Annonce
Ikast-Brande

Nu skal fodboldmålene flyttes med håndkraft

Indtil i år har traktoren, der trækker plæneklipperen, haft påmonteret et aggregat, der uden besvær kunne løfte både 7- og 11-mandsmål, men den opgave er nu overladt til fodboldklubbernes egne spillere og trænere. Foto: Mikael Lund
Der skal spares på græsslåningen på de kommunale boldbaner. Det medfører en del flytteri med mål.

Ikast/Brande: Græsset grønnes, og fodboldsæsonen er i fuld gang. Helt normalt for årstiden, men i år er der alligevel noget, der ikke er som det plejer på de kommunale boldbaner rundt omkring i Ikast-Brande.

For at spare cirka 200.000 kroner på græsslåningen er det fra kommunal side blevet besluttet, at de fodboldklubber, der benytter boldbanerne, fremover selv skal flytte målene manuelt før og efter græsslåning. For at lette arbejdet har de største mål (11-mandsmålene) fået påmonteret hjul, så de kan skubbes rundt, mens de lidt mindre syvmandsmål indtil videre enten skal bæres, skubbes, slæbes eller trækkes rundt.

Tidligere blev den opgave klaret i samme arbejdsgang som græsslåningen. Traktoren, der trækker plæneklipperen, har haft påmonteret et aggregat foran, som let kunne løfte både 7- og 11-mandsmål, men for at spare tid (og dermed penge) konverterer kommunen nu denne opgave til frivilligt, manuelt arbejde.

Avisen kontaktede formanden for kultur- og fritidsudvalget, Helle Mathiasen (V) for at få en forklaring. Hun oplyser, at entreprenørafdelingen bruger mange timer på at flytte målene i forbindelse med græsslåningen, og at en af måderne at finde noget af besparelsen på er at sætte hjul under målene, så de lettere kan flyttes.

-

Annonce
Det er da træls for os som forening.

Linda Hansen, formand for Ejstrupholm IF

Det er virkeligheden

Alternativet ville være, at græsset blev slået færre gange, eller at græsset ikke ville blive slået inde i målene, uddyber hun og fortsætter:

- Det er naturligvis ærgerligt, at vi er i den økonomiske situation, at dette gøres nødvendigt – men det er virkeligheden, og med hjul under målene tror vi på, at de aktive kan flytte målene, så græsset kan slås med det samme interval, og at det er hele banen, der slås.

- Det er naturligvis ærgerligt, at dette er nødvendigt, men når det så er sagt, så tænker jeg ikke nødvendigvis, at det er foreningslederne og trænerne, der skal selv udføre denne opgave, men at det er en fælles ting, man gør til den sidste træning før græsset skal slås – og at det er de første brugere efter græsslåning, som stiller på plads igen.

Hun vurderer derfor ikke, at beslutningen er i konflikt med Ikast-Brande Kommunes status som ”Bevæg dig for livet”-kommune og målet om flere aktive udøvere i foreningsidrætten.

- Jeg tror ikke, at dette får en negativ indflydelse på den del, da græssets standard vil være den samme. Vi oplever, at der er mange foreninger, som har frivillige, som løser og gerne vil løse lignende opgaver, så jeg tænker ikke, at det stritter i modsat retning i forhold til aktivt medborgerskab eller bevæg dig for livet, lyder det fra udvalgsformanden.

Træls for foreninger

I Ejstrupholm IF er formand Linda Hansen knap så skråsikker, selvom hun har forståelse for, at kommunen skal spare.

- Det er da træls for os som forening, siger hun.

- Det kommer til at belaste foreningen, at der skal bruges nogle ressourcer, der ikke er så mange af i forvejen, uddyber hun. Hun kalder kommunens beslutning for en ”ekstra udfordring”.

- Vi må prøve at løse det, men vi kan ikke ved med at overtage kommunale opgaver, siger hun. Hun fortæller, at det allerede i efteråret kneb med at få slået græsset inde i målene. Og så skal hun i øvrigt have fat i kommunen, for i skrivende stund er der endnu ikke monteret hjul på målene på træningsbanen i Ejstrupholm.

Klubchef og formand i Brande IF, Michael Koch, er lidt splittet i spørgsmålet. På den ene side synes han, det er ærgerligt med besparelsen, på den anden side synes han, kommunen fortjener ros for at have sparet et sted, hvor det gør mindst ondt i stedte for at begynde at opkræve betaling for græsslåningen eller banekridtet.

- Det kræver noget logistik og noget arbejde, konstaterer han, men han mener trods alt, at det nok skal lykkes ved fælles hjælp. Til gengæld synes han ikke, det harmonerer specielt godt med kommunens ambitioner på fritids- og sundhedsområdet og titlen som ”Bevæg dig for livet”-kommune:

- Jo mere man sparer på foreningerne, jo dyrere bliver det et andet sted – jeg glæder mig til det år, hvor man ikke skal spare, lyder det fra klubchefen i Brande.

Forundret Nr. Snede-formand

Den nyvalgte formand for fodbolden i Nr. Snede, Finn Brostrup fra NSG, er lidt forundret over, at man vælger at spare på lige præcis den måde, når nu man har fundet en smart måde at flytte målene på. Lige nu er det klubbens mangeårige holdleder, Jørgen Rasmussen, der bruger en del af sin fritid på at skubbe rundt med målene.

- Han har rigeligt at se til i forvejen, men han gør det, fordi nogen skal gøre det, konstaterer formanden, der har et bud på en anden løsning: At overlade flytningen af målene til nogle af de personer, der er på overførselsindkomst.

- Det er verdens nemmeste job, og så får de samtidig lidt luft, lyder det fra formanden.

At lade spillerne selv flytte rundt med målene er ifølge ham ikke en farbar vej, slet ikke om mandagen, hvor banerne bliver slået om formiddagen, og der først er træning ud på eftermiddagen – så skal målene enten flyttes i løbet af weekenden eller i forlængelse af træningen om torsdagen, hvor græsset i øvrigt lige er blevet slået for anden gang.

Ifølge Ikast-Brande Kommunes direktør for børn og fællesskaber, Rasmus Byskov Nielsen, er det entreprenørafdelingens vurdering, at der kan findes cirka 150.000 kr. ved at overlade flytningen af fodboldmålene til klubberne. Den sidste del af besparelsen findes ved, at rideklubberne og DcH’erne ikke længere får slået græs på kommunens regning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];