Annonce
Læserbrev

Nogle tanker og oplysninger i forbindelse med sankthansaften

Og hvis vi kunne få lært af Johannes Døberen at rette vor opmærksomhed langt mere på bibelens usynlige Jesus end på den synlige kirke, så ville det være et godt udbytte af vor sankthansfejring.

Læserbrev: I min planlægningskalender er der under datoen 24. juni fortrykt denne oplysning: "Skt. Hansdag".

Er der så ikke tale om en fejl, når det er datoen 23. juni, de fleste danskere forbinder med fejringen af sankthans?

Forklaringen er ikke så vanskelig. Vi kender noget tilsvarende i forbindelse med juleaften 24. december, for her står der i kalenderen under datoen 25. december "Juledag".

Og det er i al korthed den kalender-tekniske og datomæssige baggrund.

Men hvilken historisk person tænkes der så på i forbindelse med sankthansaften?

Det er der ingen tvivl om, hvis man slår op i et leksikon.

Jeg har bl.a. læst følgende herom i al korthed i Gyldensdals store familieleksikon:

"Aftenen 23/6 før sankthansdag, der er Johannes Døberens (Sankt Hans') helgendag. - Er midsommeraften fejret med bålbrænding".

Der kunne skrives meget mere om, hvad der i tidens løb ifølge folketroen er blevet forbundet med fejringen af sankthans, bl.a. afbrænding af hekse osv. Men jeg vil nøjes med at skrive nogle ord om den bibelske person Johannes Døberen.

Ham kan vi nemlig lære meget af i kirken i disse år, for Johannes Døberen var ikke optaget af at "markedsføre" sig selv. Tværtimod talte han meget om Jesus, verdens frelser, som det bl.a. fremgår af disse steder i bibelen:

"Der kom et menneske udsendt af Gud, hans navn var Johannes. Han kom for at aflægge vidnesbyrd, han skulle vidne om lyset (Jesus) for at alle skulle komme til tro ved ham". (Johannesevangeliet kap. 1, vers 6-7)

"Han (Jesus) skal blive større, jeg (Johannes) skal blive mindre". (Johs. 3,30)

"... men alt, hvad Johannes sagde om denne mand (Jesus), er sandt". (Johs. 10,41)

Også i året 2019 bør sådanne udsagn være et kendetegn på den sande kirke og dens tro tjenere.

Og hvis vi kunne få lært af Johannes Døberen at rette vor opmærksomhed langt mere på bibelens usynlige Jesus end på den synlige kirke, så ville det være et godt udbytte af vor sankthansfejring.

Annonce
Immanuel Fuglsang. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Troels Lund Poulsen om finanslov: Det bliver en dyr omgang for lokale virksomhedsejere

Læserbrev: Den finanslov, som regeringen sammen med resten af venstrefløjen præsenterede forleden aften, bliver en dyr omgang for Danmark. I særdeleshed bliver den dyr for virksomhedsejere, der er placeret i landdistrikterne, for aftalen indebærer nemlig en tredobling af arveafgiften. Det betyder, at det kommer til at koste dyrt, hvis du ønsker at foretage et generationsskifte på din familieejede virksomhed. En virksomhed, du og din familie har startet. En virksomhed, du har betalt skat af. En virksomhed, der har skabt arbejdspladser. En virksomhed, der har skabt lokal vækst. Jeg synes ganske enkelt ikke, at et sådant indgreb er rimeligt over for de hårdtarbejdende danskere, der hver dag bidrager til at holde samfundets hjul kørende, og som nu ønsker at videregive deres hårde slid til en søn eller datter. Jeg synes ikke - modsat regeringen og co. - at en håndværksmester i en lokal vvs-virksomhed i Hedensted Kommune eller en bagermester med forretning i Horsens Kommune skal brandbeskattes, hvis de ønsker at foretage et generationsskifte. Det går ud over virksomhedernes kapital, og det kommer til at koste arbejdspladser og vækst - især i landdistrikterne. Det skader både den enkelte forretningsdrivende og hele Danmark. Jeg undres over, at regeringen og dens støttepartier har valgt at inkludere en tredobling af arveafgiften i deres finanslovsaftale. For det er ikke kun mig, Venstre og flere andre partier i blå blok, der har varslet imod et sådant indgreb. Også DI og Dansk Erhverv har advaret imod konsekvenserne ved at hæve arveafgiften for generationsskifte i familievirksomheder. Og så sent som i oktober udtrykte også fagbevægelsen i form af 3F og Dansk Metal bekymring ved at hæve afgiften. Det er bekymrende, at vi har en regering, som ikke lytter, når så mange store aktører på området råber vagt i gevær. Og det er bekymrende, at vi har en regering, som ikke ønsker vækst og velstand i hele landet. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at blå blok trækker i en anden retning, så det bliver nemmere og billigere at være virksomhedsejer frem for sværere og dyrere.

Annonce