Annonce
Odder

- Nummer seeeeeeks: Thorkild har 50 års banko-jubilæum

Det er snart 50 år siden, at Thorkild Stouby kom i bestyrelsen i Gylling Boldklub, som dengang stod for byens bankospil. Han råber tal op hver eneste tirsdag - pånær den ene uge, hvor han som regel holder ferie et varmt sted. Foto: Mathias Mundbjerg
Thorkild råber tal op i Gylling Forsamlingshus hver tirsdag. Og det har han gjort i rigtig mange år.

Gylling: Luften er tyk af intensitet og koncentration. Alle har blikket stift rettet nedad. Det eneste, der høres, er den tilbagevendende raslen fra en pose og den smækkende lyd fra de mange cirkulære brikker, der erfarent bliver placeret på de rigtige steder.

Og så lyder Thorkild Stoubys stemme i højttalerne.

- Nummer seeeeeeeeeks, bekendtgør han udover Gylling Forsamlingshus med den karakteristiske røst, som nærmest sluger det første ord, men til gengæld udtaler selve tallet overdrevent tydeligt og langtrukkent. For det skal man, når man er bankoopråber.

Det har Torkild Stouby været hver tirsdag klokken 19 siden 1996 eller 1997. Han kan ikke huske det helt præcist, fordi det er så mange år siden. Til gengæld har han helt styr på, hvor længe siden det er, at han blev involveret i bankospillet, som dengang var i Gylling Boldklubs regi. I marts er det nemlig præcis 50 år siden, at han kom i bestyrelsen.

- Dengang var der lidt mere kød på præmierne, siger han med henvisning til, at man i dag primært kan vinde kontanter, mens der tidligere blandt andet var tale om en halv gris.

Annonce

Så længe folk ikke begynder at buhe af mig, når jeg åbner munden, så skal jeg nok blive ved.

Thorkild Stouby, 75-årig bankoopråber i Gylling Forsamlingshus

Posen er ikke skiftet ud

Men selvom præmierne er anderledes end for 50 år siden, og bankospillet i dag arrangeres af Gylling Eventforening, så er det ikke alt, der er fulgt med tiden. Thorkild Stouby fastholder hårdnakket at trække tallene fra en gammeldags pose.

- Det går ikke, at folk kan se tallet på en skærm. Så har de bare krydset det af, inden jeg overhovedet har sagt det, siger han og indrømmer smilende, at stædigheden kan hænge sammen med, at han ellers bliver lidt overflødig.

Tidligere skulle han kunne råbe højt, så alle kunne høre tallet, som for øvrigt altid kun bliver nævnt én gang. Men det hjælper mikrofonen nu med. Derfor kan 75-årige Thorkild Stouby potentielt sagtens blive ved med at råbe op hver tirsdag længe endnu.

- Så længe folk ikke begynder at buhe af mig, når jeg åbner munden, så skal jeg nok blive ved, siger jubilaren, der altså begyndte til banko, da han var omkring 25 år.

Det mener han sagtens, man kan. Banko er nemlig for alle aldre, selvom han indrømmer, at det mest er folk på hans egen alder, der dukker op.

Markeres med marcipan

Der er flere af medlemmerne, der ligesom Thorkild Stouby selv er kommet til bankoaftenerne i en lang årrække. Opråberen er ikke i tvivl om, hvad det er, der trækker.

- Jeg kan meget godt lide, at man lige kan komme og hilse på og få en sludder. Så det er helt sikkert det sociale, siger han.

Det ses også tydeligt ved, at mange af deltagerne allerede møder op klokken 17:30, hvor dørene åbner. Selv venter Thorkild Stouby altid med at komme til 18:30 - det er tids nok til, at han kan nå at få styr på de ting, der skal forberedes inden spillene.

Jubilæet bliver markeret tirsdag 3. marts, hvor bankospillet er åbent for alle. I den særlige anledning bliver aftenen delvist skruet 50 år tilbage, så der nogle ekstra spil, ligesom der igen kommer en halv gris på højkant - dog af marcipan.

Når Thorkild Stouby på sit ur kan se, at klokken er 19 præcis, ringer han til stilhed. Det er som regel ikke noget problem at starte til tiden, for de fleste møder op i enormt god tid. Foto: Mathias Mundbjerg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce