Annonce
Østjylland

Nu er der faldet dom i usædvanlig sag om vold på sidste skoledag i Risskov

Strandskolen i Risskov dannede sidste år ramme om to overfald mellem elever i forbindelse med sidste skoledag. Nu er der faldet dom i sagen. Foto: Jens Thaysen
Tre drenge fra Risskov er blevet idømt betingede fængselsstraffe i sag om vold mod skolekammerater i juni 2021.

RISSKOV/AARHUS: Der var ikke tale om vold af særlig rå og farlig karakter, da to ottendeklasses elever på Strandskolen i Risskov, 21. juni sidste år på sidste skoledag blev slået, sparket og trampet på af flere drenge fra 9. klasse.

Retten i Aarhus har torsdag 13. januar afsagt sin dom i den dramatiske sag, og dermed lykkedes det altså ikke anklagemyndigheden at overbevise dommeren og de to domsmænd om, at de tre tiltalte teenagedrenge fra Risskov skulle dømmes efter den grove voldsparagraf.

Til gengæld var der tale om vold efter straffelovens paragraf 244 - det der i daglig tale kaldes 'simpel vold' - og det blev takseret med 60 dages betinget fængsel til to af de tiltalte, samt 30 dages betinget fængsel til den sidste.

Annonce

Skal holde sig i skindet

For alle tre nu 16-årige teenagedrenge gælder det, at de skal holde sig fra yderligere kriminalitet i ét år, ellers vil fængselsdommene blive effektueret.

Samtidig skal deres sag behandles af Ungdomskriminalitetsnævnet, hvis opgave er at forebygge kriminalitet blandt unge. Hvis nævnet vurderer, at det er nødvendigt at skride ind med sociale foranstaltninger, er de tre drenge ligeledes forpligtet til at samarbejde omkring dette. Ellers vil deres fængselsstraffe skifte fra betinget til ubetinget.

Dommen lander et sted midt mellem det, anklageren og forsvarerne hver især havde indstillet til. Anklageren gik efter at få de tre drenge dømt efter den grove voldsparagraf, hvilket i udgangspunktet udløser ubetinget fængsel - i dette tilfælde lagde anklageren op til fire-fem måneder.

Forsvarerne derimod argumenterede for frifindelse eller alternativt en kort fængselsstraf i størrelsesordenen 10 dage.

- Jeg er tilfreds med, at de alle tre er blevet kendt skyldige i at have deltaget i begge overfald. Retten mente så ikke, at overfaldene havde en sådan karakter, at der var tale om en overtrædelse af straffelovens § 245,” siger anklager Ann Charlott Sørensen. Hun fortsætter:

- Jeg synes, dommen sender et vigtigt signal om, at man ikke bare kan kategorisere sådanne overfald som drengestreger i skolegården. Der er tale om vold i straffelovens forstand, og det bliver man altså straffet for.

Annonce

Flækket tand

Når drengene ikke blev dømt efter den hårde voldsparagraf, skyldes det især, at retten ikke fandt det bevist, at det var de tre tiltalte drenge, som havde påført et af de to ofre fra 8. klasse omfattende tandskader.

Den pågældende elev fra 8. klasse fik flækket en tand og fik yderligere syv beskadiget.

Under retsmøderne blev der rejst tvivl om, hvordan tandskaderne var opstået. Offeret forklarede nemlig, at han en rum tid efter selve overfaldet pludselig blev ramt lige i ansigtet af en hånd bagfra fyldt med barberskum, og han kunne ikke afvise, at tandskaderne var opstået i den forbindelse.

Det vides ikke, hvem der førte hånden med barberskummet, men det kan med sikkerhed ikke have været nogen af de tre tiltalte. Offeret stod nemlig og betragtede de tre drenge være i færd med at overfalde offer nummer to, da han blev ramt af hånden med barberskum.

Dermed blev der altså skabt tilstrækkelig tvivl om, hvorvidt de tre tiltalte overhovedet havde haft noget med tandskaderne at gøre, og det var medvirkende til, at de tre tiltalte ikke blev dømt efter den grove voldsparagraf.

Annonce

Video viste overfald

I forbindelse med retssagen blev der også vist en video optaget med mobiltelefon af overfaldet på offer nummer to.

I den ser man, hvordan drengen først bliver ført gennem en gang inde på skolen, hvorefter han ender liggende i skolegården omringet af flere andre elever, hvoraf de tre dømte alle indrømmede at være iblandt.

På videoen ser man 8. klasseeleven blive udsat for adskillige spark, slag og tramp, mens han ligger på jorden.

Offeret forklarede selv i retten, at han følte det som om, han blev ramt af i hvert fald 30 hårde spark, mens han lå sammenkrøllet og beskyttede sit hoved.

På videoen, som Stiftens journalister har set flere gange, lader der til at være tale om færre spark - måske snarere et dusin - og det fik alle tre forsvarsadvokater til i deres afsluttende procedurer at stille spørgsmålstegn ved offerets troværdighed.

Her sagde forsvarsadvokaterne blandt andet, at drengen umuligt kunne være blevet udsat for 30 spark i baghovedet, da dette ville have efterladt ham som invalid.

Drengen havde dog aldrig i sin vidneforklaring påstået at være blevet ramt så mange gange specifikt i hovedet. Han forklarede rettelig, at de 30 spark ramte ham overalt på kroppen, herunder baghovedet. (Forældrene til offeret har efterfølgende kontaktet Stiften og oplyst, at deres søn mener, at han blev ramt 30 gange under hele forløbet, fra han bliver slæbt ud af klassen til og med, at han ligger i skolegården. Forældrene, der var med i retssalen, mener også, at det var sådan, sønnen forklarede forløbet i retten. red.)

Modsat forsvarerne, så beskrev anklageren begge ofres vidneforklaringer som meget troværdige, og i sidste ende vurderede domsmandsretten altså, blandt andet på baggrund af videooptagelsen, at begge ottendeklasseelever er blevet udsat for voldelige overfald.

Stiften har forsøgt at få en kommentar fra de tre forsvarsadvokater i sagen, men de er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelser. 

Forskellen på simpel vold og grov vold

De tre drenge fra Risskov var tiltalt efter straffelovens paragraf 245, der handler om grov vold, men de blev dømt efter §244, der handler om simpel vold.

Simpel vold udløser oftest betingede domme i førstegangstilfælde, mens det klare udgangspunkt i sager om grov vold er ubetinget fængsel, også selv om den tiltalte ikke tidligere er straffet. 

HVAD ER VOLD EFTER STRAFFELOVENS § 244?

  • Straffelovens § 244 omfatter simpel vold. Med simpel vold forstås almindelig – ikke grov vold. Grov vold henføres i stedet til straffelovens § 245 og vold med døden til følge straffes efter straffelovens § 246.
  • Vold defineres efter straffelovens § 244 som et angreb mod en anden persons legeme. Derfor er psykisk vold ikke omfattet af denne bestemmelse.
  • Når der rejses tiltale for vold, så skal den udøvede vold være uberettiget. Dermed kan der ikke straffes for vold, hvis offeret har samtykket til volden, volden sker i forbindelse med myndighedsudøvelse eller lignende.
  • Hvis volden er udøvet mod personer, der handler i offentlig tjeneste, så rejses der i stedet tiltale efter straffelovens § 119, selvom det har været tale om simpel vold.
  • Strafferammen for simpel vold går op til tre år, men i mange sager får den dømte mellem 30-60 dages fængsel. Bestemmelsen anvendes f.eks. i forbindelse med vold i gadebilledet eller lignende.
Annonce
Hedensted For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Hver 10. medarbejder i ældreplejen er syg: Kommunen sætter andre opgaver på pause for at sikre pleje

Horsens For abonnenter

Byggefirma fik nej til dispensation fra lokalplan - og prøvede så at presse kommunen til at betale en del af regningen

Kultur

Biograf-ejere gav aldrig op, men holder stadig filmfanen højt efter et kvart århundrede

AC Horsens

AC Horsens må undvære fire mand til testkampen mod Randers FC: Angriber træner med i HB Køge

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Hedensted For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Horsens

Rent vand er ingen selvfølge: 145 lodsejere involveres i 1000 hektar stor jord-kabale

Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Odder

Cyklister kan godt begynde at glæde sig: Snart kommer der nye cykelstier

Horsens For abonnenter

Slut med byrådspolitik: Nu skal Anne Lene Løvbjerg tale seniorernes sag over for byrådets politikere

Brædstrup

Vandværk lukker: Rensning af kulsyre i vandet vil blive for dyrt

Annonce