler og lovpligtig uddannelse, forsøg med andre produkter, nye arbejdsprocedurer, ny teknologi, nye værnemidler og andre tekniske foranstaltninger.

- Vi vil gøre epoxy målbart og synligt, hvis stoffet kommer på huden ved hjælp af fluorescensvisualisering. Dette vil gøre os i stand til at registrere, om medarbejdere, som arbejder med epoxy, bliver eksponeret, afdække arbejdsforhold, som er forbundet med øget risiko for eksponering og give umiddelbar feedback til medarbejderne, så de løbende kan træne optimale arbejdsgange, fortæller Alexandra G. Christiansen.

Epoxyprodukter, der benyttes under projektet, afgiver lys, når de belyses med Uv-stråling, som så efterfølgende bliver registreret og kvantificeret med en digital billedbaseret software fremstillet til formålet.

- Vi vil gennem to år følge 200 medarbejdere på Siemens Gamesa og Vestas Wind Systems, som begge producerer vindmøllevinger i epoxy. Hvert halve år vil de dagligt gennem en til to måneder registrere arbejdsprocedurer og måle eksponeringen for epoxy på huden med den nyudviklede metode. Ved projektstart og efter to år vil de ansatte udfylde spørgeskema blandt andet om eksem, og de vil blive testet for allergi for de epoxyprodukter, de arbejder med. Medarbejderne vil derudover gennemgå en klinisk undersøgelse, forklarer Alexandra G. Christiansen.

Den ene halvdel af medarbejderne får tilbudt visualisering af hudeksponeringen, så de kan se om og hvor, de har fået epoxy på huden. Den anden halvdel, kontrolgruppen, får ikke visualiseret hudeksponeringen.

Annonce

Et unikt samarbejde

Efter afsluttet dataindsamling vil kontrolgruppen analysere, hvilke arbejdsforhold der er afgørende for hudeksponering med epoxy. Lige nu testes systemet på Siemens Gamesa gennem en række undersøgelser, der skal gentages senere for at sikre et reelt sammenligningsgrundlag.

- Det er helt afgørende for vores forskningsprojekt, at vi, takket været samarbejdet med Siemens Gamesa og Vestas Wind Systems, har adgang til et stort antal medarbejdere. Projektet vil føre til et uhyre vigtigt nyt redskab, der kan få afgørende betydning i arbejdet med at skabe et bedre arbejdsmiljø på arbejdspladser, hvor der er større eller mindre risiko for at blive udsat for epoxy, påpeger Alexandra G. Christiansen og Mads Stisen.

Vector Engineering

Virksomhed med rådgivende ingeniører med speciale i teknisk projektledelse og maskinkonstruktion.

Virksomheden designer bæredygtige produkter og produktionsudstyr og leder processer, der styrker deres kunders konkurrenceevne.

Forventet omsætning 2019: 10 mio. kroner.

Antal ansatte: 14, heraf tre personer i en afdeling i Polen.

- Vi vil gennem to år følge 200 medarbejdere på Siemens Gamesa og Vestas Wind Systems, som begge producerer vindmøllevinger i epoxy, siger Alexandra Christiansen, læge og ph.d. studerende ved Arbejdsmedicin, Aarhus Universitetshospital. Pressefoto
Projektet er skudt i gang i 2016 sammen med Siemens Gamesa og Vestas Wind Systems. Vector Engineering blev koblet på i begyndelsen af 2018 og har i dag det tekniske ansvar for, at projektet forløber efter planen, og at testudstyr hos Siemens og Vestas bliver implementeret, og alt foregår efter de vedtagne forskrifter. Ilustration: Vector
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Lokale butikker har mundbind - men efterspørgslen er stor, og de kan løbe tør

Horsens

Rema-lager venter på mundbind: Vi ville ikke hamstre på forhånd

Danmark For abonnenter

Smitten har bredt sig de seneste uger: Derfor er eksperter alligevel fortrøstningsfulde

Annonce