x
Annonce
Horsens

Nu er det slået fast: Konstitueringsaftalen må ikke diskuteres i byrådssalen

Konstitueringsaftalen med fordelingen af de politiske poster blev indgået af samtlige partiledere efter kommunalvalget i november 2017. Det er en politisk, og ikke en juridisk bindende aftale, og derfor er den ikke et anliggende for byrådet, konstaterede Peter Sørensen (S) på byrådsmødet mandag aften. Arkivfoto: Mette Mørk
Venstres ønske om en byråds-debat om konstitueringsaftalen efter Birthe Knudsens exit fra partiet blev på byrådsmødet mandag aften stoppet i opløbet af borgmester Peter Sørensen (S).

Horsens: Den nyslåede socialdemokrat Birthe Knudsens forvaltning af sine udvalgsposter i Horsens Byråd er ikke et emne, der kan diskuteres i byrådssalen. Konstitueringsaftalen er ikke et "kommunalt anliggende".

Det blev slået fast af borgmester Peter Sørensen (S) ved starten af byrådsmødet mandag aften. Med god opbakning fra juridiske notater leveret af forvaltningen og kommunens advokat, Horten, afviste han Venstres ønske om en debat af konstitueringsaftalen - og her specifikt aftalens paragraf 12. Dermed blev det sidste dagsordenspunkt, Venstres punkt, strøget fra dagsordenen.

Konstitueringsaftalen, der blandt andet fordeler de politiske poster efter et valg, er en politisk, ikke juridisk bindende aftale, som byrådet ikke har kompetence til at gå ind i, slog Peter Sørensen fast med baggrund i anbefalingerne fra forvaltningen og advokatfirmaet.

Det gælder dermed også den omstridte paragraf 12 i aftalen, hvor der står, at et byrådsmedlem ved et partiskifte skal aflevere sine udvalgsposter til det parti, vedkommende blev valgt ind for. I tilfældet Birthe Knudsen skulle hun altså aflevere sine poster tilbage til sit oprindelige parti Venstre, men i samme paragraf står der også, at det skal ske under hensyntagen til styrelsesloven, hvor det slås fast, at det er byrådsmedlemmet selv, der bestemmer, om han/hun vil beholde posterne.

Venstre hæfter sig mest ved den første del af paragraffen, mens socialdemokraterne holder sig til den anden del.

Annonce
Jeg har det utroligt dårligt med, at en aftale åbenbart ikke er en aftale. Det beklikker min troværdighed som politiker.

Jørgen Korshøj (V), byrådsmedlem

Beklikker min troværdighed

Kun borgmesteren og to repræsentanter fra Venstre tog ordet i byrådssalen. Jørgen Korshøj førte i første omgang ordet for det største oppositionsparti, og han konstaterede, at "en aftale er en aftale, uanset hvad juristerne siger".

- Det bliver så ikke i byrådssalen, vi kommer til at drøfte det her, men måske kan vi finde en anden anledning til at drøfte det, for der skal lys over den aftale. Jeg har det utroligt dårligt med, at en aftale åbenbart ikke er en aftale. Det beklikker min troværdighed som politiker. Det skulle gerne være sådan, at vi kan stole på hinanden i byrådet, men det kan vi åbenbart ikke, konstaterede han.

Jørgen Korshøj blev en enkelt gang af borgmesteren formanet om, at han jo faktisk ikke måtte tale om konstitueringsaftalen, for det var jo netop det, dagsordenspunktet havde til formål at forhindre.

Ole Dahl Kristensen (V) bemærkede, at konstitueringsaftalen tidligere har været omtalt i byrådssalen, blandt andet i forbindelse med oprettelsen af et nyt udvalg, der skal beskæftige sig med Sundparken.

- Her handlede det om økonomiske forhold. Det må vi selvfølgelig godt diskutere, lød det fra Peter Sørensen.

S, DF, LA, EL og SF stemte for at afvise Venstres dagsordenspunkt, mens Esben Hedeager (K) undlod at stemme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Husk de gode vaner - de bliver guld værd

Corona-smitten har vendt op og ned på alles dagligdag. Intet er, som det var før. Helt lavpraktisk - hvem havde forestillet sig, at der ville være rift om håndsprit i samtlige supermarkeder, og hvor den eftertragtede vare ellers kan opdrives. Lige nu står vi midt i kampen for at få lov til at vende tilbage til hverdagen, og vi kan i den sammenhæng glæde os over, at vi er ved at tillægge os en stribe gode vaner, der kan blive guld værd frem over. Den lavest hængende frugt er uden tvivl hygiejnen. Hvis vi blot tilnærmelsesvis kan fortsætte det nuværende brug af sæbe og håndsprit, vil vi kunne spare et hav af sygedage. Den almindelige influenza ville få trange kår, hvis butikkerne fortsætter med jævnligt at afspritte dankort-terminaler, gøre indkøbskurve rene med meget mere. Derhjemme vil noget så enkelt som daglige rutiner med at afspritte eller vaske iPads, telefoner, fjernbetjeninger og håndtaget til køleskabet også gøre en stor forskel. Listen over små ting, der gør en stor forskel, er stor. Eller bare det at vaske hænder korrekt. De forsøg, som fornylig florerede på nettet, hvor en børnehave kiggede på franskbrød, der have været i berøring med beskidte hænder og korrekt vaskede hænder, siger alt om, hvor stor en forskel lidt vand og sæbe kan gøre for vores generelle sundhed og antallet af sygedage. Selv lusene må have trange kår i disse tider, hvor vi holder afstand. Vi må komme til at kigge langt efter de traditionelle udmeldinger om, at der konstateret lus i skoleklassen eller børnehaven. Men alting med måde. Gode vaner skal man ikke smide væk, men specielt børn har godt af en vis portion bakterier. Sammenhængen mellem bakterier og et stærkt immunforsvar har forskningen bevist for efterhånden en del år siden, så det handler ikke om at stoppe med at rulle sig i skidt på legepladsen. Men hvis vi bare kunne blive ved med at huske at vaske hænder og bruge håndsprit både derhjemme, og når vi handler, vil vi være nået langt.

Annonce