Annonce
Østjylland

Hjemløse Benjamin har fået en hjælpende hånd: Nu får han sin egen bolig

Der er lys forude for Benjamin Foss Kristoffersen, der her udsigt til at få sit ønske om en bolig opfyldt, så han ikke længere skal bo i et telt i skoven. Foto: Jens Thaysen
Privat person rækker hjemløse Benjamin Foss Kristoffersen en hjælpende hånd, så han få den bolig, han drømmer om i stedet for at bo i teltet i skoven.

AARHUS: Benjamin Foss Kristoffersen, der de sidste to måneder har boet i et telt ude i skoven, havde kun ét ønske, da han tirsdag fyldte 26 år; at han kunne skaffe pengene til at betale indskuddet til den bolig, han har fundet i Glesborg på Djursland, så han kan komme videre med livet.

Nu får han sit ønske opfyldt.

- Jeg betaler indskuddet for Benjamin, fortæller Nader Ashkani.

Han er medlem af Socialdemokratiet, stiller op til næste byrådsvalg i Aarhus og er formand for organisationen Ny-identitet, der hjælper unge unge kvinder, der er i fare for eller har været udsat for æresforbrydelser.

Nader Ashkani har læst artiklen om hjemløse Benjamin i Århus Stiftstidende. De 8.000 kroner betaler han af egen lomme.

- Jeg tænkte, det kunne have været min egen søn. Hvis jeg ikke var der, ville jeg håbe, andre ville hjælpe ham, hvis de stod i den samme situation, siger han.

Århusianske Nader Ashkani mener, vi svigter de unge hjemløse.

- Hvis vi som samfund har råd til at bruge 500 milioner kroner på et nyt stadion i Aarhus, burde man også kunne finde penge til at hjælpe de allersvageste borgere, siger han.

Jeg tager fat i Jan Petersen (S), der er borgmester i Norddjurs Kommune, først i næste uge. Jeg forventer, at kommunen hjælper sine udsatte borgere med at få et arbejde. Det er deres ansvar

Nadar Ashkani.

Stort mørketal

De 8.000 kroner er en gave. Nader Ashkani forventer ikke at få dem igen.

- Benjamin tilbød at betale dem tilbage, men han skal ikke tynges af gæld. Jeg har sagt, de er hans, så længe han bruger dem til noget fornuftigt. Jeg er offentlig ansat, men selv om jeg ikke har så høj en løn, skal de nok komme ind igen. Man glemmer, at det, der kan virke som en mindre sum for en selv, kan betyde alt for, at andre kan komme videre i livet, siger han.

Benjamin Foss Kristoffersen er naturligvis glad for hjælpen.

- Det er fedt, der sidder nogle mennesker, der vil hjælpe mig. Det er heldigt for mig, men jeg er ikke alene. Der er mange andre unge hjemløse, siger Benjamin Foss Kristoffersen.

Han mener, der er langt flere unge, der mangler en bolig i Aarhus, end de 319 18-årige til 29-årige, der fremgår af de officielle tal.

- Der er mange flere, der enten bor hos kammerater eller (ufrivilligt) derhjemme. Jeg kender mange, der bor derhjemme, fordi det er den eneste mulighed, siger han.

Var det ikke en mulighed for dig at bo hos din far?

- Han bor i en etværelses lejlighed. Vi har boet sammen før, men han er af den gamle skole, jeg er mere debatterende, så vi skændes stort set hver dag, siger han.

Benjamin flyttede hjemmefra som 15-årig.

- Det er der ikke nogen mennesker, det er godt for. Man går i byen og finder tit de forkerte mennesker. Det handler om støtte hjemmefra, men også om et system, der kan gribe en, hvis den mangler, og man kommer ud i noget skidt, siger han.

Annonce

Natur og grønsager

For Benjamin Foss Kristoffersen betyder hjælpen fra Nadar Ashkani, at drømmen om at kunne dyrke sine egne grøntsager også går i opfyldelse. Der er nemlig en lille have til den bolig, han har fundet på Djursland.

- Det er et lille hus, man får meget mere for pengene på Djursland end i Aarhus. Jeg planlægger at dyrke det, jeg spiser selv, siger han.

Tror du, det er lettere at finde et arbejde i Glesborg?

- Nej, måske ikke i Glesborg, men jeg er ligeglad med, hvor jeg skal arbejde henne, men det må helst være noget med natur og gerne med nogle dyr, siger Benjamin Foss Kristoffersen.

Her vil Nadar Ashkani også prøve at hjælpe.

- Jeg tager fat i Jan Petersen (S), der er borgmester i Norddjurs Kommune, først i næste uge. Jeg forventer, at kommunen hjælper sine udsatte borgere med at få et arbejde. Det er deres ansvar, siger Nadar Ashkani.

Forstår du, hvis Norddjurs Kommune er træt af social eksport fra Aarhus?

- I så fald er der tale om kassetænkning. Aarhus Kommune bygger en masse flotte nye boliger, de hjemløse ikke har råd til at bo i, siger Nadar Ashkani.

Annonce

Housing first

Historien om hjemløse Benjamin Foss Kristoffersen, som avisen bragte onsdag, er blevet læst af godt 100.000 læsere på stiften.dk i løbet af det første døgn.

På Facebook er den også blevet debatteret ivrigt. Langt de fleste har forståelse for den situation, som Benjamin og de mange andre unge hjemløse står i.

Det er ikke kun Nader Ashkani, der har tilbudt at hjælpe. For eksempel også Rikke Sejthen fra Hjemløs i Aarhus, der havde et tilbud til Benjamin om en bolig i Egå.

En bolig er måske vejen frem.

I Finland har de haft stor succes med at nedbringe antallet af hjemløse. De arbejder ud fra princippet "Housing First". Man nedlægger herberg og tilbyder gratis permanente boliger til de hjemløse. Erfaringerne viser, at når først der er tag over hovedet, er det meget lettere at få styr på alle de andre problemer, de har i livet.

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard har for nylig været i Finland og set på resultaterne, hvor antallet af hjemløse reduceres med 50 procent ved Housing First.

- Det er noget, vi vil kigge nærmere på i fremtiden, sagde borgmesteren, da han 5. februar var til Nytårskur for byens hjemløse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce