Annonce
Hedensted

Nu begynder usædvanlig retssag: Schreiber kræver millioner af myndighederne

Torben Schreiber har drevet opholdssted for utilpassede unge i mange år. I foråret samlede han tidligere beboere til gensyn. Selvom opholdsstedet er blevet lukket, fungerer det stadigvæk under andre paragraffer. Arkivfoto

Retten i Viborg skal tage stilling til, om det sociale tilsyn havde ret til at lukke et af Torben Schreibers opholdssteder. Opholdsstedet kræver 3,3 mio. kr. i erstatning.

Tørring: Torsdag begynder en usædvanlig civil retssag ved landsretten i Viborg.

På den ene side står Torben Schreiber, der har drevet opholdsstederne Satellitten i Tørring og Ertebjerg ved Slagelse, og på den anden side står en offentlig myndighed, nemlig Socialtilsyn Midt.

Fonden Ertebjerg, som har drevet opholdsstedet ved Slagelse, kræver 3,317 mio. kr. af Socialtilsyn Midt, fordi tilsynet var årsagen til, at Ertebjerggaard i 2017 måtte lukke. Samtidigt lukkede tilsynet også Satellitten i Tørring. Årsagen var, at tilsynet ikke kunne godkende de to institutioner, fordi de ikke levede op til en række lovkrav.

Blandt andet har institutionerne ikke orienteret kommunerne, når unge er flyttet rundt mellem de to tilbud i henholdsvis Tørring og Slagelse. Satellitten er kun godkendt til unge mellem 16 og 25 år, men har haft en beboer på 35. Opholdsstedet tog også takst for døgnbemanding, men der var ikke fast personale på om aftenen eller i weekenden. Tilsynet mente heller ikke, at de rette personer har været ansat de to steder.

Ankestyrelsen stadfæstede tilsynets afgørelse i 2017, og både Ertebjerg og Satellitten måtte lukke, men har siden kørt videre under andre paragraffer.

Men Torben Schreiber og folkene bag de to opholdssteder mener, lukningen var ulovlig, og har derfor slæbt tilsynet i retten.

- Denne retssag er kun den første, og vi er klar til at føre flere, siger Torben Schreiber.

Sagen kort

Sommer 2014: Socialtilsyn Midt begynder at føre tilsyn med Satellitten i Tørring 19. November 2014: Socialtilsyn Midt indfører skærpet tilsyn med Satellitten og Ertebjerggaard på Sjælland. 4. maj 2015: Socialtilsyn Midt meddeler, at man vil inddrage Satellitten og Ertebjergaards godkendelse. Maj 2015: Torben Schreiber klager over afgørelsen. Klagen får opsættende virkning, så institutionerne kan køre videre. April 2017: Ankestyrelsen stadfæster Socialtilsynets afgørelse, og Satellitten og Ertebjerggaard lukker.Juli 2017: Satellitten og Ertebjerggaard kører videre under andre paragraffer og i mindre omfang.Oktober 2018: Retssagen Schreiber mod Tilsyn Midt og Ankestyrelsen begynder.

Første gang tilsyn er i retten

Det er første gang, Socialtilsyn Midt er endt i en civil retssag.

- Det er første gang for os, men et af de andre fire tilsyn har også været gennem en retssag. Det er jo en ret, som opholdsstederne har, så det kan vi kun glæde os over, at opholdsstederne får mulighed for, siger Ulla Bitsch Andersen, der er tilsynschef i Socialtilsyn Midt.

Sagen har to omdrejningspunkter. For det første mener opholdsstedet ikke, at det var Socialtilsyn Midt, der skulle føre tilsyn med Ertebjerg, men Socialtilsyn Øst, der dækker Sjælland.

Men tilsynet har opfattet Ertebjerg og Satellitten som en koncern, fordi der var personsammenfald og samarbejde mellem de to institutioner. Af samme grund afviste det sjællandske tilsyn at tage opgaven.

Men Torben Schreiber mener ikke, at der er tale om en koncern men om to selvstændige opholdsteder, der derfor skal have tilsyn af to forskellige enheder. I følge processkriftet har tilsynet ikke givet tilstrækkelig begrundelse for, at der var tale om en koncern. Derfor havde Socialtilsyn Midt slet ikke hjemmel til at lukke Ertebjerg.

Sagens andet omdrejningspunkt er, at opholdsstederne mener, at tilsynet har begået en procedurefejl, fordi tilbuddene ikke er blevet regodkendt i 2015, som tilsynet eller skulle gøre. I stedet skred tilsynet direkte til et skærpet tilsyn og senere til lukning.

Annonce

Brugere skal høres

Retssagen er berammet til at vare i tre dage, og blandt andet skal Torben Schrieber og Ulla Bitsch Andersen i vidneskranken.

Der er også indkaldt en række tidligere beboere og forældre, samt den lokale politiker Bent Poulsen (V). De skal alle fortælle, hvordan de oplevede tilsynets besøg. I følge advokat Niels Vase, der fører sagen for Ertebjerg, har tilsynet ikke i tilstrækkelig grad lyttet til brugere og deres forældre.

Tilsynet skal også vidne især omkring det koncernligende forhold. Der ventes først dom i sagen senere på året.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Klub har hjemme i en hal fra 1935 og drømmer om moderne forhold: Vi lider under alt for lidt indendørs plads

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

To festaber med vilde drømme, talent og solid tro på egne evner skrev Horsens ind i heavy-historien

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Kultur

Hør Horsens 'ser rødt': S har tronet i over 100 år - hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

Horsens

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Debat For abonnenter

Avisen mener: Kulturminister vil sikre EM-fodboldheltenes kampe på nationalt tv, men pas på med at stikke os blår i øjnene

Horsens

Gågaden spærres delvist af: - Vi synes ikke, fugen har den kvalitet, som vi ønsker

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Horsens

Vandløb i Horsens er på national liste over mulig forurening med giftigt stof: Svaret skal findes i fisk

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Annonce