Annonce
Horsens

Nu kan alle få forslag behandlet i byrådet: Skal dit være det første?

Siden oktober har Horsens Kommunes indbyggere haft mulighed for at stille forslag til politisk behandling i byrådet. Arkivfoto: Morten Pape

Siden oktober har Horsens Kommunes indbyggere haft mulighed for at stille forslag til politisk behandling i byrådet. Lever forslaget op til betingelserne, vil det blive behandlet i byrådet.

Annonce

Horsens: Siden oktober i år har indbyggerne i Horsens Kommune haft mulighed for at stille et politisk forslag, der så efterfølgende kan blive behandlet i byrådssalen. Den mulighed har nul borgere indtil videre benyttet sig af.

Det er ganske simpelt. Man går ind på kommunens hjemmeside, søger på borgerforslag, og på det rette sted logger man sig ind med sit nem-ID og skriver sit forslag. Er der 2000 medborgere, der bakker op om forslaget, vil det blive bragt ind i byrådssalen - hvis det er et forslag, byrådet reelt kan tage stilling til.

- Hvis et forslag opnår den tilstrækkelige opbakning, vil der blive set på, om det ligger inden for rammerne af styrelsesvedtægten, altså om det er et forslag, som byrådet kan tage stilling til. For eksempel kan vi i byrådet ikke bestemme, om E45 skal udvides til seks spor, men vi kan godt tage en beslutning om at arbejde for det, siger borgmester Peter Sørensen (S).

- Der er endnu ikke præsenteret et eneste forslag. Har I gjort nok reklame for ordningen?

- Jeg kan sagtens forestille mig, at vi i det nye år vil gøre opmærksom på ordningen, for eksempel via kommunens Facebook-side, "En del af flokken". Men for mig er det ikke et succes-kriterium, at der kommer mange borgerforslag. Det er én mulighed af mange, og generelt vil jeg sige, at vi byrådsmedlemmer jo i det daglige snakker med mange borgere og lader os inspirere af deres ideer og tanker. Vi må se, hvor stort behovet er, siger Peter Sørensen.

Mellem valgene er det en god måde at gøre demokratiet mere levende.

Paw Amdisen (SF), byrådsmedlem
Hjemmesiden, hvor man kan formulere sit forslag til politisk behandling i byrådet, ser således ud. Endnu har ingen borgere stillet et forslag. Screendump fra kommunens hjemmeside
Annonce

Gør demokratiet mere levende

Ordningen med borgerforslag eksisterer i flere andre kommuner i landet. Lokalt har Enhedslisten og SF i flere år været fortalere for ordningen, og det lykkedes i efteråret 2017 SF at få forslaget med i budgetforliget for 2018.

Byrådsmedlem Paw Amdisen (SF) glæder sig over, at borgerne nu har muligheden for at få forslag debatteret i byrådssalen.

- Mellem valgene er det en god måde at gøre demokratiet mere levende. Når først ordningen bliver mere kendt, og vi forhåbentlig får den markedsført lidt mere, regner jeg da med, at der kommer forslag ind. Hvis ikke, så er det også fint. Muligheden skal bare være der, siger han.

- Hvilke temaer tænker du kunne være relevante som borgerforslag?

- Det bestemmer borgerne jo, men et eksempel fra mig kunne være byudviklingen, som der jo har været livlig debat om i den seneste tid, siger Paw Amdisen.

Forsøget med borgerforslag løber i to år, altså frem til efteråret 2020, og det skal derefter evalueres, om det skal være en permanent ordning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

HFS fik uafgjort efter flot indsats

Annonce