Annonce
Horsens

Nu bliver populært tilbud til borgere med slidgigt forlænget

Træning kan mindske behovet for smertestillende medicin, hvis man lider af slidgigt i knæ ellerr hofte. Arkivfoto: Michael Bager
Pladserne blev lynhurtigt fyldt op, da Horsens Kommune tilbød træning til borgere med slidgigt i knæ eller hofte. Nu forlænges tilbuddet med fokus på erhvervsaktive borgere.
Annonce

Horsens: Sidste år var der run på at få en plads på et af de kommunale træningshold for borgere med slidgigt i knæ eller hofte, som er en udbredt lidelse.

Projektperioden var et år. Nu er forløbet evalueret, og politikerne i udvalget for sundhed og velfærd besluttet at forlænge projektet med et år og har justeret på målgruppen, så der kommer fokus på at få fat i erhvervsaktive borgere, som ikke selv opsøger sundhedstilbud. Målet er at se, om forløbet kan hjælpe dem i forhold til at passe et job.

- Ønsket er at få et lidt bredere grundlag at vurdere erfaringerne på, siger Ellen T. Schmidt (S), der er formand for udvalget.

Hun tilføjer, at målet er, at deltagerne fortsætter træningen efter det kommunale kursus, og derfor skal der i den nye periode arbejdes med brobygningen til andre træningstilbud.

Annonce

Læger ønsker forlængelse

Træningskonceptet hedder GLAiD (Godt liv med artrose i Danmark) og er et nationalt initiativ, udviklet af forskere hos Syddansk Universitet. Og der er viden, som viser, at metoden virker. Et forløb indeholder patientundervisning og seks ugers træning to gange om ugen med en træner.

I projektperioden har fem hold med hver 12 deltagere deltaget i et forløb. Målgruppen havde alle symptomer på slidgigt i knæ eller hofte, var motiverede for at deltage og bor i Horsens Kommune. De fleste deltagere var blevet anbefalet holdet af deres læge, andre henvendte sig selv.

Af evalueringen fremgår det, at de praktiserende læger har efterspurgt, at tilbuddet fortsætter.

Annonce

Samarbejde med Jobcentret

Blandt deltagerne var der ikke nogen, der var blevet anbefalet af Jobcentret. Det skal ændres, da erfaringerne med træningskonceptet er, at det kan bidrage til at mindske sygefraværet hos borgere med slidgigt i knæ og hofte. Der er derfor indledt et samarbejde med Jobcentret som led i forlængelsen af projektperioden.

Lykkes det, så er der også udsigt til et økonomisk incitament for at bevare tilbuddet.

Forlængelsen med endnu et år i kommunalt regi for 60 deltagere koster 142.000 kroner.

Er man uden for målgruppen for det kommunale tilbud, kan forløb efter samme træningskoncept købes hos en række lokale fysioterapeuter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce