Annonce
Ikast-Brande

Nu er hundene også velkomne i ungdomsskolen

Nicklas Larsen og hundetræner Eeva Laakso fra DcH arbejder med at få styr på gårdhunden Viola, der var noget stresset til at begynde med. Men Viola blev helt rolig efter træningen. Foto: Peter Hald
"Ung med hund" er et splinternyt ungdomsskole-kursus, der er oprettet i samarbejde med hundeførerforeningen DcH.

Nr. Snede: Ungdomsskolen i Nr. Snede og Ejstrupholm har nu startet et nyt kursus, der måske vil blive kopieret over det ganske land. Kurset hedder "Ung med hund", og det går ud på, at de unge kan træne deres eller familiens hund sammen med erfarne hundetrænere fra foreningen DcH - Danmarks Civile Hundeførerforening.

Det er ret revolutionerende, at en ungdomsskole er begyndt at samarbejde med en forening - og så er "Ung med hund" i sig selv noget helt nyt.

- Der var nogen, der grinede lidt i begyndelsen, da vi fandt på kurset - men det er da oplagt. Alle børn elsker hunde, og det fungerer rigtig godt at samarbejde med DcH, siger Jens Harpøth Baltzersen, der er ungdomskoleleder.

Bestyrelsen i den lokale afdeling af DcH er også begejstret. Formanden for DcH i Nørre Snede, Tage Møllemand, påpeger, at på længere sigt kan det måske resultere i, at DcH får nogle flere unge medlemmer.

9 ud af 10 er tilmeldt ungdomsskolen

Ungdomsskolerne i Ejstrupholm og Nørre Snede har i den primære målgruppe, som er elever i folkeskolens ældste klasser, i år en tilslutning på ikke mindre end 90 procent.

- Det er ganske bemærkelsesværdigt og ikke set lignende noget andet sted i Danmark. Også eleverne i områdets tre friskoler er flittige brugere af ungdomsskolens tilbud om fritidsundervisning og ungdomsklub, siger ungdomsskoleleder Jens Harpøth Baltzersen.

Vellykket træning

Avisen var på besøg en træningsaften ved DcH's anlæg på Skovbakken i Nørre Snede. Her var cirka en halv snes unge mødt op med deres hunde, og DcH stillede med trænerne Else Poulsen, Eeva Laakso, Helle Høyem og Arne Mortensen.

Det var ikke den allerførste træningsaften, så hundene havde lært hinanden at kende, og de var ret rolige. Undtagen Viola, en lille dansk-svensk gårdhund, der var meget utilfreds og nervøs i starten. Nicklas Larsen, der går i 7. klasse på Ejstrupholm Skole, havde medbragt Viola, og han gik straks i gang med en intensiv træning sammen med Eeva Laakso fra DcH. Det viste sig at blive en virkelig vellykket undervisning. Viola gik fra at gø nervøst og rykke i snoren til at være afslappet, munter og lydig.

- Viola har virkelig ændret sig. Hun er blevet en meget sødere hund, sagde Nicklas begejstret.

En af fiduserne var, at Viola fik en længere snor. Det betød, at hun følte sig mere fri, fortalte Eeva Laakso.

I det hele taget var det en god træningsaften. De forskellige hunde lærte nye ting, og der vankede meget ros til de unge:

- De unge er meget lydhøre, når vi fortæller noget. De er faktisk lettere at samarbejde med end voksne, sagde hundetræner Else Poulsen med et grin.

Annonce

Flere projekter

Der er flere samarbejds-projekter. Ungdomsskolen er også gået sammen Klovborg Kino om en "biografmarathon" hele natten mellem 15.-16. november. I skrivende stund har 89 unge tilmeldt sig.

Desuden er der oprettet et samarbejde med NS Fitness, hvor ungdomsskolen har hold både tirsdag og torsdag aften.

I Ejstrupholm har idrætforeningen EGF oprettet hold i Esport for byens 0.-6. klasser, og i den forbindelse har EGF foreløbig lånt ungdomsskoles lokale og gamer-computere. Begge parter forventer, at et mere formelt samarbejde kommer op at køre inden for det næste år, oplyser Jens Harpøth Baltzersen.

I Nørre Snede er ungdomsskolen også gået i dialog med HGF - Højderyggens Gymnastik Forening. I første omgang om at koordinere aktiviteter, så de unge ikke fanges mellem for mange gode fritidstilbud i samme tidsrum, og tilbuddene derved risikerer at udsultes på grund af for få deltagere.

- På længere sigt skal vi finde ud af, hvordan vi sammen kan skabe synergi mellem foreningens og ungdomsskolens tilbud ud i bevægelse, fortæller Jens Harpøth Baltzersen.

Stemningsfyldt træningsaften. Ungdomsskolens nye hold "Ung med hund" træner på DcHs areal i Nørre Snede. Foto: Peter Hald
Efter en halv times træning var Viola blevet en meget sødere hund, konstaterede Nicklas Larsen. Foto: Peter Hald
Det nye ungdomsskolefag "Ung med hund" er win/win for både de unge og foreningen DcH. De unge får en indholdsrig fritid i selskab med andre unge og voksne rollemodeller med samme interesse. Og DcH får tilgang fra en aldersgruppe, som ellers ofte dropper ud af det etablerede foreningsliv, forklarer ungdomsskoleleder Jens Harpøth Baltzersen. Foto: Peter Hald
Der er hunde i alle størrelser med. En af de mindste er Bella - en Cavalier king charles spaniel. Foto: Peter Hald
Der blev også lejlighed til at prøve kræfter med agility. Her er det den lille spaniel Bella, der træner sammen med Camilla. Foto: Peter Hald
Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Vidne om øksevoldsmand: Det var ham, der skulle gøre det beskidte arbejde

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
HH Elite

Se videoanalysen og genlæs livebloggen: HH Elite taber en tæt og uskøn affære til slutspilskonkurrenter fra Silkeborg-Voel KFUM

Horsens For abonnenter

Studerende snupper 84-årige Pers parkeringsmulighed: Jeg ved godt, jeg ikke har krav på en p-plads, men jeg er afhængig af min bil

Hedensted

Deltag i debatten: Hvordan løser vi problemet med uro og hærværk i Hedensted?

Østjylland

Se videoen: Så brandhærget er fabrikken i Galten

Ekspert roser planer om nærhospitaler - men savner svar på særligt ét helt afgørende problem

AC Horsens For abonnenter

Outstanding nederlag: Kan man tabe 3-1 til lokalrivalerne og alligevel have æren i behold?

Hedensted

Fakkeltog aflyst i sidste øjeblik: Arrangører er bange for at optrappe konflikt

Horsens

Politiet efter seriehærværk i Brædstrup: Nogen må vide noget

Heunicke om hurtig smittestigning: Flere skal vaccineres nu

Horsens

Vandformand og S-kandidat: V-forslag om hurtig aktion mod forurening af fjorden er helt urealistisk. Vi må slet ikke bruge så mange penge

Horsens For abonnenter

Vejdirektoratet ser intet behov for ny omfartsvej til at opløse trafikprop ved Horsens V-anlæg: Men den er alligevel nødvendig, vurderer kommunen

Skanderborg

Se videoen: Storbrand under kontrol - men der er store skader

Annonce