Annonce
Horsens

Nu har S absolut flertal i Horsens Byråd: Løsgænger er blevet socialdemokrat

Den tidligere Venstre-kvinde Birthe Knudsen er efter tre måneder som løsgænger trådt ind i den socialdemokratiske gruppe i Horsens Byråd. Arkivfoto: Jens Amtoft
Birthe Knudsen fik kun tre måneder som løsgænger. Hun er nu en del af Socialdemokratiets byrådsgruppe, hvor hun bydes velkommen af gruppeformand Andreas Boesen (S).

Horsens: Birthe Knudsen, der forlod sit sæde i Venstres byrådsgruppe i oktober i fjor, er nu trådt ind i den socialdemokratiske byrådsgruppe.

- Nu har jeg været løsgænger i en periode og har haft mulighed for at tænke over tingene. Jeg kunne ikke se mig selv i Venstre mere, blandt andet med baggrund i budgettet. Jeg vil jo gerne være et sted, hvor man har indflydelse, og der syntes jeg, det gik den forkerte vej i Venstre. Jeg må nok indrømme, at efterhånden som jeg er blevet ældre, så er jeg nok blevet mere og mere socialdemokrat. Jeg har følt, at jeg lå et sted mellem at være liberal og socialdemokrat, og jeg kan sagtens se mig selv sammen med socialdemokraterne. Man må finde nogle kompromisser, når man er i politik. Det gælder om at finde de bedste kompromisser overhovedet, siger Birthe Knudsen til Horsens Folkeblad.

Andreas Boesen siger i en pressemeddelelse, at "alle er velkomne i Socialdemokratiet, såfremt de kan stå inde for vores politik og vores parti, og jeg er utroligt glad for, at Birthe Knudsen kan se sig selv i vores gruppe. Samtidig vil hendes kompetencer være en styrkelse af vores i forvejen stærke byrådsgruppe."

Til Folkebladet siger Andreas Boesen, at han har haft flere samtaler med Birthe Knudsen i den seneste tid.

- Her er jeg blevet bekræftet, i at hun er enig i vores politik, at hun støtter op om vores valgprogram og det brede samarbejde, som er det, vi søger i Socialdemokratiet, siger han.

Annonce
Jeg må nok indrømme, at efterhånden som jeg er blevet ældre, så er jeg nok blevet mere og mere socialdemokrat.

Birthe Knudsen (S), byrådsmedlem

Vil ikke bruge absolut flertal

Med tilgangen af et nyt byrådsmedlem sidder Socialdemokratiet på 14 ud af 27 mandater i byrådet - altså et absolut flertal. Det vil dog ikke få nogen betydning, mener Andreas Boesen.

- Det har vi haft før. Dér brugte vi det ikke, og det vil vi heller ikke gøre nu. Vi er ydmyge omkring det og vil søge det brede samarbejde, som vi altid har gjort, siger han.

- Svigter Birthe Knudsen ikke de Venstre-vælgere, der har stemt på hende?

- Det kan godt være svært at se, hvilket mandat man er valgt på. Venstre fik vist også det yderste mandat på samarbejdet med Maren Spliid Gruppen. Jeg kan godt forstå, hvis der er nogle, der er skuffede, men reglerne er bare sådan, at man som byrådsmedlem kun er bundet op på sin egen overbevisning, konstaterer Andreas Boesen.

- Er Birthe Knudsen sikret en plads på opstillingslisten til næste kommunalvalg i 2021, hvis hun ønsker det?

- Det er i sidste ende vores parti, der bestemmer hvem der skal stilles op, men hvis hun ønsker det og ikke får lov, vil det være første gang, det sker for et siddende byrådsmedlem, siger han.

Ravn: Ingen kommentarer

Birthe Knudsen forlod Venstre i oktober i fjor, efter at hun i byrådssalen brød partilinjen og valgte at undlade at stemme, da Venstres ændringsforslag til budgettet for 2020 var til afstemning.

"Jeg synes jo faktisk, det er et godt budget, så jeg ville ikke stemme imod", sagde hun dengang til Folkebladet og påpegede, at hun "hellere vil bruge sin tid på at lave politik end at påpege fejl i andres politik."

Birthe Knudsen blev ikke valgt ind i byrådet ved kommunalvalget i 2017, men trådte som førstesuppleant ind, da den daværende partifælle Peder Stougaard døde i august 2018.

Venstres gruppeformand, Martin Ravn (V), ønsker ikke at kommentere Birthe Knudsens partihop.

- Det er Birthes beslutning, og det har jeg ikke nogen kommentarer til, siger han til Folkebladet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvor skal pædagogerne komme fra?

Et vigtigt skridt til en bedre kvalitet i landets daginstitutioner. Sådan beskriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil resultatet af den aftale, som regeringen har indgået med støttepartierne fra SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Aftalen sikrer 1,6 milliarder kroner ekstra til landets kommunale børnehaver og vuggestuer frem mod 2025. Første del af puljen på 500 millioner kroner er på vej ud i kommunerne om meget kort tid. Pengene er øremærket til mere personale, så "børnene får den opmærksomhed, de har fortjent" som ministeren udtaler i en pressemeddelelse. Og det er mere end blot tomme ord. Kommunerne skal nemlig bevise, at de har brugt pengene på netop mere personale, og samtidig skal kommunerne dokumentere, at de flere voksne i daginstitutionerne ikke må føre til et fald i andelen af uddannede pædagoger. Man kan med andre ord ikke blot bruge pengene på uuddannede pædagogmedhjælpere for at få flest mulige hænder for pengene. De 500 millioner kroner er fordelt efter antallet af børn i 0-5 års alderen. De ekstra millioner betyder dog også, at det bliver lidt dyrere for forældrene at få deres børn passet. Ifølge SF's Jakob Mark bliver det dog ikke et problem, idet han mener, at mange forældre er villige til at betale mere for flere hænder omkring deres børn, hvilket han meget vel kan have ret i. På et budgetborgermøde i Odder i efteråret var der i hvert fald flere forældre, der spurgte, hvorfor kommunen ikke bare satte taksterne op, hvis der manglede penge. Svaret var, at det kan man ikke, fordi kommunerne ifølge loven kun kan sende 25 procent af prisen for en vuggestue- eller børnehaveplads videre til forældrene. Det betyder så, at forældrene nu skal betale lidt ekstra for de millioner, regeringen har fundet til kommunernes daginstitutioner. Spørgsmålet bliver bare, om man kan finde det antal uddannede medarbejdere, der skal til for at leve op til regeringens aftale. Ifølge tal fra pædagogernes fagforening, BUPL, var der i december 2019, hvad der svarer til mindre end 70 fuldtidsledige pædagoger i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder kommuner tilsammen. Dertil kommer selvfølgelig pædagogiske assistenter. Alene i Horsens regner man med, at der kan ansættes mindst 35 flere voksne allerede i år. I Odder bliver der kun penge til en lille håndfuld, mens Hedensted får råd til cirka det dobbelte. Der skal med andre ord også kigges på, hvor de mange flere hænder skal komme fra.

Annonce