Annonce
Horsens

Ny 36 kilometer lang vandrerute: Nu kan du gå på sporet af den gamle jernbane mellem Horsens og Odder

Banestien mellem Horsens og Odder er 36 km lang og løber langs banetracéet fra den gamle privatbane mellem Horsens og Odder, der var i drift fra 1904 og frem til 1967. Foto: Melissa Villumsen
Med åbningen af Banestien mellem Horsens og Odder får naturinteresserede, motionister og turister nu mulighed for at udforske naturen ved Horsens Fjord på tæt hold. Stien er resultatet af et samarbejde mellem de to kommuner og lokale kræfter.
Annonce

Horsens: Snør støvlerne, fyld vandflasken og smid rygsækken over skulderen. Nu er det muligt at vandre fra Horsens til Odder i naturskønne og historiske omgivelser på Banestien.

Det skriver Horsens Kommune i en pressemeddelelse.

Den 36 kilometer lange afmærkede sti følger i store træk banetraceet fra den gamle privatbane, som før i tiden forbandt de to byer og snor sig gennem et varieret landskab på veje, stier og i markskel.

Banestien er blevet til som en del af det tværkommunale samarbejde "Naturområde Horsens Fjord", hvor Horsens, Odder og Hedensted kommuner samarbejder om at lave bedre stier og flere aktiviteter og oplevelser ved fjorden på tværs af de tre kommuner.

- Med Banestien har vi fået skabt en varieret og smuk tur, som store som små i Horsens og Odder kan få glæde af. Stien er desuden et godt eksempel på, hvad vi kan opnå, når vi samarbejder på tværs af kommuner og inddrager frivillige kræfter fra lokalsamfundene, siger Ole Lyngby Pedersen (V), formand for miljø-, teknik- og klimaudvalget i Odder Kommune samt formand for den politiske styregruppe i fjordsamarbejdet.


Med Banestien har vi fået skabt en varieret og smuk tur, som store som små i Horsens og Odder kan få glæde af.

Ole Lyngby Pedersen (V)


Annonce

Hyggelige stationsbyer og fantastiske udsigter

Undervejs på turen kan man opleve fantastiske udsigter over Horsens Fjord, åbne landskaber og den hyggelige stemning, som hersker i de små stationsbyer langs den gamle banestrækning.

Turen er meget varieret. Nogle steder følger ruten asfalterede stier, mens den andre steder går ad små trampestier, hvor naturen vokser vildt.

Banestien

Banestien er 36 kilometer lang og løber langs banetracéet fra den gamle privatbane mellem Horsens og Odder, der var i drift fra 1904 og frem til 1967. Banen nåede i sin levetid at transportere otte millioner passagerer og to millioner tons gods.

Banestien er lavet i samarbejde mellem Horsens og Odder Kommuner, private lodsejere og Naturstyrelsen.

Det er kun muligt at cykle på dele af ruten, ligesom det ikke anbefales at medbringe barnevogne eller lignende, da ruten nogle steder går ad smalle trampestier.

På www.udinaturen.dk er det muligt at danne sig et overblik over ruten og samtidig finde nyttig information om bl.a. indkøbs-, spise- og overnatningsmuligheder undervejs. Det er også muligt at læse en nærmere beskrivelse af ruten på Visithorsens' hjemmeside.

Martin Ravn (V), formand for plan- og miljøudvalget i Horsens Kommune, ser frem til, at lokale såvel som turister fremover kan få sig endnu en naturoplevelse i området omkring Horsens Fjord.

Flere steder på ruten mødes man af udsigter over Horsens Fjord. Foto: Melissa Villumsen

- Det er en utrolig smuk rute, som på bedste vis kombinerer naturoplevelser med lokalhistorie. Ferien er jo netop begyndt, og jeg håber, at både lokale og turister vil snøre vandrestøvlerne og udforske stien og området omkring Banestien i løbet af sommeren, siger han.

Annonce

Flere stier og naturoplevelser

Langs med ruten er der opsat infotavler, som løbende fortæller om områdets natur og historie.

En af disse historier knytter sig til de mange frugttræer langs stien, som efter signende stammer fra de æbleskrog og kirsebærsten, passagerne på den gamle jernbane smed ud af togvinduerne.

Ruten er desuden tydeligt afmærket med røde pile og prikker, så der er ingen grund til bekymring, hvis man ikke er kyndig med et kort i hånden.

Foruden de to endestationer i Horsens og Odder var der 32 stationer og trinbræt langs den gamle jernbane. Undervejs går ruten gennem flere af de gamle stationsbyer, som her i Oldrup, hvor det originale skilt er bevaret. Foto: Melissa Villumsen

Netop en øget tilgængelighed og adgang til Horsens Fjord og områderne omkring den er et af delmålene med samarbejdet på tværs af kommunerne.

- Vi vil gerne have, at endnu flere får øjnene op for den fantastiske natur, fjordlandskabet byder på. Med færdiggørelsen af Banestien åbner vi området op for endnu flere, og samtidig kommer vi et skridt tættere på vores mål om en sti hele vejen rundt om fjorden, så det bliver muligt at gå fra Hou til Horsens og videre til Snaptun, siger Niels Peter Bøgballe (S), næstformand for plan- og miljøudvalget i Horsens Kommune.

Den 36 kilometer lange tur er meget varieret. Nogle steder følger ruten asfalterede stier, mens den andre steder går ad små trampestier, hvor naturen vokser vildt. Foto: Melissa Villumsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Annonce