Annonce
Odder

Norsminde Kro gik fra et forrygende efterår til en kamp for overlevelse

Kroejer Søren Pedersen havde udsigt til et flot efterår, da statsministerens udmelding om forsamlingsforbudet vendte det hele på hovedet. Foto: Morten Pape
Den berømte kro havde fyldt ordrebogen for efteråret, da Mette Frederiksen fredag aften ændrede forsamlingsforbuddet.
Annonce

NORSMINDE: Norsminde Kro havde et fantastisk efterår i sigte. Ordrebogen var fyldt med selskaber, konferencer og fødselsdage, mens ventelisten til kroens gourmetrestaurant var alen lang efter en rigtig god sommer.

Alt var gået over forventning, siden regeringen havde åbnet op for landet igen.

Men da statsminister Mette Frederiksen tronede frem på skærmen fredag 23. oktober og meddelte, at forsamlingsforbudet blev sænket fra 50 til 10, så ændrede alt sig.

En meddelelse, som med et trylleslag fjernede alle ordrer fra bogen. Nøjagtigt som dengang i marts måned, hvor regeringen første gang valgte at lukke landet ned på grund af corona.

- Fra at tale om ombygning til næste år og planer for kroens fremtid, gik vi til at tale om mulig afskedigelse af ansatte. Vi var nødt til at ringe rundt til alle de mennesker, der havde planlagt deres fest, selskaber og konferencer hos os og fortælle dem, at vi ikke længere kunne afvikle deres arrangement. Guldbryllupper med 19 deltagere kunne ikke lade sig gøre længere, fortæller ejer af Norsminde Kro, Søren Pedersen.

Annonce

Ingen indtjening

Ifølge ham ville det bedste være, hvis regeringen valgte at tvangslukke restauranterne. Hjælpepakker og lønkompensationen gør ikke det store for et sted som Norsminde Kro, som er nødt til at have mindst 12 ansatte i gang, hvis de bare skal holde kroen åben.

Uddrag fra hjælpepakke

Regeringen og et flertal af Folketingets partier har indgået en aftale, der forlænger hjælpepakkerne frem til 31. januar 2021.

  • For virksomheder:

 Kompensationsordningen for faste omkostninger bliver udvidet, så adgangskravet til omsætningsnedgangen bliver nedsat fra 35 til 30 procent. Samtidig bliver den maksimale kompensationsprocent for mindre virksomheder sat op til 90 procent.

Der åbnes for kompensation til virksomheder, der er direkte leverandører til private og sociale arrangementer med mindst ti deltagere. Både leverandører af lyd, lys og taxaer kan være omfattet.

Virksomheder, der oplever en tilstrækkelig stor omsætningsnedgang i forbindelse med det skærpede forsamlingsforbud samt forbuddet mod at sælge alkohol efter klokken 22.00, får adgang til eksisterende kompensationsordninger for selvstændige med videre og faste omkostninger.

Virksomheder, der har eller får forbud mod at gennemføre deres aktiviteter som følge af det skærpede forsamlingsforbud, får adgang til kompensationsordningerne for selvstændige med videre og faste omkostninger på samme vilkår som tvangslukkede virksomheder. Tvangslukkede får også mulighed for at sende deres medarbejdere hjem med lønkompensation, hvis de ikke har omsætning.

  • For kulturområdet:

En ny pulje på 60 millioner kroner oprettes til aftenskoler, daghøjskolerne og Folkeuniversitetet, der mister deltagerbetalinger eller får flere udgifter på grund af forsamlingsloftet på ti personer.

Der afsættes yderligere i alt 450 millioner kroner til kultur- og foreningslivet samt breddeidrætten samt 50 millioner kroner til anbefalinger fra et nyt genstartsteam, der skal komme med forslag til, hvordan kultur-, forenings- og idrætslivet kan udvikle og udfolde sig under coronakrisen.

Som et nyt initiativ bliver der oprettet en pulje til biograferne på 15 millioner kroner til at gennemføre aktiviteter på biografområdet.

Kilde: Erhvervsministeriet.

Lige nu er indtjeningen dog lig nul.

Han understreger, at det ikke er mange, som er blevet smittet på restauranterne, men i privat regi. Derfor er frustrationen også det større over, at det er restaurationsbranchen, der skal betale prisen, fordi der er grupper som ikke formår at overholde de regler, der er opstillet.

- Jeg har lige været i Spanien, hvor der er udgangsforbud mellem 23-06. Det var da en ide, lyder det.

Annonce

Bliver kørt over

For Søren Pedersen og hans kolleger handler det om at være kreative og omstillingsparate i denne periode. Finde en ny vej i en udfordret branche.

- Løndeling lyder rigtigt flot, men hvis jeg skal have fire tjener på løndeling, så koster det mig 15.000 kroner i en situation, hvor jeg faktisk ikke har en indkomst. Vi skal kompensere de ansatte, der skal på løndeling, men det ender jo bare med ekstra udgifter for os. Så det hele lyder rigtigt flot, men hvis du dykker ned i pakkerne, så er det lang tid siden, at man sidst hjalp restaurationsbranchen, siger Søren Pedersen.


Havde det været en hvilken som helst anden branche, som havde været udsat for det, som vi har, så var de ikke kommet op at stå igen. Folk i denne branche er vant til at kæmpe og finde en ny vej.

Søren Pedersen


- Da de private fik besked på at bære mundbind, fik de seks dage til at forberede sig. Da vi fik besked på at bære mundbind, fik vi 18 timer til at forberede os. Jeg har ikke den store forstand på politik. Som restauratør er det tætteste vi kommer på et forbund, Horesta. De har måske mere fokus på de større hotelkæder, men selv i den sammenhæng, er det som om vi bare bliver kørt over. Det håb, vi kan klamre os til, er, at vi på Norsminde Kro har 327 års erfaring med drift. Vi skal tro på, at den almene dansker godt kan tænke sig til, at corona sjældent er dukket op på restauranterne og vi vil være færdig med at servere maden inden klokken 22, siger kroejeren.

Annonce

Vant til at kæmpe

Han understreger, at restaurationsbranchen er vant til at skulle præstere under pres. En evne, der kommer dem til gode i denne tid, fordi de er vant til at skulle genopfinde selv og komme med nye initiativer. Hvor nogle brancher bruger måneder på en ny plan, bruger restauratører timer.

De er vant til at handle hurtigt.

- Havde det været en hvilken som helst anden branche, som havde været udsat for det, som vi har, så var de ikke kommet op at stå igen. Folk i denne branche er vant til at kæmpe og finde en ny vej, siger Søren Pedersen og tilføjer, at han i den nærmeste tid skal se nærmere på åbningstider.

Hvornår giver det mest mening at holde åbent? Hvornår giver det bedst mening at holde forretningen i live og så skære til derfra.

- Vores kerneindtægt er frokost og aften på restauranten og at have boende på hotellet. Der er også andre dage, som er mere interessante end andre for os, siger ejeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Overlæge efterlyser underholdning til indlagte coronapatienter: Nogle får simpelthen en depression af at være indlagt

Annonce