Annonce
Horsens

Nu skal Learnmark tage stilling til campus-flytning: Et tungt og vigtigt ansvar, advarer erhvervsledere

Faglært arbejdskraft er et must for at opretholde produktion og grundlaget for velfærd i Danmark, og derfor er det vigtigt at tiltrække flere unge til de håndværksmæssige uddannelser, mener en række erhvervsledere, som nu appellerer til Learnmarks bestyrelse om at skabe et unikt uddannelsesmiljø for de tekniske erhvervsuddannelser på Horsens' kommende campus. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Kommende tømrere, smede og industriteknikere under samme tag som kommende bygningskonstruktører og ingeniører - det er en helt unik Horsens-mulighed, som Learnmark ikke må forpasse, lyder det fra lokale virksomheder.
Annonce

Horsens: Learnmarks bestyrelse bærer et tungt ansvar, når den skal beslutte, hvilke af uddannelsesinstitutionens uddannelser der skal være en del af Horsens' ny campus.

Sådan lyder det fra en række repræsentanter for det lokale erhvervsliv, som mandag har sendt et åbent brev til bestyrelsen med en klar opfordring til, at de tekniske erhvervsuddannelser, som i dag har rammer på Vejlevej, skal flytte med på campus.

I dag har Learnmark tre adresser i byen: Tekniske erhvervsuddannelser på Vejlevej, mens Strandpromenaden og Stadionsvej huser handelsfaglige ungdomsuddannelser, 10. klassecenter samt efteruddannelse. Allerede for flere år siden besluttede bestyrelsen, at den ville gå efter at få Learnmark med på campus - siden har spørgsmålet været, hvor stor en del.

Efter langt tilløb var der lagt op til en beslutning i foråret, men da blev konklusionen, at bestyrelsen ikke var klar til at træffe endelig afgørelse. Nu ventes den truffet på et bestyrelsesmøde tirsdag.

Annonce

Tre scenarier i spil

Tre forskellige forslag har været på bordet. Formand Hans A. Sørensen ønsker ikke at præsentere dem nu - blandt andet på grund af mulige ejendomshandler, siger han. Tidligere har han sagt, at det først og fremmest er uddannelserne på Strandpromenaden og Stadionsvej, der er i spil, og at bestyrelsen derfor har set på mulighederne for salg af disse bygninger.

Flere af uddannelserne på Vejlevej er pladskrævende, og derfor er skolen nødt til at beholde den lokalitet, har formanden tidligere sagt til avisen. Han afviste til gengæld ikke, at dele af uddannelserne kunne komme med, og i dag bekræfter han, at det er et scenarie, der er drøftet.

Hvordan Hans A. Sørensen eller den øvrige bestyrelse forholder sig til de forskellige scenarier - eller til brevet, der er underskrevet af 16 lokale virksomhedsledere - ønsker han ikke at fortælle.

- Vi har et system med partsdeltagelse direkte ved forhandlingsbordet i bestyrelsen, så det er der, det foregår. Nu har vi modtaget endnu et indlæg udefra, men det vigtigste er, at bestyrelsen træffer beslutningen indefra, siger han.

Hans A. Sørensen bekræfter, at han mandag har modtaget brevet fra de lokale erhvervsledere.

- Vi siger tak for interessen, men det er bestyrelsen, der skal få det til at hænge sammen, fastslår han.

Annonce

Kan skabe noget unikt

Johannes Saugbjerg, administrerende direktør for Vola samt formand for Dansk Industri Horsens, er medunderskriver på opråbet. Han føler sig ikke i tvivl om gevinsten ved at få flere af industriens og byggeriets uddannelser med på campus, hvor også VIA's videregående uddannelser rykker ind.

- Jeg ser fantastisk spændende perspektiver i en tættere kobling mellem de forskellige uddannelser. Både for elever, lærerkræfter og erhvervsliv, siger han.

Det kan være smede- og industritekniker-elever, der kan samarbejde og udvikle ideer med VIA's ingeniørstuderende, som det ville foregå på fabriksgulvet, og det kan være tømrer- og struktur-elever, der på tilsvarende vis går i spænd med de kommende bygningskonstruktører, som det ville foregå på en byggeplads, forklarer han.

Johannes Saugbjerg, lokalformand for Dansk Industri og direktør for virksomheden Vola, står i spidsen for brevet til Learnmark, som i alt 16 virksomhedsledere har underskrevet. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Han forudser, at det vil tiltrække flere unge til uddannelserne i de fag, der i fremtiden spås at mangle arbejdskraft. Samtidig tror han på, at det vil inspirere flere unge til at gå den såkaldte kongevej, hvor de læser videre til eksempelvis ingeniør efter at have gennemført en erhvervsuddannelse. Den kombination er stærkt eftertragtet på arbejdsmarkedet, siger han.

Annonce

En enestående chance

Johannes Saugbjerg og de øvrige underskrivere frygter, at Learnmarks bestyrelse er på vej til at træffe beslutning om alene at flytte de merkantile uddannelser på campus.

- At rykke handelsskolen 800 meter er mere eller mindre status quo, lyder det i det åbne brev.


Vi forpasser muligheden for at skabe et stærkt teknisk uddannelsesmiljø, der kan konkurrere med gymnasierne.

16 lokale erhvervsledere i et åbent brev til Learnmarks bestyrelse


Samtidig advarer erhvervslederne om, at det er en unik mulighed, der forpasses, hvis Learnmark ikke flytter tekniske erhvervsuddannelser med.

- Vi står med en enestående chance i Horsens. Den kobling, vi har mulighed for at lave, findes ikke andre steder, for det er sjældent at stå med en bar mark midt i byen, hvor man har så gylden en mulighed for at lægge det rigtige. Desuden bygger BRF-fonden håndværkerkollegium lige ved siden af campus, så det vil give god mening at få uddannelserne med. At forpasse den mulighed vil være enormt ærgerligt for Horsens og for Danmark, fastslår Johannes Saugbjerg.

Annonce

Start hellere forfra

Brevets underskrivere understreger, at erhvervslivet er klar med fuld støtte og opbakning i forhold til at sikre rammerne for at få flyttet erhvervsuddannelserne.

Johannes Saugbjerg tilføjer, at den rigtige beslutning ikke må fejes af bordet, fordi der tænkes i at få pengene i de enkelte cigarkasser til at gå op.

- Vi kan sagtens snakke med ministeriet, og der er fonde, der kan søges hjælp hos. Men visionen skal skabes først, og hvis bestyrelsen nu er på vej ud ad en anden tangent, så lad os starte forfra. Det må hellere tage længere tid, end at der træffes en forkert beslutning, siger Johannes Saugbjerg.

- I står over for en vigtig beslutning, som får stor indflydelse for fremtiden, slutter brevet.

16 virksomhedsledere har mandag sendt et åbent brev til Learnmarks bestyrelse med opfordring til at få en række tekniske erhvervsuddannelser med på det kommende campus i Horsens.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Løvbjerg-købmand: Mundbind vil gøre hverdagen mere tryg for personalet og kunderne

CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Horsens

Horsensianerne på Søndergade: Stramninger er okay. Vi stoler på myndighederne

Annonce