Annonce
Odder

Nu skal giftgrund tæt på drikkevand renses: Stor opgave at fjerne opløsningsmidler

Det meste af forureningen er samlet i et hotspot mellem administrationsbygning og renseri. Foto: Niels Åge Skovbo

Region Midtjylland sætter gang i stort projekt til foråret, men først holdes der et informationsmøde i forsamlingshuset. Her kan nysgerrige høre mere om, hvordan arbejdet vil foregå.

Annonce

Boulstrup: Flere hundrede kilo klorerede opløsningsmidler bliver snart fjernet fra jorden under en tidligere renserigrund i Boulstrup.

- Vi tager hotspot-området, hvor størstedelen af forureningen ligger. Arbejdet begynder hen over foråret, men vi har ikke sat en dato på endnu, siger kontorchef Morten Bondgaard fra Region Midtjyllands Jordforureningskontor.

Regionen satte sidste år 12 millioner kroner af til opgaven med at fjerne forureningen, som skal løses af virksomheden Krüger A/S. Firmaet deltager sammen med Odder Kommune og Odder Forsyningsselskab, når Region Midtjylland i slutningen af januar holder et informationsmøde om projektet. Det foregår i Boulstrup Forsamlingshus torsdag 31. januar kl. 19, hvor borgere i området og interesserede parter er velkomne.

- Åbenhed og orientering kommer man langt med. Vi har gode erfaringer med at orientere og have en fri spørgerunde. Mange har spørgsmål og er bekymrede for, om det larmer og sviner. Vi skal have kørt grejet dertil, lavet boringer og kørt det væk derfra, og der bliver stillet containere og renseanlæg op. Men det er ikke store vognlæs af jord, der bliver gravet op, siger Morten Bondgaard.

Det er ikke hvert år, vi sætter gang i sådan en stor rensning. Men vi har rigtig godt kendskab til forureningen, den er særdeles velundersøgt.

Morten Bondgaard, kontorchef
Region Midtjylland vil fjerne forureningen, hvor den er mest koncentreret, og holde øje med resten af forureningsfanen (det røde område, red.) fremover. Illustration: Region Midtjylland
Annonce

Forurening er tæt på vandboringer

Nogle hundrede meter væk fra forureningen ligger tre boringer, der hører under Odder Vandværk. De leverer drikkevand til 5000 andelshavere samt Hou Vandforsyning og Neder Randlev Vandværk.

Forureningen skal samles op med det, der i fagsproget hedder termisk oprensning.

- Det er en velkendt teknologi, vi benytter. Vi borer elvarmestave ned i det forurenede område og varmer jorden op, så de klorerede opløsningsmidler fordamper. Samtidig suger vi dampene ind i andre boringer. Til slut kondenseres dampene, og de klorerede opløsningsmidler samles i aktivt kul, der bliver sendt til destruktion. På den måde kan man skaffe sig af med opløsningsmidlerne på en forsvarlig måde, forklarer Morten Bondgaard.

Annonce

Velbeskrevet område

Region Midtjylland har i mange år kendt til forureningen, og arbejdet med at fjerne den er en stor opgave. Allerede i 2002 fandt Aarhus Amt stoffet tetrachlorethylen i jorden under renseriet SL-Rens. Stoffet mistænkes for at være kræftfremkaldende. Siden er der lavet analyser af luft, vand og jord, så regionen har godt styr på, hvad der skal fjernes.

- Det er ikke hvert år, vi sætter gang i sådan en stor rensning. Men vi har rigtig godt kendskab til forureningen, den er særdeles velundersøgt, siger Morten Bondgaard.

Projektet fjerner forureningen, hvor den er mest koncentreret, nemlig i et område mellem den gamle administrationsbygning og renserihallen. Der er også målt forurening i et større område, en såkaldt forureningsfane.

- Vi har desværre ikke mulighed for at fjerne hele forureningen. Det er også derfor, vi fokuserer indsatsen på det område, hvor forureningen er koncentreret og mest massiv - nemlig inde på renserigrunden. På den måde vil der ikke kunne trække yderligere forurening ud i området. Der, hvor forureningen i dag er trukket ud, er det ikke i så store mængder, at det vil kunne true det rene drikkevand. Men vi skal have stoppet kilden, og så vil vi selvfølgelig løbende overvåge forureningen i området, når vi er færdige, og sætte ind, hvis det bliver nødvendigt, siger Morten Bondgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce