Annonce
Hedensted

Nu kan klimaet komme an: Genåbnet indfaldsvej gearet til 100-års hændelse

I ca. ni måneder har Horsensvej i Hedensted været lukket for gennemkørsel, men på onsdag åbnes der officielt op for trafikken igen. Foto: Michael Svenningsen
Når Horsensvej i Hedensted efter ni måneders vejarbejde på onsdag åbner for gennemkørsel igen, er det ikke blot over jorden, der er sket forandring. Områdets tætte bebyggelse har også krævet anderledes måder at håndtere regnvandet.

Hedensted: Mange vil formentlig drage et lettelsens suk på onsdag. Efter godt ni måneder fyldt med gravemaskiner og lukket for gennemkørsel bliver indfaldsvejen Horsensvej i Hedensted nemlig genåbnet.

Til gengæld er det også en større operation, området har undergået. Foruden hvad det blotte øje kan se over jorden, er det nedslidte spildevandsanlæg eksempelvis fornyet med separat kloakering - en løsning til at skille regnvand og spildevand ad - for at hindre overløb og samtidig gøre livet lidt mere surt for rotterne.

Hedensted Fjernvarme har udvidet kapaciteten med en ny transmissionssledning, mens der derudover også er blevet opdateret med nye ledninger til gas, vand og fiber.

Alt sammen lavet med tanke på fremtidens klima, så Horsensvej vil kunne håndtere de stadigt stigende mængder regn.

- Vi var nødt til at tænke lidt anderledes, end man normalt gør. Fordi hele området er bebygget, er det svært at forsinke vandet med bassiner, men fordi der viste sig at være en ret stor sandpude i 4-10 meters dybde, der har en god nedsivningseffekt i forhold til eksempelvis leret jord, kunne vi tilbyde ejendommene 18.000 kr. for at koble sig fra anlægget og håndtere regnvandet med individuelle løsninger på deres egen grund, siger projektleder Mette Dybkjær Hansen fra Hedensted Spildevand.

I samme forbindelse er der blevet nedgravet såkaldte permabrønde og særligt store faskiner til også at håndtere overfladevandet fra de tilstødende sideveje. Lidt mere klassisk vil det dog fortsat være en lang række nedsivningsbed og permeabel belægning på strækningen, der er den primære løsning.

Samlet set er de mange forskellige klimaløsninger officielt dimensioneret til at kunne håndtere en fem-års hændelse. Men beregninger viser også, at vandet selv ved et regnskyl, der statistisk set kun sker én gang hvert århundrede, vil holde sig inden for Horsensvej.

- Udgangspunktet har været, at når vi alligevel skulle i jorden, kunne vi lige så godt få det hele klaret med det samme, så den har fået hele armen. Vi kan jo ikke sige, hvordan klimaet arter sig, men det har vi forhåbentlig taget hånd om, så der går længe, inden vi skal i jorden igen, siger projektleder René Knudsen fra Hedensted Kommune.

Spildevandsanlægget trængte alvorligt til fornyelse - det var jo helt tilbage fra dengang man først byggede Horsensvej.

Mette Dybkjær Hansen, projektleder, Hedensted Spildevand

Fortsat arbejde

At det nu igen bliver muligt at færdes gennem Horsensvej, betyder dog ikke, at alt arbejdet er overstået.

Som det trænede øje formentlig kan se, fremstår området fortsat en smule råt i udtrykket. Beplantningen lader vente lidt på sig, kørebanen er endnu ikke afmærket, og den tidligere grønne trekant ud mod Hovedvejen skal også modelleres til et pænere udtryk med dertilhørende støjdæmpning.

- Det er vigtigt at understrege, at selvom der bliver åbnet for gennemkørsel igen, pågår der stadig arbejde, og maskiner vil fortsat holde på vejen. Men man får nu i høj grad følelsen af at blive budt velkommen i byen, siger René Knudsen.

På et endnu ikke fastlagt tidspunkt skal den anden del af vejen, Østerbrogade, også renoveres i stor stil. Den del er dog endnu ikke projekteret og ligger således et stykke ud i fremtiden.

Annonce
Horsens For abonnenter

Se visualiseringerne af omstridt omfartsvej: Stor landskabsbro på otte søjler gennem naturskøn ådal er på tegnebrættet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Skilte og pyloner i 5,5 meters højde tillades i Horsens N, men decideret "skilteskov" udebliver

Erhverv For abonnenter

Sådan så tallene ud, da Casa blev solgt: Overskuddet blev løftet med 72 procent i første halvår

Kultur

Vrede DGP-brugere tropper op til fredspibe-møde: Håber på et tryk på pauseknappen

Odder

Fem til otte års ventetid: Der er en særlig grund til, at der mangler ledige pladser i mange lystbådehavne

Navne

Hun har ikke tabt en kamp i otte år: Suveræn PL-guldvinder blev hyldet i Horsens

HH Elite For abonnenter

HH Elite i vild optur: Jans Leslie forvandlede døde høns til et vinderhold med stærke keepere og blev belønnet med en sejr

HH Elite

Kampen minut for minut: Leslie-effekten var tydelig fra første fløjt - HH Elite var som forvandlet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

To unge kvinder fik en idé - et lille år efter er det blevet til en blomstrende virksomhed

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Kultur

Lidende Elton John udskyder dele af sin farvel-turné: Satser stadigvæk på besøg i Horsens

BOLIG For abonnenter

38 husmænd skabte ny landsby for 100 år siden: I dag er Skovbys boliger eftertragtede lystejendomme

Horsens

Tricktyv stjal 15.000 kroner: Udgav sig for at være bankmand og fik udleveret hævekort og kode

Annonce