Annonce
Horsens

Nu skal børnene også sortere bananskræller, madpakkepapir og juicekartoner i skole og børnehave

De to seksårige piger, Signe og Majka, der går i 0.y, har fint styr på, hvor rugbrødsmaden skal hen, hvis den ikke bliver spist færdig, og hvor papirflyveren skal lande, når den ikke skal leges mere med. Foto: Søren Gylling Kristiansen

Fra mandag er en enkelt skole og flere børnehaver også omfattet af affaldsordningen, hvor madrester og plastik ikke må komme i samme spand. Et team fra kommunens affaldsafdeling besøgte bl.a. Østerhåbskolen i Hatting for at fortælle, hvordan eleverne får styr på affaldet.

Annonce

Hatting: Fra i dag, mandag, er det for flere børnehave- og skolebørn slut med at smide alt affald i den samme skraldespand. En enkelt skole og flere daginstitutioner er nemlig nu også omfattet af ordningen, hvor affaldet skal sorteres i fire forskellige typer.

Østerhåbskolen i Hatting var den første skole, hvor de nye affaldsspande blev taget i brug.

- Alle skoler skal også til at sortere affald, og skolen i Hatting er den første, som kommer med sammen med nogle daginstitutioner. På skolerne kommer der fire affaldsspande, ligesom dem eleverne kender hjemmefra, fortæller Anne Dorthe Christensen fra affaldsafdelingen i Horsens Kommune.

Affaldssorteringen bliver indført i de øvrige børnehaver og skoler i løbet af de kommende måneder. I første runde er de institutioner og skoler, hvor ændringen er nemmest at gennemføre, med. Herefter følger dem, der skal have lavet mindre ændringer f.eks. et skur til affaldsopbevaring eller lignende i løbet af foråret. De sidste, hvor der skal graves affaldsstationer ned, får den nye ordning i løbet af sommeren.

- Her på skolen er der et fint skur, hvor det sorterede affald kan opbevares, til det bliver hentet. Andre steder kræver det mere plads, end det der lige er i dag, fortæller Anne Dorthe Christensen.

De er med i første runde

Disse institutioner og denne skole skal nu sortere affald:Østerhåbskolen i Hatting, Tinggården i Brædstrup, Himmelblå i Brædstrup, Naturbørnehaven i Hovedgård, Vildrosen i Hovedgård, Evigglad i Horsens, Børnegårdens vuggestue og børnehave i Emil Møllers Gade i Horsens, Børnehuset og vuggestuen Langelinie, Daginstitution Søndermark, Neptun i Horsens, Børnehuset i Østbirk og Skovhuset i Østbirk.

De øvrige institutioner og skoler kommer med i løbet af foråret og sommeren.

Fremover er der ikke bare én, men fire skraldespande at forholde sig til for eleverne på Østerhåbskolen i Hatting. Anne Dorthe Christensen fra affaldsafdelingen i Horsens Kommune var mandag på skolen for at fortælle eleverne, hvad der skal i de forskellige spande. Foto: Søren Gylling Kristiansen
Annonce

Kan komme i tvivl

Hun var mandag på Østerhåbskolen i Hatting for at fortælle eleverne om, hvor de fremadrettet skal dumpe bananskrællerne, madpakkepapiret og juicekartonerne. Ligesom derhjemme skal eleverne nu have styr på, hvad der skal i spanden til restaffald, madaffald, emballage samt papir.

Seksårige Signe Pedersen kender spandene hjemmefra.

- Jeg tror ikke, det bliver svært her på skolen. Men man kan godt blive lidt i tvivl nogen gange, og så kan man lige spørge sin mor, fortæller Signe Pedersen, som på skolen må alliere sig med klassekammerater og lærere, hvis sorteringen driller.

Eller, som rådet lød fra Anne Dorthe Christensen - smide det, man er i tvivl om, i spanden med restaffald.

Annonce

De har prøvet det

Christina Skovgaard Pedersen, som er pædagogisk afdelingsleder i Hatting, regner med, at eleverne hurtigt får styr på sorteringen.

- Det er fint, at eleverne har prøvet det hjemme først, og det er helt naturligt, at når de sorterer affald der, så skal de også gøre det i skolen, siger Christina Skovgaard Pedersen.

Kommunen tilbyder skolerne en standardløsning, som kommunen betaler. Hvis man vil ændre på den, skal skolen betale lidt, forklarer Christina Skovgaard Pedersen.

I Hatting får klasserne tre spande i hvert klasselokale - til madaffald, restaffald og emballage. Desuden bliver der opsat en pose til papiraffald.

- Vi har fordelt tømningen af spandene, så rengøringen tømmer spandene med rest- og madaffald, mens duksene skal tage spandene med emballage og tømme dem i nogle større beholdere, vi har ude på gangene. Poserne med papir skal de gå ud i gården til pedellen med, forklarer Christina Skovgaard Pedersen, som efter Anne Dorthe Christensens introduktion til eleverne spurgte, om de var klar.

- Jaaaa, lød det overbevisende fra eleverne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Horsens

Dagens corona-tal: På ét punkt ligner Horsens Kommune ikke de andre

Annonce