Annonce
Hedensted

Nu kan forældre på barsel spare på institutions-regningen

Fuld tid eller ingenting. Sådan har valget hidtil været for forældre i Hedensted Kommune i forhold til pasning af deres børn i daginstitutioner. Men nu er der indført en mellemløsning med en deltidsordning. Muligheden gælder dog kun for forældre, der er på barsel eller orlov med en yngre søskende. Arkivfoto

Hedensted Kommune indfører nyt lovbestemt tilbud om deltidpladser i dagpleje, vuggestue eller børnehave, hvis en forælder er på barsel med en yngre søskende. Udvalgsformand kritiserer Christiansborg-politikerne for at blande sig for meget på et kommunalt område.

Hedensted: Mellem 500 og 1000 kr. mindre om måneden i institutionsregning. Det er den kontante besparelse, som forældre i Hedensted Kommune med en ny deltidsordning har mulighed for at få.

Ordningen, der trådte i kraft ved årsskiftet, gælder kun for forældre på barsel, der har ældre børn i dagpleje, vuggestue eller børnehave.

Mens forældrene er på barsel, har de ældre søskende mulighed for at få en deltidsplads i daginstitutionen. Deltidspladsen er på maksimalt 30 timer om ugen, hvilket i Hedensted Kommune giver en månedlig besparelse på ca. 1000 kr. på institutionsregningen for børn i dagpleje eller vuggestue og 500 kr. for børn i børnehave.

Annonce

Deltidsplads i forbindelse med barsel

Ordningen gælder for ældre søskende, der går enten i dagpleje, vuggestue eller børnehave.

Mindst én forældre skal holde barsels- eller forældreorlov i minimum syv timer om ugen, for at man har ret til en deltidsplads.

Deltidspladsen er maksimum 30 timer i institutionen om ugen.

Prisen for en deltidsplads i Hedensted Kommune i 2019 er for:

Dagpleje 2.091 kr. (normalpris: 3.077 kr.)

Vuggestue: 2.381 kr. (normalpris: 3.411 kr.)

Børnehave: 1700 kr. (normalpris: 2.229 kr.)

Et lovkrav

Ordningen har Hedensted Kommune indført, da det er et krav i en aftale på dagtilbudsområdet, som Regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale lavede i sommeren 2017. Formålet er blandt andet at give mere fleksibilitet til børnefamilierne og give forældre og børn mulighed for at tilbringe mere tid sammen som familien.

Et formål som den politisk ansvarlige på området i Hedensted Kommune, Ole Vind (V) godt kan bakke op om. Han er dog alligevel lidt modvillig i forhold til at indføre den lovbestemte deltidsordning.

- Jeg er stor fortaler for fleksible løsninger, og vi kigger altid på, hvad vi kan gøre for at give vores forældre større fleksibilitet i hverdagen, så grundlæggende er ideen om deltidsordning god. Men... der er ingen forældre her, der har efterspurgt en sådan ordning, og vi indfører den kun, fordi vi skal. Detailregulering af kommunerne fra Christiansborg er aldrig en god ide, og det gør det vanskeligt for os som kommuner at opfylde de ønsker til dagtilbudene, som vores forældre har, lyder det fra Ole Vind.

Usikker økonomi

Han er spændt på, hvor mange, der vil gøre brug af deltidsordningen og ikke mindst, hvad det vil komme til at koste Hedensted Kommune.

- Det er svært at have noget overblik over, hvordan økonomien med den her ordning vil ende. Det bliver vi desværre nødt til at afvente og se, inden vi kan bruge penge på andre initiativer på området. Kravet om deltidspladser bærer præg af, at der sidder en minister (Mai Mercado (K) red.) for bordenden, der selv lige har været på barsel, lyder kritikken fra Ole Vind.

Bliver deltidsordningen en succes, som også kan hænge sammen økonomisk, er han ikke afvisende for f.eks. at udvide muligheden til også at omfatte forældre, der ikke er på barsel. Hvis altså der er en efterspørgsel på det. En sådan ordning er der f.eks. allerede i Vejle Kommune, hvor forældre siden 2012 har kunnet vælge mellem fuldtid i daginstitutionen, 25 eller 30 timer om ugen.

Ville have hørt, hvis behov

I Hedensted Kommune er der fornylig indført en deltidsordning for de lidt ældre børn på SFO-området. Muligheden blev indført på baggrund af henvendelser fra lokale forældre. Siden har det overasket politikerne, hvor mange der er blevet en del af ordningen.

- Men det er en positiv overraskelse. Da vi lavede SFO-ordningen, var det fordi, der var en efterspørgsel, og hvis den samme efterspørgsel var på dagtilbudsområdet, er jeg sikker på, vi ville have hørt om det, enten direkte eller via forældrebestyrelser og institutioner, lyder det fra Ole Vind.

For at gøre brug af den nye deltidsordning for forældre på barsel, skal man udfylde en formular på Hedensted Kommunes hjemmeside.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce