Annonce
Erhverv

Nu skal der gøres noget: Vand spillede en stor rolle på landbrugsmøde

Formand for Østjysk Landboforening Henrik Nielsen under sin formandsberetning, der bl.a. kom til at handle om vand. Foto: Jens Amtoft
Det våde element kom til at fylde meget på årets generalforsamling i Østjysk Landboforening torsdag aften.
Annonce

Horsens: Regn, regn og atter regn! Forudsætningerne for at drive landbrug ændrer sig hele tiden. Det normale vejr er væk. Det normale marked er væk. De normale rammevilkår er væk. Hvad gør vi så? Hvordan skal vi drive landbrug?

Sådan indledte formand for Østjysk Landboforening Henrik Nielsen sin fyldige formandsberetning torsdag aften.

Og vand kom til at fylde meget, både hos formanden, hos de inviterede politikere og blandt de øvrige deltagere, landmændene.

Men det blev aldrig nogen klagesang, og vandet blev diskuteret i mange former - Gudenåen, grundvand og vand på markerne.

- Modsat 2018 - da vi havde tørke - har vi det seneste år oplevet et ekstremt vådt år. Det har regnet næsten uafbrudt i efteråret og vinteren. Alle marker er dænget til med vand. Det kan ikke blive ved på den måde. Nu skal der gøres noget, sagde Henrik Nielsen, der glædede sig over den opbakning, der var til det vandmøde, som Landbrug & Fødevarer arrangerede i weekenden på Pejsegården i Brædstrup.

Der var tre politiske gæstetalere til den velbesøgte generalforsamling, og alle tre kom ind på vand i forskellige afskygninger.

- De enorme regnmængder har skabt store udfordringer ude på markerne. Vi er i fuld gang med at gøre noget ved vandmængderne. Jeg medgiver, at man måske skulle have set den kæmpe udfordring i øjnene noget hurtigere. Men nu er vi i bevægelse. Der kan man se af mødet i mødet i Brædstrup i lørdags, sagde Hedensteds borgmester Kasper Glyngø (S).

- Vandet er et problem, vi rigtig gerne vil være med til at løse. Det er vi også indstillet på i Hedensted Kommune. Sammen med de seks andre kommuner, som Gudenåen løber igennem, er vi i gang med at lave en helhedsplan med en række tiltag, som skal gøre os i stand til at håndtere vandmasserne, sagde han.

Han nævnte grødeskæring, at grave dybere, og at lave parallelløb som redskaber, der kan tages i brug for at hindre fremtidige oversvømmelser ved Gudenåen.

Bestyrelsen i Østjysk Landboforening

Henrik Nielsen

Peter Mortensen

Mads Ø. Nielsen

Lars J. Knudsen

Finn Tukjær Schmidt

Jeppe Mouritsen

Martin Mogensen

Per Bregendahl

Keld Kallestrup

Annonce

Ser fremad

Formand for teknisk udvalg i Hedensted Kommune Lene Tingleff (V) kom i sit indlæg ind på emnet vand i form af grundvandsbeskyttelse, mens formand for plan- og miljøudvalget i Horsens Kommune Martin Ravn (V) talte om oversvømmelserne.

- Det bliver ikke sidste gang, at vi kommer til at stå over for den her udfordring. Der kan gå et år eller to, men der er ikke tvivl om, at med den måde, klimaet arter sig på, vil man opleve noget lignende fremadrettet. Så der skal selvfølgelig være en handlingsplan, sagde Martin Ravn, der så frem til resultatet af Gudenåkomitéens arbejde.

Flere af spørgsmålene fra salen drejede sig også om vand. I forhold til Gudenåen blev der spurgt til oprensning, og der lød også en opfordring fra salen til, at man statrede en oprensning fra udmundingen af Gudenåen ved Randers, hvorefter man kunne arbejde sig opad.

Henrik Nielsen valgte ved mødets slutning at se fremad.

- Her i eftermiddags skinnede solen, og jeg fik fornemmelsen af, at det går den rigtige vej. Så hvis ellers det holder op med at regne - det må det jo gøre på et tidspunkt - håber vi ikke, det holder op med at regne så meget, at vi får en ny 2018. Men vi fik af vide på et møde, vi havde med meteorolog Michael Jarnvig, at vejret er foranderligt, og det har ikke noget med klimaet at gøre. Det er kun, når man set det over en 30-årig periode, sagde formand for Østjysk Landboforening, Henrik Nielsen.

Oversvømmelserne langs Gudenåen er massive, her i området Uldum Kær. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

HFS rystede topholdet

Annonce