Annonce
Horsens

Nu ligger der syv borgerforslag på kommunens hjemmeside, du kan stemme på

En international skole, en træningsbane til motorcyklister og flere askebægre i midtbyen er nogle af de syv borgerforslag, der lige nu ligger klar på kommunens hjemmeside. Arkivfoto: Morten Pape/Birgitte Carol Heiberg/Mette Mørk/Henning Bagger/Ritzau Scandpix
På Horsens Kommunes hjemmeside har borgerne i et år haft mulighed for at stille og støtte borgerforslag, der potentielt vil kunne blive debatteret i byrådssalen. Hvilket forslag foretrækker du? Stem nederst i artiklen.

Horsens: En international skole, en træningsbane til motorcyklister og flere askebægre i midtbyen.

Det er tre af de syv borgerforslag, som lige nu ligger til afstemning på Horsens Kommunes hjemmeside. Forslag, der, hvis de opnår tilslutning fra 2000 medborgere i kommunen, vil blive taget op til debat i byrådssalen.

Muligheden for at stille borgerforslag blev vedtaget i forbindelse med budgetaftalen for 2018, og fra oktober samme år kunne borgerne komme med forslagene. Ordningen går ud på, at man kan stille et forslag, og hvis 2000 medborgere bakker det op, og det overholder de på forhånd fastsatte regler for, hvad byrådet kan tage op, vil det blive behandlet i byrådssalen.

Lige nu er der umiddelbart ret lang vej til, at et borgerforslag bliver politisk behandlet. Fem ud af de syv forslag, hvoraf et er stillet to gange, har kun opbakning fra forslagsstilleren selv. Et enkelt forslag har fået tre stemmer, mens et har to stemmer.

Et borgerforslag slettes automatisk efter et år, hvis det ikke opnår den nødvendige tilslutning.

Jeg synes, at Boblberg er en rigtig god mulighed for borgerne til at komme i kontakt med hinanden, måske særligt for de mange tilflyttere til kommunen.

Tona Frederiksen, Egebjerg

Godt tilbud til tilflyttere

Tona Frederiksen, der bor i Egebjerg, har stillet det samme borgerforslag to gange. Alligevel er det kun hende selv, der støtter forslaget om, at kommunen på vegne af borgerne skal tilslutte sig det sociale, digitale netværk Boblberg.

Boblberg.dk er en dansk borger til borger-portal på nettet. Det sociale fællesskab har ifølge Wikipedia over 200.000 registrerede brugere og har et samarbejde med flere danske kommuner, der betaler et beløb for, at deres borgere kan kommunikere på portalen.

- Jeg synes, at Boblberg er en rigtig god mulighed for borgerne til at komme i kontakt med hinanden, måske særligt for de mange tilflyttere til kommunen. Jeg er selv flyttet til Horsens fra Aarhus for seks år siden, og jeg ville gerne have haft den mulighed, siger Tona Frederiksen, der siden hun fremsatte forslaget i juli i år har diskuteret det med en medarbejder i Sund By-butikken.

- Hun fortalte, at det koster 125.000 kroner for kommunen at tilslutte sig Boblberg, og at det har man ikke råd til. Horsens er en god kommune i andre henseender, men det kan godt undre mig, at man har råd til at renovere gågaden, men ikke råd til noget, der koster meget mindre og gør noget godt for mennesker, siger Tona Frederiksen.

Annonce

En mulighed af mange

Folkebladet skrev senest om emnet for et års tid siden, hvor der ikke var kommet et eneste borgerforslag. Dengang luftede borgmester Peter Sørensen (S) muligheden for at gøre mere opmærksom på ordningen, for eksempel via kommunens Facebook-side, "En del af flokken".

Han sagde dog samtidig, at det for ham ikke er et succes-kriterium, at der kommer mange borgerforslag.

- Det er én mulighed af mange, og generelt vil jeg sige, at vi byrådsmedlemmer jo i det daglige snakker med mange borgere og lader os inspirere af deres ideer og tanker. Vi må se, hvor stort behovet er, sagde han dengang.

Om Horsens Kommune har gjort reklame for ordningen, har det ikke været muligt at få oplyst fra kommunen.

På kommunens hjemmesides forside er der ikke et link til borgerforslags-siden, men man kan nemt komme til den ved at søge på "borgerforslag".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce