Annonce
Horsens

Nu får Danish Crown for mange grise: Slagteri indfører kvoter

Overskrider andelshaverne den tildelte kvote, er afregningen for de sidste grise mindre. Arkivfoto: Annelene Petersen
I flere år har Danish Crown arbejdet på at flere grise til slagtning. En helt ekstrem situation gør nu, at slagterikoncernen må indføre kvoter for at begrænse tilgangen i en periode.

Horsens: Siden udbruddet af afrikansk svinepest i Tyskland har antallet af grise til slagtning hos Danish Crown i Danmark været stigende og unormalt højt. Det har lagt et pres på slagterierne, og derfor indføres der nu kvoter med differentieret afregning, oplyser Danish Crown i en pressemeddelelse.

- Hensigten er, at de stabile leverandører fortsat kan få deres grise slagtet planmæssigt. Samtidig vil vi gerne undgå, at der produceres grise i Danmark, der ikke er kapacitet til på slagterierne, siger Erik Bredholt, formand for Danish Crown.

Skal sælges fersk til lavere priser

For at kunne slagte de mange ekstra grise er Danish Crown lige nu ved at udvide kapaciteten på slagterierne, hvor der oprettes cirka 400 ekstra arbejdspladser, heraf cirka 150 i Horsens.

At der er behov for en differentieret afregning, skyldes derfor først og fremmest, at muligheden for eksport til lande uden for EU er begrænset af henholdsvis pakke-kapaciteten på slagterierne samt indfrysnings- og lagerkapaciteten på frysehusene. Kapaciteten har igennem en lang periode været udnyttet fuldt ud, så derfor skal en meget stor del af de ekstra grise, som Danish Crown nu får til slagtning, sælges fersk inden for EU.

I EU er priserne på de fleste produkter væsentligt lavere end ved eksport til markeder uden for EU. Det skyldes, at det europæiske marked i forvejen skal absorbere de 600.000 tons kød, som Tyskland er afskåret fra at eksportere ud af EU efter udbruddet af afrikansk svinepest.

Annonce

Øger kvoten for dem, der investerer

Andelshavernes leverancer opdeles nu i A- og B-grise, så B-grise afregnes med et fradrag, der fastsættes en gang om måneden. Kvoten af A-grise fastlægges ud fra beregninger på baggrund af de seneste to års leverancer.


Der skal ikke herske tvivl om, at det er en ekstrem situation vi står i.

Erik Bredholt, bestyrelsesformand for Danish Crown


- Det kan lyde mærkeligt, at vi indfører et fradrag for stor vækst i leverancerne, når vi igennem mange år har arbejdet for at få flere grise til slagtning. For vi vil faktisk gerne have flere grise til slagtning på lang sigt og i en hverdag uden ekstraordinære kapacitetspåvirkninger, siger Erik Bredholt.

Derfor kan fortsættende og fremtidige andelshavere, der bygger nye stalde til slagtegrise - og dermed investerer i at sikre dansk produktion og danske arbejdspladser på den lange bane - få udvidet deres kvote af A-grise, siger Erik Bredholt.

Annonce
Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Troels Holch Povlsen tonser med tallene: Tredobler omsætning i Horsens-selskabet Nine United A/S

Kultur For abonnenter

Fortidsminder spænder ben for drømmen om "Hollywood"-skilt i Juelsminde

Horsens

Brænder pengene i lommen? Her er de dyreste boliger til salg i Horsens lige nu

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Kultur For abonnenter

Tredje søndag før jul gik dine oldeforældre tur på Søndergade

Horsens

Han har kastet omkring 700 ton sten i fjorden i år og kan godt kaldes for 'naturens vogter': Nu har han fået et skulderklap for sin indsats

Horsens

Laudrup og den øvrige elite brugte en lørdag i Horsens: Det er et kæmpe skulderklap, der betyder, vi må have gjort noget rigtigt

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Hedensted For abonnenter

Grundejerne bestemte første udspil til diget: Vi er blevet overraskede over, hvor kompliceret kysten er

Horsens For abonnenter

Det blev Østerhåb ved et tilfælde: Drømmehuset fra byggeudstilling blev til et hjem for familien Bang Fasting Bauer

Horsens

Uro i nattelivet: Unge mænd råbte og rakte fuckfinger mod politiet

Annonce