Annonce
Erhverv

Nu koster det 12.000 kroner at lære dansk - sprogcenter forventer at miste mange elever

Hvis det går som forventet, vil omkring 75 pct. af de udenlandske elever, der som noget nyt skal betale gebyr på undervisningen i dansk, vælge skolegangen på sprogcentret fra, siger centerchef Mette Hedegaard Jørgensen. Foto: Morten Pape

1. juli blev der indført deltagergebyr på at lære dansk. Det kan føre til et stort fald i udenlandske studerende på Sprogcenter Midt og mangel på dansktalende udenlandsk arbejdskraft.

Horsens: Fra 1. juli er der indført brugerbetaling på danskundervisning for udenlandske arbejdstagere, studerende og EU-borgere. De udgør i dag ca. 60 pct. af kursisterne på Sprogcenter Midt, der har hovedafdeling på Emil Møllers Gade i Horsens.

Centret skønner, at ændringen vil betyde en nedgang på 75 pct. af den gruppe kursister, der rammes af gebyret.

Det vil sige mange udenlandske studerende på VIA samt en stor gruppe af bl.a. rumænere og polakker, der har arbejde i lokalområdet.

Deltagergebyret er på 12.000 kr. for den fulde danskuddannelse, det svarer til 2000 kr. pr. modul.

- Et deltagergebyr er måske ikke nogen urimelig tanke. Problemet er, at der er mange i den her gruppe, der ikke har ret mange penge og ikke prioriterer at lære dansk. Det kan blive et problem i forhold til os som samfund og de lokale virksomheder, siger Mette Hedegaard Jørgensen, leder af Sprogcenter Midt.

Det kan nemlig blive svært at fastholde de udenlandske arbejdstagere og de internationale studerende fra VIA som arbejdskraft i Danmark, hvis de ikke lærer dansk, er hendes pointe.

Annonce

75 pct. vil vælge dansk fra

- Vi kender ikke konsekvenserne, men forventer, at ca. 75 pct. vil vælge danskundervisningen fra, når de skal betale et gebyr. Vi finder først ud af det, når nye arbejdstagere og nye VIA-studerende kommer til byen og skal vælge, om de også vil gå i gang med at lære dansk, forklarer lederen.

Hun håber, at de lokale virksomheder vil være med til at finde løsninger og skubbe på for at få deres medarbejdere til at lære dansk.

- En del virksomheder i Horsens er klar over, hvor vigtigt sproget er. I forvejen er sprogundervisningen hos os meget erhvervsrettet. Danskundervisningen hjælper også medarbejderne til at blive en del af arbejdspladsen, fordi man forstår hinanden. Dansk er afgørende i forhold til at fastholde arbejdskraften, siger Mette Hedegaard Jørgensen.

Hun skønner, at højtuddannet arbejdskraft og faglærte i små og mellemstore virksomheder har større sandsynlighed for at få arbejdsgiveren til at betale deltagergebyret, mens lavtlønnede, ufaglærte og sæsonarbejdere sjældent vil få samme økonomiske opbakning fra deres arbejdsplads.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ny tennis-dille på vej: Sådan har kommunen fordelt 900.000 kroner til nye faciliteter

Annonce