Annonce
Østjylland

Nu opruster Smukfest mod brandfaren i bøgeskoven

På teltpladsen ved Sølund, hvor festivalgængerne også ligger tæt, holder Smukfest et ekstra øje med brandsikkerheden under årtiers tørreste sommer. Foto: Axel Schütt

Smukfest nummer 39 bliver formentlig den tørreste nogensinde. Festivalens sikkerhedschef er klar med el-brandbil på P-pladserne, masser af brandvagter og tale til gæsternes fornuft.

Skanderborg: Når 55.000 gæster dagligt indtager den knastørre bøgeskov om 14 dage under Smukfest, tror ledelsen ikke på et forbud mod for eksempel rygning. Tørkens brandfare på teltpladserne og festpladserne skal elimineres ved at tale til publikums sunde fornuft.

- Vi prøver at lave en masse forebyggelse samtidig med, at vi har ekstra fokus på situationen. Det sker konkret ved, at vi får meget mere slukningsudstyr end tidligere og langt flere brandvagter blandt vores hjælpere, som går rundt på blandt andet teltpladserne. Vi har også en lille el-brandbil med vand på parkeringsområdet, mens der ikke kommer grill- og bålpladser på teltpladsen Kærligheden. Det er ærgerligt - men nødvendigt, siger Thomas Rydahl, der er sikkerhedschef på Smukfest.

Smukfest, der næste år fejrer 40 års jubilæum, er vant til at håndtere brandsikkerheden omkring blandt andet teltpladserne, hvor teltene er klinet op ad hinanden. Det sker i tæt samarbejde med Østjyllands Brandvæsen, som Smukfest har møde med tirsdag for at aftale detaljerne og den store brandfare, som lurer i år, når festivalens første teltgæster møder op på Kærligheden søndag 5. august - for at gøre klar til første musikalske navn onsdag 8. august.

- Vi skal have alle aftaler på plads. Jeg er næsten hver time i kontakt med Danmarks Meteorologiske Institut. Der kan jo komme 50 millimeter regn, inden vi begynder. Men det tegner det ikke til. Lige nu tænker vi meget lavpraktisk, mens vi er ved at bygge op. Det vil sige, at alle tænker meget over, hvor for eksempel vinkelsliberen bruges. Det har vi meget fokus på, og det er foreløbig gået fint med ekstra omtanke. Når gæsterne kommer - og lige op til vil vi bruge kommunikation i stor udstrækning og tale til deres samvittighed, siger Thomas Rydahl.

- Vi tror ikke, at et forbud mod rygning vil være vejen frem. Folk får en del at drikke, og de kan miste overblikket, når det er tørt og varmt. Men det er heldigvis voksne og gode mennesker, vi har med at gøre. Derfor vil ekstra mange vagter være opsøgende og stoppe alle, der ikke lige tænker sig om. Op til festivalens start vil vi på Smukfest App'en, sociale medier og som her gennem Stiften sende beskeder og budskaber ud til folk om at tage sig i agt, siger sikkerhedschefen.

Smukfest har et budget på 50 millioner kroner til 2018-hyggen under de hyggelige - men brandfarlige - bøgetræer med en let antændelig skovbund. Hvor meget det koster at sætte ekstra mandskab og udstyr ind, er umuligt at sige.

- Jeg har en positiv liste med forebyggende ting, vi skal have klaret. Detaljerne får vi på plads med Østjyllands Brandvæsen, som vi altid har haft et rigtig godt samarbejde med, siger Thomas Rydahl.

Det dur ikke at kaste et cigaretskod over skulderen ved årets Smukfest. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Erling kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce