Annonce
Kultur

Nu åbnes der for en hidtil lukket og uhyggelig del af 'Slottet'

Planen over fangekælderen - eller "Underverdenen", som den var kendt som - er blevet studeret flittigt på Fængselsmuseet i arbejdet med at indrette stedet som en tidslomme, hvor publikum kan få en fornemmelse af stemningen på stedet omkring år 1900. Arkivfoto: Morten Pape
Fængselsmuseet på Fussingsvej har sat åbningsdato på sin næste store satsning: "Underverdenen".
Annonce

Horsens: Fra fredag 11. oktober vil der være ekstra basis for rislen ned ad ryggen, hvis man besøger Fængselsmuseet i Horsens.

Museet åbner da sin helt nye udstilling, kaldet "Underverdenen". Den foregår i den uhyggelige, hidtil lukkede fangekælder under "Slottet", som fængslet blev kaldt, da det stadig husede indsatte.

Fangekælderen var stedet, hvor fangerne kom ind og blev forberedt på afsoning i andre dele af Horsens Statsfængsel. Stedet, hvor fik deres første møde med det system, de skulle indordne sig under, og et sted, de færreste havde lyst til at gense, for det var også her, de risikerede at møde nogle af fængslets hårdeste sider.

- Når man træder ind i udstillingen, vil det være som at træde direkte ind i en tidslomme. Det er en helt unik mulighed for at rejse tilbage i tiden i autentiske rammer og se, hvad der foregik i den mørke kælder. Det var præcis her, fangerne blev afstraffet, hvis de ikke overholdt fængslets regler, forklarer museumschef Merete Bøge Pedersen om den genåbnede kælder, der er indrettet, så den giver publikum indtryk af stedet omkring år 1900.

Når man træder ind i udstillingen, vil det være som at træde direkte ind i en tidslomme. Det er en helt unik mulighed for at rejse tilbage i tiden i autentiske rammer og se, hvad der foregik i den mørke kælder.

Merete Bøge Pedersen, museumschef

Annonce

Flytning baner vej for Vestsalen

Åbningen af fangekælderen for offentligheden er en del af Fængselsmuseets ny måde at indrette sig på i det gamle fængsel.

Næste år begynder det cirka 100 millioner kroner dyre arbejde med det såkaldte Vestsalen-projekt, der skal bane for en historisk ombygning af blandt andet den del af stedet, som museet i dag okkuperer i vestfløjen.

Med etableringen af Vestsalen bryder Fængslet ganske enkelt hul igennem fløjen og skaber et helt nyt kulturrum, der smelter Fængslets store gård sammen med dets indre i form af et helt nyt rum for konferencer, koncerter, foredrag osv.

Det betyder imidlertid, at Fængselsmuseet må flytte en del af sine aktiviteter, og med åbningen af "Underverdenen" er der altså taget et vigtigt skridt for det store byggeprojekt. Men også for formidlingen af et af dansk fængselshistories dunkle kapitler.

Annonce

Et mareridt i dag

"Underverdenen handler om fængslets mørke side og strenge systemer. I fangekælderen var der nøgne vægge og dunkel belysning, kighuller i dørene og rum uden dagslys. I udstillingen kan man se afstraffelsesredskaber som rotting, tamp og pisk, røre ved "løveburets" tunge tremmer og føle de fotograferede fangers brændende blikke," skriver Fængselsmuseet i en pressemeddelelse.

- Intet var privat i kælderen, hvor selv fangernes bad blev overvåget og kontrolleret ned til mindste detalje. De lukkede døre vidner om et fængselsvæsen, der dengang var nyt og moderne, men som i dag føles som et mareridt, uddyber Merete Bøge Pedersen forud for åbningen 11. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Lokal meningsmåling: S udbygger føringen - to nye partier er på vej ind i Horsens Byråd

Annonce