Annonce
Læserbrev

Nogle tanker og oplysninger i forbindelse med sankthansaften

Og hvis vi kunne få lært af Johannes Døberen at rette vor opmærksomhed langt mere på bibelens usynlige Jesus end på den synlige kirke, så ville det være et godt udbytte af vor sankthansfejring.

Læserbrev: I min planlægningskalender er der under datoen 24. juni fortrykt denne oplysning: "Skt. Hansdag".

Er der så ikke tale om en fejl, når det er datoen 23. juni, de fleste danskere forbinder med fejringen af sankthans?

Forklaringen er ikke så vanskelig. Vi kender noget tilsvarende i forbindelse med juleaften 24. december, for her står der i kalenderen under datoen 25. december "Juledag".

Og det er i al korthed den kalender-tekniske og datomæssige baggrund.

Men hvilken historisk person tænkes der så på i forbindelse med sankthansaften?

Det er der ingen tvivl om, hvis man slår op i et leksikon.

Jeg har bl.a. læst følgende herom i al korthed i Gyldensdals store familieleksikon:

"Aftenen 23/6 før sankthansdag, der er Johannes Døberens (Sankt Hans') helgendag. - Er midsommeraften fejret med bålbrænding".

Der kunne skrives meget mere om, hvad der i tidens løb ifølge folketroen er blevet forbundet med fejringen af sankthans, bl.a. afbrænding af hekse osv. Men jeg vil nøjes med at skrive nogle ord om den bibelske person Johannes Døberen.

Ham kan vi nemlig lære meget af i kirken i disse år, for Johannes Døberen var ikke optaget af at "markedsføre" sig selv. Tværtimod talte han meget om Jesus, verdens frelser, som det bl.a. fremgår af disse steder i bibelen:

"Der kom et menneske udsendt af Gud, hans navn var Johannes. Han kom for at aflægge vidnesbyrd, han skulle vidne om lyset (Jesus) for at alle skulle komme til tro ved ham". (Johannesevangeliet kap. 1, vers 6-7)

"Han (Jesus) skal blive større, jeg (Johannes) skal blive mindre". (Johs. 3,30)

"... men alt, hvad Johannes sagde om denne mand (Jesus), er sandt". (Johs. 10,41)

Også i året 2019 bør sådanne udsagn være et kendetegn på den sande kirke og dens tro tjenere.

Og hvis vi kunne få lært af Johannes Døberen at rette vor opmærksomhed langt mere på bibelens usynlige Jesus end på den synlige kirke, så ville det være et godt udbytte af vor sankthansfejring.

Annonce
Immanuel Fuglsang. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skoledebat: Tænk dig om før du taster!

Læserbrev: Horsens Folkeblad bragte i søndags flere artikler om skolen på Lindvigsvej. Det gav anledning til en del negative reaktioner på de sociale medier. Jeg vil som forælder gerne opfordre til at alle, der byder ind på den dårlige omtale overfor skolen, tænker sig om en ekstra gang. Vi vil gerne have ro og respekt om vores børn på skolen og deres forældre, der har valgt Lindvigsvej til, og som er rigtig glade for skolen. Det er vi, fordi vi har et fantastisk fællesskab med dygtige, engagerede lærere, pædagoger og medhjælpere, der yder et kæmpe stykke arbejde hver dag for at skabe et fagligt spændende og udfordrende læringsmiljø. Det kan ikke være rigtigt, at voksne, der ikke har tilknytning til skolen nu, aldrig har haft det eller vil have det, skal sætte dagsordenen for skolens fremtid med en hård tone og et behov for at ytre sig baseret på enkeltstående tilfælde, som, hvis man graver efter det, nok skal have fundet sted på andre skoler rundt i byen også i større eller mindre grad. Vi gør, hvad vi kan for at fortælle den gode historie om Lindvigsvej, men det er svært i et stormvejr af fordomme og dårlig omtale. At der helt klart er udfordringer med manglende opbakning til Lindvigsvej fra ledelsen på Horsens Byskole er ingen hemmelighed. Dét håber vi, at forvaltningen og politikerne snart får øjnene op for! Det må dog aldrig gå ud over børnene, at voksne ikke kan finde ud af at gebærde sig på de sociale medier eller i debatten generelt! At man har sine grunde til at træffe de skolevalg for sine børn, man gør, må stå for ens egen regning, men at skabe dårlig omtale, som er baseret på uvidenhed og mangel på indsigt i noget, som fungerer godt for andre, er simpelthen ikke i orden. Det skulle gerne være sådan, at alle børn i Horsens med stolthed kan fortælle deres kammerater rundt i byen, hvor lige netop de går i skole! Det bør vi alle medvirke til, at de kan.

Annonce