Annonce
Odder

Nicolai holder fast ved Saab: Ingen andre kan det samme

Nicolai Kragh-Nielsen har i øjeblikket to Saab-biler stående i garagen. Foto: Søren E. Alwan
Nicolai Krag-Nielsen har ejet op mod 30 biler af mærket Saab. Ifølge ham er de svenske køretøjer uden sidestykke i historien.

Odder: Da Nicolai Krag-Nielsen gik i gymnasiet, havde han en ven, hvis far var overlæge. Faren havde pengepungen i orden og derfor råd til at have en Saab 900 stående i garagen. Nicolai og vennen fik ofte lov at køre i den, indtil den en dag havde behov for en dyr reparation. Så dyr, at man kunne købe en helt ny bil til prisen. Overlægen betalte dog for istandsættelsen uden at tøve, og det rykkede et eller andet i Nicolai. Disse biler måtte være noget særligt.

Med tiden blev han for alvor bidt af det svenske kunststykke, og han endte med at sige farvel til børneopsparingen, da han skulle have sin første bil, så han kunne få råd til en Saab.

- Deres biler er et eksempel på, at man kan sætte praktik og æstetik sammen. De har en ikonisk form, som bare trigger et eller andet, siger Nicolai Krag-Nielsen, som i dag er 43 år, gift med Maria og bor i det sydlige Odder.

Saab i årstal

1937: Saab (Svenska Aeroplan Aktiebolaget) grundlægges

1947: Virksomheden, som oprindeligt producerede militærfly, præsenterer sin første bil - en Saab 92

1978: Den langtidsholdbare Saab 900 kommer på gaden

1980: Saab 900 produceres i en turboudgave

1990: Amerikanske General Motors (GM) går ind i Saab

2011: Saab erklæres konkurs

Kilde: Bilhistorie.dk

Et ekstra familiemedlem

Siden har han ejet op mod 30 forskellige Saab'er og har med tiden opbygget en grundig viden om bilernes sammensætning. Derfor kan han selv skille dem ad og montere nye dele.

Det er nyttigt, når han får besøg af venner fra 'Saab-reden' i Odder, som er blevet skabt i takt med, at Nicolai Krag-Nielsen har anbefalet andre beboere i byen at køre Saab.

- Min kone og jeg har den samme diskussion, hver gang jeg vil købe et nyt eksemplar. Men det ender altid med, at jeg køber bilen alligevel, siger han, inden han tilføjer, at hustruen dog også værdsætter bilerne.

Hun er ikke den eneste. Ifølge Nicolai Krag-Nielsen sker det jævnligt, at han i sin ikoniske Saab 900 Turbo bliver råbt an på gaden og spurgt, om han vil sælge bilen. Engang blev han endda forfulgt ind på en tankstation af en mand, som simpelthen bare måtte udtrykke, hvor meget han misundte køretøjet. Men et salg kommer ikke på tale.

- Det lyder tosset at sige det, men med tiden bliver bilen lidt et ekstra familiemedlem.

Annonce

Til den bitre ende

Umiddelbart kan en stærk interesse for et klassisk, uddøende bilmærke lyde som et symptom på en midtvejskrise. Det er det dog ikke. For det første startede besættelsen af bilerne med den cockpitlignende indretning allerede i gymnasieårene, og for det andet har han allerede haft sin 'krisebil'.

- For et par år siden købte jeg en cabriolet. Så kunne jeg køre lidt rundt i den, men jeg følte mig simpelthen så latterlig. Alle gloede på mig og pegede på mig hele tiden, når jeg kørte.

Derfor vendte han tilbage til det, han vidste, der fungerede. Og fungerer, det gør den gamle 900 Turbo fortsat. Den har efterhånden 26 år på bagen, men ifølge Nicolai Krag-Nielsen kører den stadig bedre end de fleste andre biler. Så må han leve med, at bilen af og til forlanger et besøg hos en specialmekaniker i Sverige, når der en sjælden gang opstår et problem, han ikke selv kan lave.

- Jeg har ledt meget, men jeg har bare ikke fundet den bil, der kan det samme. Der er ikke noget alternativ. Så jeg må jo holde skidtet ved lige. Der er ikke andet at gøre. Jeg er klar til at gå hele vejen.

Saab producerer ikke længere biler. Derfor bliver der færre og færre af dem på landevejene, og det er svært at skaffe reservedele. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
AC Horsens For abonnenter

Overbevisende og fortjent oprykning: Derfor har AC Horsens muligheden for at klare sig med det hold, der sikrede pladsen i Superligaen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Su-su-superliga! Reportage og masser af billeder fra kæmpe AC-fejring på stadion og fest i Forum Horsens

Erhverv For abonnenter

Borgere glæder sig til at få fjernvarme - men udsigten til to store varmetanke vækker bekymring

AC Horsens

Stolt og tilfreds cheftræner: Oprykninger vænner man sig aldrig til, og denne her var meget fortjent

Horsens

John Andersen runder snart 83 år, men arbejder syv timer hver dag med sin enestående have

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

AC Horsens

Se alle billeder og reaktioner: Her rykker AC Horsens op i superligaen

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Genial satsning gjorde angriber til dagens spiller i superliga-sovs

Brædstrup

29-årig erkender bilbrande i retten: Jeg var depressiv og nede i livet

Horsens

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Debat

Det er med stor bekymring for de foreslåede besparelser, at vi skriver dette: Særlige borgere har brug for særlige indsatser

Odder For abonnenter

Bager får sur Smiley for smuds i krogene og kondensvand i fryserummet

Hedensted

Nu vil Tørring også med på padelbølgen: Mangler mindst en million for at få projektet skudt over nettet

Annonce