Annonce
Hedensted

Nu skal rundkørsel udsmykkes - men kun på bysiden

Til at overvære spadestikket var både repræsentanter fra Hedensted Kommune, arkitektfirmaet Møller & Grønborg, entreprenører fra OK Nygaard og fra den lokale borgerarbejdsgruppe, der i to år har arbejdet med projektet. Privatfoto: Rune Jørgensen

Mandag morgen tog Hans Vacker (V) første spadestik til projektet "Guddars Skov", der skal udgøre udsmykningen af rundkørslen på Viborg Hovedvej ved Tørring. Projektet bliver dog ikke helt så stort som håbet, da det kun er lykkes Hedensted Kommune at få lov til at anvende jorden på den ene side af hovedvejen.

Annonce

Tørring: - Det har været en meget hård fødsel, og nu håber jeg ikke, der kommer for mange efterveer.

Sådan lød det fra byrådsmedlem og Tørringborger Hans Vacker (V), da han mandag morgen med lastbilerne susende om ørene tog første spadestik til den såkaldte Guddars Skov, der skal udsmykke rundkørslen på Viborg Hovedvej og arealerne omkring den.

Et projekt, der som antydet af Hans Vacker har været længe undervejs, men som altså nu ser ud til at blive realiseret - i hvert fald i et vist omfang.

I første omgang bliver det nemlig kun selve rundkørslen, samt de bynære-arealer langs vejen på den side, der vender ind mod Tørring, der bliver beplantet med birketræer, græsser og "lysende diamanter".

Arealerne har Tørring Vandværk samt Netto (Salling Group) stillet til rådighed til projektet. Håbet var også, at de to trekanter på den modsatte side af vejen, der begge er ejet af landmand Torben Påske, skulle være en del af projektet, men efter flere forhandlinger med lodsejeren, er det ikke lykkes Hedensted Kommune at lande en aftale med ham.

- Vi er meget taknemmelige for vandværket og Nettos velvilje i forhold til projektet. Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke får den anden side af vejen med også, men det vigtigste har hele tiden været at få markeret indkørslen til Tørring, hvilket vi får nu. Så må vi se om resten ikke også kommer med på et senere tidspunkt, lød det fra Hans Vacker.

Guddars Skov

Udsmykningen af rundkørslen på Viborg Hovedvej ved Tørring tager udgangspunkt i sagnet om Guddar, der efter sigende bortførte en pige i Tinnet Krat. I faderens forsøg på at få sin pige hjem igen, blev Gudenåen skabt af ild og vand.Sagnet vil arkitekterne bl.a. illustrere ved at plante birketræer langs vejen hen mod rundkørslen og lade overfladevandet fra vejen fordele sig i de naturlige lavninger i stedet for i en usynlig afvandingskanal.

Mellem træerne skal der plantes forskellige græsser og placeres store marksten samt forgyldte stålskulpturer. I dagslyset vil stålskulpturerne lyse i solens genskin, mens de, når det er mørkt, vil blive lyst op indefra.

Hans Vacker var for knap 20 år siden som borgerforenings formand i Tørring selv med til at lave de første udsmykningsprojekter af rundkørslen. Projektet strandede dog dengang af flere omgange i manglende godkendelse hos det daværende Vejle Amt. Foto: Ingrid Trier
Annonce

Tager tid

I følge citychef Rune Jørgensen, der fra kommunens side har stået for projektet, forventes udsmykningen at være færdig i begyndelsen af december måned. Man skal dog ikke forvente at der i løbet af de næste par måneder vil skyde en hel skov op.

- Vi planter selvfølgelig ikke otte meter høje træer, så der vil gå nogle år, hvor skoven vokser til. Græsset kan også først blive lagt til foråret, understregede Rune Jørgensen.

Udsmykningen af rundkørslen er sammen med genetableringen af en legeplads på Solfang i Tørring, det første af mange del-projekter i en samlet udviklingsplan for Tørring, der bliver realiseret.

Nu venter den helt centrale midtbyudvikling med byggeri af nyt kommunalt administrationshus og 42 lejligheder, omlægning af torvet og forskønnelse af Bredgade. Den eksakte tidsplan og rækkefølge for de projekter er dog endnu ikke helt på plads.

- Vi må sande, at det bare tager lang tid at få tingene på plads, når man begynder at pille ved bymidterne, men som andre har sagt før mig, så er jeg sikker på, der kommer en god løsning i morgen, lød det med et optimistisk smil fra Hans Vacker.

Udsmykningen af rundkørslen kommer til at koste omkring to millioner kr. Penge, som Hedensted Byråd allerede sidste år fandt i budgettet. Som en del af kontrakten vil OK Nygaard stå for vedligehold de første to år, hvorefter Hedensted Kommune overtager.

Annonce

Se det fulde projekt her:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Horsens

Dagens corona-tal: På ét punkt ligner Horsens Kommune ikke de andre

Annonce