Annonce
Ikast-Brande

Neurofeedback fik Anne på ret kurs

Den to år gamle bomuldshund Albus er opkaldt efter en vis mr. Dumbledore fra Harry Potter-universet, og han har gennem hele forløbet været en trofast støtte for Anne, som her ses sammen med sin mor, Hanne Lisa Clemmensen. Foto: Mikael Lund
Mor til 12-årig fra Brande: Datter blev hjulet med neurofeedback-behandling.

Brande: Anne på 12 år går – et par dage endnu – i 6. klasse på Dalgasskolen. I denne uge skal hun spille viking, når hendes klasse slutter skoleåret af med at opføre skolekomedien for deres forældre, men at hun overhovedet kan gå på scenen sammen med sine klassekammerater lå ikke ligefrem i kortene for bare nogle få måneder siden.

Hendes mor, Hanne Lisa Clemmensen, er ikke i tvivl om, at årsagen til, at det kan lade sig gøre, kan koges ned til et enkelt ord: Neurofeedback.

Hun og Anne har indvilget i at fortælle om deres oplevelse af behandlingsmetoden som et input i den debat, der er blevet udløst af, at et flertal i Ikast-Brande Kommunes børne- og undervisningsudvalg for to måneder siden – på baggrund af opdaterede anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen – besluttede at stoppe brugen af metoden nærmest med dags varsel.

Annonce

- Anne mistede sin biologiske far, da hun lige var startet i 0. klasse, og siden har hun haft brug for ekstra tryghed, fortæller hendes mor, som også kan fortælle om angsttendenser, der har hæmmet datteren i mange ting, selv noget for de fleste så simpelt som at tage med veninderne hjem, til idræt eller bare at blive afleveret i skole – noget de færreste på Annes alder har lyst til.

Lukkede helt ned

– Hun har haft svært ved at være væk fra mig, uddyber Hanne Lisa Clemmensen, som tidligere både har forsøgt sig med psykologhjælp og hypnoterapi. Det har virket i en kort periode, hvorefter hendes datter er faldet tilbage til det gamle, forklarer Hanne Lisa, som også oplevede datteren lukke helt ned, da corona-restriktionerne sendte skolebørnene hjem fra skole sidste forår.

– Hun lå bare derhjemme i fosterstilling, fortæller hun, og at familien, som også tæller Annes bonusfar Kenneth, samtidig boede i en skurvogn på grund af, at deres hus på Skovbrynet var under ombygning, gjorde bestemt ikke tingene bedre.

Via skolen og PPR kom Anne i gang med et forløb og blev testet; testen viste klare tegn på, at hun både var depressiv og led af angst, så PPR henviste hende til Børnepsykiatrisk Afdeling på Herning Sygehus, hvor en udredning fik bekræftet mistanken om, at Anne lider af autisme.

- Hvordan var det at få at vide?

- Det var dejligt at få en diagnose – så var der en grund til, at alting var så svært for mig, lyder det fra Anne.

Hendes mor forklarer, at det ikke er usædvanligt, at den type autisme, Anne har, først bliver opdaget i puberteten eller som voksen – i klassen har Anne så at sige kunnet gemme sig, men samtidig har hun opbygget en kæmpe grad af stress, uddyber Hanne Lisa.

Annonce

Gør ikke ondt

Med diagnosen på plads blev familien henvist til Familiehuset i Ikast, hvor de var til flere samtaler, men af bekendte med samme udfordringer havde de på forhånd fået anbefalet neurofeedback, som de pågældende havde enormt gode erfaringer med.

- Vi valgte et familiebehandlingsforløb, forklarer Hanne Lisa Clemmensen, men det er udelukkende Anne, der har fået behandlingerne med neurofeedback.

Neurofeedback undersøges

Spørgsmålet om brugen af neurofeedback har været på dagsordenen i Ikast-Brande Kommunes børne- og undervisningsudvalg i tre omgange i løbet af foråret, men først efter to udsættelser besluttede et flertal i udvalget 21. april på baggrund af opdaterede anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen at standse brugen af neurofeedback til børn og unge med autisme med omgående virkning. Venstres to medlemmer af udvalget stemte for at bevare tilbuddet som en mulighed.

Efterfølgende har formanden for børne- og undervisningsudvalget, 1. viceborgmester Simon Skipper Vanggaard (DF), i flere omgange sendt kritiske spørgsmål vedrørende hele forløbet omkring behandlingsmetoden til den kommunale forvaltning.

Omfanget og karakteren af spørgsmålene fik i slutningen af maj kommunens økonomi- og planudvalg til at beslutte, at der skal nedsættes et undersøgelseskommissorium i samarbejde med KL, som skal hjælpe med at besvare spørgsmålene.

Kommissoriet, som blandt andet omfatter interviews af en lang række centrale personer, forventes at være afsluttet inden udgangen af august.

Kort fortalt foregår behandlingerne på den måde, at personen, der skal have behandlingen – i dette tilfælde Anne – får placeret nogle elektroder ovenpå hovedet. Elektroderne måler så aktiviteten i udvalgte områder af hjernen, så det er forskelligt fra person til person, hvor elektroderne placeres – det afhænger helt af problemet, der skal behandles.

Derimod giver elektroderne ikke stød, forklarer Anne:

- Det gør slet ikke ondt; det er det sikreste, man kan gøre, fortæller hun.

Annonce

Den forfængelige hjerne

Personen bliver så placeret foran en skærm, hvor der i Annes tilfælde blev vist Netflix.

Billedet på skærmen bliver større eller mindre alt efter, om der måles low eller high arousal - på den måde bliver hjernen spejlet, så den så at sige ”kan se sig selv" - den får med andre ord feedback på sin aktivitet.

- Hjernen er forfængelig, konstaterer Hanne Lisa Clemmensen og sammenligner det, hjernen gør, med en person, der ser sig selv i et spejl eller går forbi et stort butiksvindue og uvilkårligt retter sig op.

- Neurofeedback går ind og hjælper hjernen til at regulere sig selv. Autismen forsvinder ikke, men det giver ro til nervesystemet, og angsten bliver dæmpet, forklarer Hanne Lisa, som især har oplevet en fantastisk effekt af behandlingen, når den bliver kombineret med samtaler.

- Jeg kan ikke mærke eller høre noget, men jeg er ved at være træt til sidst og når jeg kommer hjem, men så bliver jeg frisk igen, forklarer Anne.

Inden hun første gang fik monteret elektroderne på hovedet, skulle hun udfylde et spørgeskema om sin motorik, fysik, hvordan hun fungerede socialt osv. – sammen med en snak skulle det være med til at kortlægge, hvilke områder af hjernen, der skulle arbejdes med.

Annonce

Ro på hovedet

Fra Anne blev visiteret til neurofeedback-behandlingerne i november, til hun kunne komme i gang med dem i februar, gik der tre måneder. I den periode var hun slet ikke i skole – hendes mor valgte at tage hende ud af skolen for at bruge den smule energi, der var tilbage, til at få hende stabiliseret, og med meget små skridt begyndte det da også så småt at gå i den rigtige retning.

Det egentlige gennembrud kom imidlertid først, da Anne kom i gang med neurofeedback-behandlingerne. Allerede efter den første behandling oplevede Hanne Lisa Clemmensen sin datter grine for første gang i umindelige tider, og hun kunne meget hurtigt spore tydelig fremgang. Anne fik simpelthen ro på hovedet; eksempelvis kunne hun igen begynde at sove om natten, selvom det også har krævet et melatonin-tilskud og en særlig tyngdedyne, og med nattesøvnen begyndte energien og overskuddet også så småt at vende tilbage.

- Der har været mange små sejre at fejre, konstaterer Hanne Lisa Clemmensen, men vejen dertil har været lang og sej.


Der har været mange små sejre at fejre.

Hanne Lisa Clemmensen


Hanne Lisa Clemmensen har kun ros til overs for de ansatte i Familiehuset:

- Det er virkelig kompetente og seriøse mennesker – de har taget det meget alvorligt. Det er noget af det helt fantastiske ved Familiehuset: De ser det enkelte menneske, siger Hanne Lisa, og samtidig har de blik for helheden, for hele familiens situation, uddyber hun:

- Der bliver virkelig taget hånd om os, oplever hun.

Hun har også lutter ros til EEG Institute, der står for uddannelsen af neurofeedback-behandlere i Danmark:

- Det er så ordentligt, som noget kan være, fastslår hun.

Hver behandling startede med en snak om, om der var sket positive forandringer siden sidst, hvis ikke blev der reguleret på nogle ting; f.eks. forsøgte man sig i Annes tilfælde med en ekstra elektrode, men da det ikke havde nogen effekt, blev den fjernet igen.

Annonce

Privilegerede

I starten fik Anne tre behandlinger om ugen hver af ca. en halv times varighed – nogle kan klare det i tre kvarter helt op til en time, fortæller hun – men hun var nede på to ugentlige behandlinger og på vej til at trappe yderligere ned til en, da Ikast-Brande Kommune trak stikket for behandlingsmetoden.

Heldigvis har familien selv haft mulighed for at fortsætte behandlingerne hos en stresscoach i Bording, som også tilbyder neurofeedback-behandlinger – og som i parentes bemærket ikke har relationer til de ansatte i Familiehuset, bemærker Hanne Lisa Clemmensen – men det foregår for egen regning, og hun erkender da også, at det er et privilegium, ligesom hun har en fleksibel arbejdsgiver, der har gjort det muligt for hende at gå lidt ned i tid. Men bare det at skulle køre et andet sted hen for at blive behandlet var en udfordring; når man som Anne har autisme, skal tingene helst foregår efter en på forhånd fastlagt skabelon, som ikke må fraviges ret meget, så skiftet og det afbræk, der opstod, da kommunen uden varsel afbrød behandlingsforløbet, gav hende lige et ”dyk” og sendte hende tilbage i sengen.

– Det lettede lidt, da i kom i gang igen, forklarer Hanne Lisa Clemmensen og konstaterer, at hendes datter jo ikke var færdigbehandlet, og hjernen derfor ikke var klar til at ”stå på egne ben”.

Annonce

Under udfasning

Familien fra Brande er stadig tilknyttet Familiehuset, men tilknytningen er gradvis ved at blive udfaset i takt med, at behovet ikke er der længere, forklarer Hanne Lisa, men hele forløbet har også fået familien til at tage deres hverdag op til revision og ændre på nogle ting – der er blevet ”stressreduceret” på Skovbrynet.

Hendes bedste bud på, hvorfor flertallet i børne- og undervisningsudvalgets har besluttet af standse brugen af neurofeedback på baggrund af anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, er, at det beror på en misforståelse. Der findes nemlig flere forskellige former for neurofeedback, forklarer hun. Den metode, der har været anvendt i Familiehuset i Ikast-Brande Kommune, går under betegnelsen Othmer-metoden, mens Sundhedsstyrelsen så vidt hun ved refererer til en anden metode i deres anbefalinger.

Hendes datter sidder tilbage med følelsen af, at der i forbindelse med beslutningen kun er taget stilling til de dårligste eksempler, som behandlingen ikke har haft nogen effekt på.

– De tænker ikke på alle de børn og voksne, det har hjulpet, lyder det fra Anne, mens hendes mor synes, det er fair nok at undersøge, om der er nogen, der har gjort noget for egen vindings skyld, når der er brugt offentlige midler – men hun har aldrig oplevet, at nogle af de ansatte i Familiehuset har tilbudt at behandle nogen i privat regi – tværtimod har hun altid oplevet, at forespørgsler i den retning er blevet besvaret med en henvisning til andre, eksterne behandlere.

Annonce
Horsens For abonnenter

Mand fik hugget lillefingeren af: 27-årig skal fem år i fængsel for øksevold

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Problemer med aflevering af freetrailerne på Smedetorv fortsætter: Nu tager Ikea konsekvensen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Sport

Vanvittig buzzer beater sikrede Horsens IC-sejr i allersidste sekund: Derfor er der pres på, hvis holdet skal nå at spille sig tilbage i medaljestriden

Horsens

Priserne stiger fortsat - men i langsommere tempo: Man kan stadig tjene pænt på at sælge huset i 2022

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Horsens For abonnenter

Cykelholdet Sund Vilje blev skelsættende for Flemmings liv: Nu cykler han til Paris med sit eget lille hold

Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Horsens

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Horsens

Jeg er blevet gravid, mens jeg er i et barselsvikariat - kan min chef fyre mig, når jeg fortæller det?

Erhverv For abonnenter

Henrik taber 100 kroner for hver gris, han sender ud af stalden

Odder

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Annonce