Annonce
Erhverv

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

- Når det kommer til taleskrivning, bliver man tit sendt tilbage til Sokrates og Aristoteles, hvor man drukner i græske begreber. Derfor er der brug for en bog som min, der på lettilgængelig måde formidler, hvordan man kan skrive en tale, selvom man ikke har en baggrund i kommunikation, mener Rune Kier. Pressefoto
Er du træt af tomme taler om grøn omstilling og CO2-mål? Så kan det være, at du skal kigge lidt i Rune Kiers nye bog "Klimataler", hvis formål er at klæde unge som gamle på til at tale klimakamp i et sprog, som modtagerne forstår.

Skanderborg: Hvordan taler man om klimaet uden at lyde frelst? Og hvad skal der til, for at få folk til at forstå alvoren i en klimakrise, så de handler? Netop de spørgsmål og flere til har den 42-årige antropolog og tidligere taleskriver Rune Kier længe beskæftiget sig med.

Først som taleskriver i 2013 for Martin Lidegaard i Ministeriet for Klima, Energi og Bygninger og senere for Kirsten Brosbøl i Miljøministeriet. Siden som kommunikationsansvarlig for Aquaglobe - Water Solution Center, hvor han fra 2016 til 2019 var med til at udbrede kendskabet til dansk vandteknologi, og efterfølgende som selvstændig, hvor han blandt andet har rådgivet Klimabevægelsen i Danmark om, hvordan man bedst bliver hørt.

Mange taler bliver hurtigt frelste og lyder som om, den der taler altid har vidst, hvad klimakrisen var. Men hvis du som publikum ikke genkende dig selv i det, så bliver det hurtigt svært at følge med

Rune Kier, forfatter til bogen Klimataler

Netop de erfaringer trækker han på i sin nye bog Klimataler med gode råd til, hvordan man bedst undgår dem.

Annonce

- Mange af de fejl, der går igen i klimakommunikationen, handler om, at folk falder i de samme faldgruber. Derfor er der, som jeg ser det, brug for en guide til folk, der skal tale om emnet, og som de kan slå op i uden først at skulle læse op på græsk retorik og filosofi, siger Rune Kier.

Den 192 sider lange bog, der udkom 10. oktober på Retorikforlaget, er derfor med vilje skrevet i et sprog, der gør det muligt for teenagere såvel som bedsteforældre at læse med. For klimahandling vedrører os alle, mener forfatteren.

Vis din frygt

- Målet med bogen er, at vi får en bedre dialog om klima og dermed får mere opbakning til klimahandling i tide, før de værste konsekvenser af krisen indtræder, siger Rune Kier, der har bygget sin bog op om ni konkrete råd til den gode klimatale.

- Det vigtigste råd er nok, at du skal stå ved det budskab, du har, og den måde, du ser verden på, siger han.

- Hvis du er bange for, hvad krisen medfører, skal du derfor ikke skjule, at du er bange. Og du skal ikke kalde det for andet end en krise, hvis det er det, du mener det er, siger forfatteren, der også advarer imod, at man i sin tale lyder alt for skråsikker.

- Mange taler bliver hurtigt frelste og lyder som om, at den, der taler, altid har vidst, hvad klimakrisen var. Men hvis du som publikum ikke genkender dig selv i det, så bliver det hurtigt svært at følge med, siger Rune Kier.

I bogen, som kan købes i de fleste online boghandlere, har forfatteren endnu flere råd, som foruden taler ifølge Rune Kier også kan bruges til et andet formål: den interne og eksterne kommunikation i landets virksomheder.

- Når virksomheder går all-in på den grønne omstilling, kan det være en skræmmende opgave. Her kan bogen være med til at udstikke en retning i forhold til at være mere formålsdrevet og værdibaseret på den grønne omstilling, så det hele ikke handler om KPI’er og andre måltal, siger han.

Annonce
Horsens For abonnenter

Bevaringsværdig bygning i Eldrup skal rives ned: Ejer vil dog bygge nyt i samme historiske stil, lyder det

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Nye restriktioner på vej efter pressemødet: Se her, hvordan de påvirker din hverdag og dine juleforberedelser

Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Sport

Mange er dybt berørt: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Erhverv

Nyt byggefirma har holdt rejsegilde på Torvet: Seks lejeboliger skal stå klar i løbet af foråret

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Horsens

Politiet indfører nattelivszoner i Horsens: Fra lillejuleaften er barer og diskoteker lukket land for dømte med nattelivsforbud

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Horsens

Åbne vidder og store drømme: Se listen over de fem dyreste landejendomme i kommunen

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Annonce