Annonce
Hedensted

Nu spændes der ben for unges misbrug af lattergaspatroner

Imerco i Hedensted sælger lattergaspatroner, men er meget opmærksomme på ikke at sælge til misbrug. Nu strammes der yderligere op på området, idet Folketinget netop har vedtaget en ny lov, der blandt andet betyder, at unge under 18 år slet ikke må købe patronerne. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Sidst i januar vedtog et bredt flertal i Folketinget, at der skal strammes op vedrørende unges misbrug af lattergaspatroner. Et problem, som specielt Tørring-området har været ramt af. Stramningerne på området bliver nu til virkelighed fra og med onsdag i næste uge.
Annonce

Hedensted/Tørring: Lattergaspatroner på gader og stræder er blevet et udbredt fænomen i Danmark, fordi flere og flere unge misbruger lattergas som et rusmiddel. Bare på årets første fem måneder har Giftlinjen fået 48 henvendelser på danskere, der har haft symptomer på skadevirkninger efter lattergasindtag. Sidste år var tallet 62 for hele året.

I Hedensted Kommune har problemet især været synligt i Tørring-området, hvor der blandt andet på Q8-tankens område ved Viborg Hovedvej er blevet gjort store fund af tomme lattergaspatroner det seneste års tid. Men det prøver et bredt politisk flertal på Christiansborg nu at sætte en stopper for. Derfor har Folketinget torsdag 4. juni vedtaget en ny lov, der gør det forbudt at sælge lattergas til unge under 18 år, at sælge mere end to patroner á otte gram ad gangen til private, og derudover forbydes butikker, der sælger alkohol, tobak eller e-cigaretter, at sælge lattergas.

- Lattergaspatroner kan være livsfarlige, og derfor er det afgørende for regeringen, at vi hurtigst muligt får bremset det misbrug af lattergas som rusmiddel, vi kan se blandt vores unge mennesker i Danmark. Personligt forstår jeg godt de forældre, der er bekymrede, for mange af de unge ved slet og ret ikke, hvilke enorme konsekvenser, det kan have, udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Det politiske indgreb mod misbrug af lattergas

Lovforslaget følger op på den politiske aftale om indgreb mod misbrug af lattergas, der blev indgået 21. januar 2020 mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet.

Der er desuden afsat 3,1 mio. kr. til Sikkerhedsstyrelsen til håndhævelse af de nye regler. Det er ensbetydende med, at kontrollen på området øges markant. Både hvad angår online handel og salg i de fysiske butikker.

Bødeniveauet hæves også markant ved overtrædelser. Fra 10.000 kr. til fremadrettet at være 25.000 kr. ved førstegangsovertrædelser stigende til 50.000 og 75.000 kroner, hvis man fortsætter med at bryde reglerne.

Tiltagenes effekt evalueres allerede efter et år med henblik på at vurdere, om der er behov for yderligere restriktioner for salg af lattergas til private.

Annonce

De nye regler træder i kraft 10. juni

De nye regler for salg af lattergas træder i kraft 10. juni. Det vil dog fortsat være muligt at købe lattergaspatroner til køkkenbrug – eksempelvis til flødeskums-chiffoner, hvor lattergaspatronerne bruges som drivmiddel.

Butikschefen på Q8-tankstationen i Tørring, Brian Nielsen, har tidligere givet udtryk for bekymring over lokale unges misbrug af lattergaspatroner. På tankens område har han og resten af personalet ofte kunnet gå rundt og samle tomme lattergaspatroner op, som nogle af byens unge angiveligt har inhaleret for at få en hurtig rus.

- Det er rigtig, rigtig rart, at der nu bliver gjort noget seriøst ved det her problem. Det har indtil nu været alt for nemt og bekvemt at købe de her patroner til misbrug. At man nu går ind og begrænser adgangen til disse lattergaspatroner er et vigtigt skridt i retning af at få stoppet fødekæden, så potentielle førstegangskøbere slet ikke kommer i gang med misbruget, udtalte Brian Nielsen til avisen, da aftalen om de nye stramninger blev indgået i januar.

Annonce

SSP: Rigtig taktik at begrænse salget

I indeværende skoleår har Hedensted Kommune gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt eleverne i skolernes 7.-9. klasse. Her er eleverne blevet spurgt om mange forskellige ting såsom trivsel, kriminalitet, rygning, e-cigaretter og faktisk også lattergaspatroner.

SSP-medarbejder i Hedensted Kommune, René Rørvig Johansen, kan fortælle, at resultatet af undersøgelsen viste, at tre procent af eleverne havde prøvet at inhalere lattergas.

- Vi har valgt at se med positive briller på resultatet. Der er immervæk 97 procent, der aldrig har prøvet det, og blandt det tre procent, der har, er der jo nogen, der kun har prøvet det én gang eller kun ganske få gange, siger René Rørvig Johansen, og fortsætter:

- Det er stadig dumt, men jo ikke et decideret misbrug, så vi vurderer, at problemet blandt eleverne på de tre folkeskoleårgange er relativt lille, og at det nu forhåbentlig bliver endnu mindre med de stramninger, der netop er blevet vedtaget. At gøre det mere besværligt at købe det ser helt rigtigt ud i min optik. Jo færre der prøver det skidt jo bedre, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Horsens

Dagens corona-tal: På ét punkt ligner Horsens Kommune ikke de andre

Annonce