Annonce
Horsens

Nu får Danish Crown for mange grise: Slagteri indfører kvoter

Overskrider andelshaverne den tildelte kvote, er afregningen for de sidste grise mindre. Arkivfoto: Annelene Petersen
I flere år har Danish Crown arbejdet på at flere grise til slagtning. En helt ekstrem situation gør nu, at slagterikoncernen må indføre kvoter for at begrænse tilgangen i en periode.

Horsens: Siden udbruddet af afrikansk svinepest i Tyskland har antallet af grise til slagtning hos Danish Crown i Danmark været stigende og unormalt højt. Det har lagt et pres på slagterierne, og derfor indføres der nu kvoter med differentieret afregning, oplyser Danish Crown i en pressemeddelelse.

- Hensigten er, at de stabile leverandører fortsat kan få deres grise slagtet planmæssigt. Samtidig vil vi gerne undgå, at der produceres grise i Danmark, der ikke er kapacitet til på slagterierne, siger Erik Bredholt, formand for Danish Crown.

Skal sælges fersk til lavere priser

For at kunne slagte de mange ekstra grise er Danish Crown lige nu ved at udvide kapaciteten på slagterierne, hvor der oprettes cirka 400 ekstra arbejdspladser, heraf cirka 150 i Horsens.

At der er behov for en differentieret afregning, skyldes derfor først og fremmest, at muligheden for eksport til lande uden for EU er begrænset af henholdsvis pakke-kapaciteten på slagterierne samt indfrysnings- og lagerkapaciteten på frysehusene. Kapaciteten har igennem en lang periode været udnyttet fuldt ud, så derfor skal en meget stor del af de ekstra grise, som Danish Crown nu får til slagtning, sælges fersk inden for EU.

I EU er priserne på de fleste produkter væsentligt lavere end ved eksport til markeder uden for EU. Det skyldes, at det europæiske marked i forvejen skal absorbere de 600.000 tons kød, som Tyskland er afskåret fra at eksportere ud af EU efter udbruddet af afrikansk svinepest.

Annonce

Øger kvoten for dem, der investerer

Andelshavernes leverancer opdeles nu i A- og B-grise, så B-grise afregnes med et fradrag, der fastsættes en gang om måneden. Kvoten af A-grise fastlægges ud fra beregninger på baggrund af de seneste to års leverancer.


Der skal ikke herske tvivl om, at det er en ekstrem situation vi står i.

Erik Bredholt, bestyrelsesformand for Danish Crown


- Det kan lyde mærkeligt, at vi indfører et fradrag for stor vækst i leverancerne, når vi igennem mange år har arbejdet for at få flere grise til slagtning. For vi vil faktisk gerne have flere grise til slagtning på lang sigt og i en hverdag uden ekstraordinære kapacitetspåvirkninger, siger Erik Bredholt.

Derfor kan fortsættende og fremtidige andelshavere, der bygger nye stalde til slagtegrise - og dermed investerer i at sikre dansk produktion og danske arbejdspladser på den lange bane - få udvidet deres kvote af A-grise, siger Erik Bredholt.

Annonce
AC Horsens For abonnenter

Overbevisende og fortjent oprykning: Derfor har AC Horsens muligheden for at klare sig med det hold, der sikrede pladsen i Superligaen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Su-su-superliga! Reportage og masser af billeder fra kæmpe AC-fejring på stadion og fest i Forum Horsens

Erhverv For abonnenter

Borgere glæder sig til at få fjernvarme - men udsigten til to store varmetanke vækker bekymring

AC Horsens

Stolt og tilfreds cheftræner: Oprykninger vænner man sig aldrig til, og denne her var meget fortjent

Horsens

John Andersen runder snart 83 år, men arbejder syv timer hver dag med sin enestående have

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

AC Horsens

Se alle billeder og reaktioner: Her rykker AC Horsens op i superligaen

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Genial satsning gjorde angriber til dagens spiller i superliga-sovs

Brædstrup

29-årig erkender bilbrande i retten: Jeg var depressiv og nede i livet

Horsens

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Debat

Det er med stor bekymring for de foreslåede besparelser, at vi skriver dette: Særlige borgere har brug for særlige indsatser

Odder For abonnenter

Bager får sur Smiley for smuds i krogene og kondensvand i fryserummet

Hedensted

Nu vil Tørring også med på padelbølgen: Mangler mindst en million for at få projektet skudt over nettet

Annonce