Annonce
Østjylland

Nu skal du også sortere dit affald, når du ikke er hjemme

Her kan man komme af med sit affald. På skiltet kan man blandt andet læse, at 200 indsamlede dåser kan blive til et cykelstel. Foto: Jens Thaysen
Aarhus Kommune håber, borgerne selv kan finde ud af at sortere deres affald, når de har været på stranden eller i parken. I et nyt forsøg skal en række meget synlige affaldsstationer afprøves hen over sommeren.
Annonce

AARHUS: Affaldssortering er det nye sort. I sidste uge foreslog regeringen, at affaldssorteringen skal ensartes over hele landet, med et system, hvor affaldet deles op i 10 forskellige typer.

Men hvad så med den tomme pizzabakke, dåserne fra Tyskland og bananskrællerne, når man har været en tur på stranden i det fine sommervejr, der forhåbentlig er lige på trapperne.

Hen over sommeren vil kommunen forsøge, om man kan få århusianerne til ikke blot undlade at smide deres skrald på jorden, men ligefrem sortere det i nogle meget iøjnefaldende affaldsstationer, der allerede er stillet op ved Moesgaard Strand og Bellevue Strand og fra juni også vil være at finde i Botanisk Have og Åparken.

- Århusianerne er generelt rigtig gode til at sortere deres affald, når de er hjemme. Det håber jeg også, de vil være, når de er ude. Det er vigtigt, at vi sorterer vores affald uanset, hvor vi er, fordi det er en vigtig ressource, som vi skal sørge for at udnytte bedst muligt. Vi har også̊ et fælles ansvar for, at vores by er ren og pæn, så man har lyst at bo i den og besøge den, og det gælder uanset, om det er midtbyens smalle gader eller i skovene og på strandene, siger Bünyamin Simsek, rådmand, Teknik og Miljø i en pressemeddelelse.

Jeg håber, vi bliver positivt overrasket. Det er jo den unge, der skal arve kloden, og derfor vil de også selv være med til at passe på den. De tager ansvar, og så må de hjælpe hinanden med at huske det. Jeg håber man tager ansvar og hjælper hinanden, for det er jo et forsøg på at værne om resurserne så godt som muligt. Det kan måske virke som en dråbe i havet, men man er nødt til at begynde et sted

siger Kim Gulvad Svendsen.

Annonce

De små spande forsvinder

Affaldsstationerne er i den grad til at få øje på. Det er også nødvendigt, for de eksisterende skraldespande fjernes nemlig.

- Meningen er, at folk skal sortere affaldet. Hvis vi beholder de gamle spande, vil vi få usorteret materiale fra dem. Det skulle gerne være sådan, at når man går fra stranden, så tager man sit affald med sig og sorterer det, når man passerer de nye affaldsstationer, forklarer Kim Gulvad Svendsen, driftschef, Teknik og Miljø.

Der er noget, der tyder på, at mange små affaldsspande ikke er den rigtige løsning.

- Det at sætte skraldespande op, er med til, at der kommer mere affald. Det kan vi se i nogle af vores skovområder. Hvis der er en skraldespand, så sætter folk deres affald ved den – også selv om den er overfyldt, og man kan se en tom skraldespand 25 meter væk, siger han.

Det strandgæsterne skal gøre, er sådan set bare det samme,n som vi allesammen gør, når vi sorterer affaldet derhjemme – bortset fra at pap og papir skal i beholderen med restaffald. Fra andre kommuner ved man, at det ofte er for vådt eller beskidt til at blive genbrugt, når det indsamles uden for hjemmet. Det er også tanken, at det indsamlede affald skal finsorteres og genanvendes.

Annonce

Skal arve kloden

Spørgsmålet er om de unge, der fester ved Bellevue om aftenen og i weekenden, gider at tage deres affald med sig, gå lidt længere og også sortere det.

- Jeg håber, vi bliver positivt overrasket. Det er jo de unge, der skal arve kloden, og derfor vil de også selv være med til at passe på den. De tager ansvar, og så må de hjælpe hinanden med at huske det. Jeg håber, man tager ansvar og hjælper hinanden, for det er jo et forsøg på at værne om resurserne så godt som muligt. Det kan måske virke som en dråbe i havet, men man er nødt til at begynde et sted, siger Kim Gulvad Svendsen.

Forsøg med affaldssortering i det offentlige rum er en del af budgetforliget 2020. Forsøget finansieres af Kommunens Klimafond. Og det skal evalueres efter sommerferien.

Snart er det slut med fulde skraldespande på Bellevue. Spandene her forsvinder, og så er det meningen, man skal tage sit affald med sig, til en af to nye affaldsstationer. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Se alle målene: Rekordmål af Kjær og kanonkugle af Therkildsen knækkede Hobro

AC Horsens For abonnenter

Tredobbelt-gevinst til AC Horsens, men sportslig succes kan i sidste ende koste million-præmie

Annonce