Annonce
Hedensted

Nu ender 40 pct. af vores affald i genbrug

Skiltet med ?småt brændbart? eksisterer ikke længere på kommunens genbrugssationer, men der er selvfølgelig stadig affalld, som hører hjemme i containeren med småt. Her er det Carsten Nielsen, der fylder i.
Annonce
Hornsyld - Danmark er et af de lande i EU, der producerer mest husstandsaffald per indbygger. Ifølge en national ressourceplan er det er mål, at halvdelen af affaldet i 2020 bliver sorteret fra til genbrug, og i Hedensted Kommune er man godt på vej.

På bare tre år er genbrugsprocenten steget fra 26 til 40, og det giver grund til optimisme hos formanden for teknisk udvalg, Lene Tingleff (V).

- Grundlæggende er vi nødt til at få styr på vores store affaldsmængder, og jeg synes, det er flot, at vi på kort tid er nået så langt - ovenikøbet af frivillighedens vej. Der er økonomiske fordele ved at blive bedre til at sortere, men også miljømæssige og CO2-mæssige gevinster, siger hun.
Thorkild Olesen og Britta Pedersen gør meget ud af at sortere deres affald derhjemme. De ved lige, hvor tingene skal hen, når de kører på genbrugsstationen.
Annonce

Travlt på pladsen

Folkebladet mødte hende på genbrugsstationen i Hornsyld lørdag formiddag, hvor biler med fyldte trailere og bagagerum flittigt afløste hinanden.

Men selvom der er trængsel på pladsen, så bliver den container, der før gik under navnet "småt brændbart" ikke fyldt op nær så hurtigt som tidligere.

Øget information har fået flere borgere til at sortere hjemmefra, så vindruebakker og aviser nu havner i de rigtige containere.

- For bare et halvt år siden tømte vi "småt brændbart"-containeren to gange om ugen, nu kan vi nøjes med en enkelt. Samtidig får vi meget mere i containerne med pap, papir og hård plast, siger Kaj Møller Madsen, der arbejder på pladsen.
Lene Tingleff (V) glæder sig over, at borgerne er blevet så gode til at sortere. Hun mener, at personalet på genbrugsstationerne har en stor andel i succes?en med deres utrættelige indsats med at vejlede og hjælpe borgerne.
Annonce

Stor besparelse

Rent økonomisk er det en fordel, fordi kommunen skal betale næsten 500 kr. pr. ton "småt brændbart", der sendes til forbrænding, mens den tjener omtrent samme beløb på det, der sendes til genbrug.

- Der er en klart nedadgående kurve for det affald, vi sender til forbrænding. I løbet af 2016 er mængden faldet med 600 tons, og det alene giver en besparelse på 280.000 kr. Det er penge, som kommer forbrugerne til gode, siger Lene Tingleff.
Danmark er et af de lande i EU, der producerer mest husstandsaffald per indbygger. Ifølge den nationale ressourceplan er det er mål, at halvdelen af affaldet i 2020 sorteres fra til genanvendelse.
Annonce

Passer på miljøet

Nogle af de borgere, der gør en dyd ud af at sortere affald, er Thorkild Olesen og Britta Pedersen.

De har et baggagerum fyldt med affald til genbrug, som de vil aflevere på pladsen denne formiddag.

De har blandt andet vasket brugte kød-bakker og andet plast for at kunne smide det i containeren med hård plast i stedet for skraldespanden derhjemme.

- Vi har altid gået op i at sortere vores affald, for det andet er noget svineri. Det er vigtigt at passe på miljøet, siger de.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce