Annonce
Erhverv

Notat fastslår: Havbrug har udledt fire gange så meget kvælstof som tilladt

Sydsøtjyllands Politi har rejst sigtelse mod Hjarnø Havbrug, men det er endnu uvist, om sagen ender i retten. Arkivfoto

Hjarnø Havbrug har udledt næsten fire gange så meget kvælstof til havmiljøet som tilladt, viser notat ifølge DR Trekanten.

Snaptun: I sagen om Hjarnø Havbrug har det hidtil været hemmeligholdt, hvor meget virksomhedens foderforbrug er gået over miljøtilladelsens grænse.

Nu er tallene kommet frem. DR Trekanten er kommet i besiddelse af et notat, som rådgivningsvirksomheden Cowi, der er hyret af Hedensted Kommune, har udarbejdet.

Notatet viser ifølge DR Trekanten, at Hjarnø Havbrug og Hundshage Havbrug havde lov til at bruge 530 tons foder, men brugte 2.008 tons i 2017.

Det skulle angiveligt betyde, at havbrugene har udledt næsten fire gange så meget kvælstof til vandmiljøet som tilladt.

De havde tilladelse til udledning af 20 ton kvælstof, men udledte reelt 78 ton, skriver DR Trekanten.

Annonce

Muslinge-forklaring skudt ned

Cowi vurderer desuden, at Hjarnø Havbrugs argumentation om muslingeopdræt som kompenserende virkemiddel ikke holder vand, da muslingerne ikke er blevet fjernet fra havmiljøet. Det stemmer overens med seniorforsker Karen Timmermanns vurdering i Folkebladet.

Hjarnø Havbrug har ikke ønsket at kommentere tallene.

Kommunen har hidtil afvist at sætte tal på Hjarnø Havbrugs overproduktion og begrundet det med, at tallene indgår i Sydøstjyllands Politis efterforskning af virksomheden og derfor ikke må offentliggøres. Notatet har Hedensted Kommune ikke udleveret til DR.

Sagen skal ikke behandles igen

Borgmester Kasper Glyngø (S) fortæller Folkebladet, at byrådet er blevet orienteret om Cowi-notatet på et lukket møde tidligere på ugen. Han siger også, at notatet ikke fører til, at sagen behandles igen.

Byrådet har nemlig i længere tid været bekendt med, at merudledningen var stor. Det egentlig nye for politikerne er vurderingen af muslingeopdrættet, mener borgmesteren.

- Notatet slår fast, at det ikke passer, at muslingerne har haft en effekt, siger Kasper Glyngø.

Da byrådet lod virksomheden køre videre i september, tillagde de muslingeopdrættet værdi som et kompenserende middel. Kasper Glyngø mener dog, det ville have været et meget drastisk skridt at udstede et strakspåbud mod produktion, selv hvis vurderingen af muslingeopdrættet var inddraget dengang.

- Men det er svært at sige. Det er et spørgsmål om proportionalitet mellem overtrædelse og sanktion, siger han.

Om en sanktion som et signal til virksomheden, nu hvor endnu en forklaring er skudt ned, siger han.

- Jeg synes egentlig, vi har sendt et signal og i forhold til sanktioner, så kører politiet stadig en sag.

Ordfører undrer sig

Folketingsmedlem og miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S) kalder sagen som helhed for en skandale.

- Det undrer mig meget, at virksomheden har fået lov til at fortsætte produktionen taget i betragtning af, at det er så alvorlig en overtrædelse, siger han til Folkebladet.

Politikeren har kaldt miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i samråd, fordi han ønsker at få undersøgt, om der er generelle problemer med overproduktion i havbrugssektoren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce