Annonce
Ikast-Brande

Ny bog om eventyrlysten ejstrupholmer

Forfatteren Anna Prai Olen med sin bedstefars gamle dragkiste, der rummede breve og dagbøger, der var gav materialet til bogen. Privatfoto

En ung handelsmand fra Ejstrupholm begav sig på eventyr i Singapore, men vendte hjem til fædrelandet og blev læge.

Ejstrupholm: Der er lang vej fra Ejstrupholm til Singapore, men ikke desto mindre har der engang været en forbindelse mellem de to meget forskellige byer.

Helt tilbage i 20'erne boede der en ung mand i Ejstrupholm, Johannes Christian Olsen, som var søn af den lokale præst ved Ejstrup Kirke. Præsten hed også Johannes Christian Olsen.

Den yngste Johannes Christian Olsen - kaldet Johs Olsen - havde udlængsel, så han fik arbejde hos Det Østasiatiske Kompagni og drog i 1927 til Singapore for at prøve lykken som handelsmand i det fjerne østen.

Alt det ved vi, fordi Johs Olsens barnebarn Anna Prai Olsen, der er journalist og forfatter, har skrevet en bog om sin bedstefars forunderlige liv. Bogen har titlen "Hvor peberet gror" og er netop udkommet.

Johs havde store drømme, og han ville gerne ud at sejle som så mange andre unge mænd.

Anna Prai Olsen, forfatter
Anna Prai Olsens bedstefar Johs Olsen poserer i en rickshaw. Han oplevede imperialismen i Fjernøsten, men måtte vende hjem igen. (Omslag fra bogen "Hvor peberet gror")

Handelsmand og læge

- Omdrejningspunktet er min bedstefar Johannes Christian Olsen, der er vokset op i Ejstrupholm. Hans far - altså min oldefar, som også hed Johannes Christian Olsen - var præst ved Ejstrup Kirke fra 1913 til 1924. Derudover var min oldefar medstifter af Sudanmissionen og formand i mange år. Men bogen handler mest om min bedstefar, der boede i Ejstrupholm fra han var syv år, indtil han flyttede hjemmefra. Bogen tager udgangspunkt i hans fascinerende liv som handelsmand i Det Østasiatiske Kompagni i Fjernøsten og senere som landsbylæge på Sydfyn. Flere af min bedstefars søskende blev boende i Brande-området, men jeg ved faktisk ikke, om der endnu er slægtninge i Ejstrupholm. Det var en stor familie, og de var syv børn i alt, fortæller Anna Prai Olsen.

- Johs havde store drømme, og han ville gerne ud at sejle som så mange andre unge mænd. Han blev så handels-elev hos ØK, kom til København og blev sendt ud til Singapore og Malaysia, fortæller hun videre.

Et billede fra Johs Olsens skoletid - han sidder forrest helt ude til venstre. Privatfoto
Annonce

Livet som imperialist

Anna Prai Olsens bog har fået en stribe gode anmeldelser, da hun belyser en epoke, som man i Danmark egentlig ikke ved så meget om.

Hun skildrer nemlig livet som dansker i briternes kolonistyre i Østen, og med udgangspunkt blandt andet i nogle gamle breve og dagbøger, som hun fandt i sin bedstefars efterladte dragkiste, kan hun fortælle en beretning om omvæltningen fra 1920'ernes overklassetilværelse til 1930'ernes økonomiske nedtur.

Bogen giver læseren et indblik i tilværelsen som udsendt hvid mand i slutningen af imperialismens æra, og hvad det betød, da der kom en verdensomspændende finanskrise - Den Store Depression - hvor verdensmarkederne brød sammen i oktober 1929 som en følgevirkning af det berygtede Wall Street-krak.

Denne store finanskrise fik mange udsendte til at vende hjem. Det gjaldt også Johs Olsen, der rejste tilbage til Danmark og uddannede sig som læge i en forholdsvis sen alder. Han bosatte sig dog ikke i Ejstrupholm igen, men slog sig ned som læge på Sydfyn.

- Han ville gerne have en anden tilværelse. Han var jo vokset op hos religiøse forældre, og alt det med handel og tjene penge var ikke længere så meningsfuldt for ham, så derfor blev han læge. Før han bosatte sig på Fyn, var han under besættelsen læge i flere jyske byer, blandt andet Vojens og Randers, fortæller Anna Prai Olsen.

Johs Olsen, som han tog sig ud i Singapore i 1928. Privatfoto
Johs Olsen var søn af Johannes Christian Olsen, der var sognepræst ved Ejstrup Kirke fra 1913 til 1924. Privatfoto
Famiiens Olsen fotograferet i Ejstrupholm i 1913. Det er Johs, der står op midt i billedet. Privatfoto
Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

AC Horsens For abonnenter

Genlæs livebloggen: AC Horsens tabte et nyt skridt i oprykningskampen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
KOMMUNALVALG

'Når det ikke er alle, der dropper dem, gør vi heller ikke': Valgplakaterne møder modstand - men nu er de hængt op alligevel

Horsens For abonnenter

Han sad fængslet længere end sin dom, men får ikke erstatning: - Det har været et ekstremt belastende forløb

Kultur

Se video: Susanne har ventet et år på koncert nummer 145 - og nu er Hansi Hinterseer endelig i Horsens

Kultur

Perlerække af Pretty Maids-anekdoter i ny bog: - Vi havde den samme drøm - vi ville være rock stars

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Han greb chancen, men holdkammeraterne skuffede

Horsens

Så er der rykket en ny eksotisk madbod ind på Posthuset: Klar med Danmarks største taco

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

AC Horsens

AC Horsens-træner ved en skillevej oven på ny skuffelse: En kamp mindre til at rette op på det i

Horsens For abonnenter

560 medlemmer og et jammerligt klubhus: Nu er spørgsmålet, om fodboldklub skal blive eller rykke i retning af Hatting

AC Horsens

Se videoanalyse og højdepunkter: Årsagerne til AC Horsens-nederlag er åbenlyse

Annonce