Annonce
Erhverv

Nu rives energihovedkvarter fra 1989 ned: Huset var for dyrt

Alt er tømt ud i det tidligere energihovedkvarter, hvor der nu skal opføres 77 nye lejligheder. Bygherrer Peter Pørtner Voldby fra Peja Ejendomme glæder sig til at komme i gang med byggeriet efter ideen om et nyt boligområde har været på tegnebrættet i flere år. Foto: Søren E. Alwan
I denne uge er nedbrydningsfirmaet P. Olesen gået i gang med at vælte det tidligere Energi Midt-hovedkvarter på Søndergade i Brædstrup. Det markerer samtidig starten på byens største byggeri med 77 nye lejligheder i midtbyen. De skal stå klar inden udgangen af 2021.
Annonce

Brædstrup: Onsdag forsvinder strømmen til det tidligere Energi Midt-hovedkvarter på Søndergade 27 i Brædstrup. Herefter tager nedbrydningsmaskinerne fra firmaet P. Olesen i Hovedgård fat i bygningen fra 1989, som efter planen vil være helt væk om cirka to uger.

Nedbrydningen af det tidligere energihovedkvarter markerer samtidig starten på opførelsen af Sønderhaven, som er et helt nyt boligområde i Brædstrup. I alt skal der bygges 77 nye lejligheder, stor p-kælder, fælleshus, et nyt torv og grønne oaser på det cirka 13.000 kvm store område. Byggeriet bliver det største boligprojekt i byen.

Det er Peja Ejendomme, som den lokale boligudvikler Peter Pørtner Voldby og betonentreprenør Jacob Jensen står bag, der står for opførelsen af de nye boliger. For direktøren i ejendomsselskabet er det godt at se, at projektet efter en lang forberedelse endelig er sat i gang.

- Jeg synes, det er mange år siden, vi begyndte at tale om boliger på stedet første gang. Planlægningen af projektet har været længere end andre projekter, som Peja Ejendomme har været med til. Det er f.eks. første gang, vi har været med i et projekt, hvor der skulle udarbejdes en lokalplan. Dermed gik der et år, hvor der ikke skete andet, end der blev tegnet lidt og diskuteret politik. Forløbet har været lidt en prøve for min tålmodighed, fordi jeg har været vant til, at der i de andre projekter var kort fra tanke til handling, siger Peter Pørtner Voldby med et smil.

Vi har forpligtet os til, at de første 26 beboere i bofællesskabet kan rykke ind i deres nye lejlighed i år, og det regner vi ikke med, bliver noget problem.

Peter Pørtner Voldby, direktør Peja Ejendomme

Annonce

Ikke egnet til boliger

Tanken om at opføre boliger på grunden opstod i 2016, da energiselskabet Nordlys opsagde sin lejekontrakt på stedet. Det tidligere energihovedkvarter fungerede ellers som en mini-erhvervspark, hvor mange firmaer lejede sig ind. Udlejningen gik også over al forventning, og alle lejemål var lejet ud. Alligevel har Peja Ejendomme valgt at satse på boliger til private frem for udlejning til erhvervsvirksomheder.

- Erhvervsparken var faktisk et hit, men bygningen stod og skulle renoveres. Det var samtidig en meget dyr bygning at drive. Der var store glaspartier, og huset var varmet op med elvarme. Bygningen var derfor ikke velegnet til at bygge om til boliger, for så ville pengene hurtigt forsvinde. Vi havde længe tænkt, at vi gerne ville lave boliger på stedet og hørte også, at mange efterspurgte nogle gode, moderne lejligheder i byen. Da jeg så blev ringet op af Peder Kirkeby fra Vestbirk, som spurgte, om vi ikke skulle lave et bofællesskab, tænkte jeg, at vi hellere måtte rykke på det, siger Peter Pørtner Voldby.

Annonce

Stor interesse

I år bygges første etape af det store byggeri. Her etableres først en 2300 kvm stor parkeringskælder, et fælleshus samt de 26 boliger, som skal være en del af det kommende bofællesskab. Allerede nu ser det ud til, at der er stor interesse for at bo i det nye byggeri.

- Vi har en ret lang interesseliste, både når det kommer til lejlighederne og til at bo i bofællesskabet. Siden november har over 70 tilmeldt sig vores nyhedsbrev om projektet. Det synes vi selv, er ret stort, og så tænker man, at vi har fat i noget rigtigt. Vi har også fået henvendelser udenbys fra på bofællesskabet, så folk er villige til at flytte efter den boform, hvilket er meget interessant, siger Peter Pørtner Voldby.

Peja Ejendomme holder 30. januar en workshop på Hotel Pejsegården for de kommende beboere i bofællesskabet, hvor de får muligheden for at få direkte indflydelse på, hvordan fælleshus, faciliteter og reglement skal udformes og indrettes.

- Her får de indflydelse på, hvordan det skal være at bo i det nye bofællesskab. Her kan de kommende beboere bestemme, hvad der skal være i fælleshuset, og hvad det skal bruges til. På den måde får de et ejerskab til stedet allerede fra starten, siger Peter Pørtner Voldby.

Sønderhaven

Peja Ejendomme blev etableret i 2017 af Peter Pørtner Voldby, der har manges års erfaring fra boligmarkedet, og betonentreprenøren Jacob Jensen fra Brædstrup. Selskabet har cirka 150 lejemål i Horsens og Brædstrup.

I Sønderhaven i Brædstrup opføres der i alt 77 lejligheder på mellem 60 og 105 kvm. Heraf øremærkes de 26 af boligerne til et bofællesskab.

Sønderhaven bliver selvforsynende med energi og bliver varmet op med fjernvarme. Bofællesskabet får et stort fælleshus og et torv, hvor beboerne kan samles til aktiviteter og sociale arrangementer.

Annonce

Færdig i 2021

Direktøren i Peja Ejendomme forventer, at det ikke varer længe, inden de første beboere kan rykke ind i det nye boligområde.

- Vi har forpligtet os til, at de første 26 beboere i bofællesskabet kan rykke ind i deres nye lejlighed i år, og det regner vi ikke med, bliver noget problem. Som tidsplanen er nu, er det vores ambition, at hele byggeriet er færdig og klar inden udgangen af 2021. Det er den strategi, vi har nu. Om vi bliver nødt til at rykke lidt på tidsplanen på grund af byggeriet, må tiden vise, siger Peter Pørtner Voldby.

Nedbrydningsmaskinerne har taget fat på arbejdet, og det forventes, at det vil tage to uger at rive alle bygningerne ned. Foto: Søren E. Alwan
Alt inventaret i det tidligere energihovedkvarter er tømt ud delvist siden november, så bygningerne er nu helt klar til nedrivning. Foto: Søren E. Alwan
Bygningen fra 1989 er ikke specielt bevaringsværdigt, og det gør derfor ikke så ondt at rive ned ifølge ejendomsdirektør Peter Pørtner Voldby. Foto: Søren E. Alwan
Alle tagsten er stort set revet ned fra bygningerne. Foto: Søren E. Alwan
Brædstrups største byggeprojekt på den tidligere Energimidt grund er sat i gang. Foto: Søren E. Alwan
Brædstrups største byggeprojekt på den tidligere Energimidt grund er sat i gang. Foto: Søren E. Alwan
Brædstrups største byggeprojekt på den tidligere Energimidt grund er sat i gang. Foto: Søren E. Alwan
Brædstrups største byggeprojekt på den tidligere Energimidt grund er sat i gang. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Nu skal du bestille tid for at blive corona-testet i Horsens

Annonce