Annonce
Rejser

Nekselø – sydhavsøen i Sejerøbugten

Åbent overdrev på Nekseløs spektakulære vestkyst. Foto: Frederik Ahm Krag
På den blot 2,2 kvadratkilometer store ø finder man en særegen natur i forhold til det øvrige Danmark. Her falder mindre regn, og der er flere solskinstimer end i resten af landet.
Annonce

Vi står i køen og venter på at komme om bord. Bil kan ikke medtages og er os dermed frarøvet resten af dagen - heldigvis.

En frisk vind slår os ind i ansigtet. Vi går om bord. Færgen er halvtom, ingen køretøjer, blot lidt gods samt en snes passagerer. Folk lander i klynger rundt på skibet, nogen søger solen, andre søger læ. Vi finder et godt sted øverst med udsigt til vores destination. Der falder en ro over os.

Som passager er det bare at give slip og nyde turen. Det er den helt rigtige start på en dag på naturperlen Nekselø i Sejerøbugten. Øen med et næsten sydøsteuropæisk mikroklima. Efter godt tyve minutter er vi fremme ved sydhavsøen.

Øen var delt mellem bispedømmer

Nekselø er 2,2 kvadratkilometer stor. Den var delt mellem Århus- og Roskilde bispedømmer i middelalderen. Grænsen gik langs det stengærde, som stadig står midt på øen. Det mærkelige var, at Århus havde den østlige del og Roskilde den vestlige del.

Tre råd: Gå med uret og solen hele vejen rundt om øen, nyd frokosten på toppen af øens smukke klinter og bring alt, hvad du har brug for i løbet af dagen, for du kan intet købe på øen.

Annonce

Til fods

Nekselø har den perfekte størrelse til en varieret dagstur, hvor man kommer hele øen rundt. Det er et af Danmarks mest solrige steder og med mindst nedbør. Den har været fredet siden 1952 på grund af sin enestående natur.

Øen er en usædvanlig kombination af istidens morænelandskab kombineret med sjælden flora og fauna med strejf fra sydøsteuropæiske stepper. Det er bedst at gå med uret rundt om øen - det giver de mest spektakulære udsyn og følger solens gang fra øst til vest over øen. Troldeskoven kommer få hundrede meter fra havnen og går visse steder helt ned til stranden.

Stien bølger stemningsfuldt op gennem skoven i svalt halvmørke tæt på stenstranden. Snart kommer vi ud højere oppe og følger stien ind i landet mod kirken. Den er aflåst, men man kan besøge den efter aftale. Vi har i stedet en aftale med naturen og fortsætter sydpå. Stien går over i en grusvej, der kunne være taget ud af en Morten Korch-film, og som har retning mod øens sydspids, går forbi Øgården og flader ud i en harmonisk strandeng med odde og udsigt til Sjælland.

Annonce

Til vejrs

Og så sker det. Vi stiger op fra strandengen og rammer med ét vestkysten. Øens naturmæssige klimaks. Fra toppen af Ørnekul-klinten strækker sig en gudesmuk kystlinje mod nord langs det meste af øens længde. 30 meter høje, perfekt skårne klinter bugter sig inciterende og lokkende af sted omkranset af stenstrand i bunden og overdrev i toppen.

- Wow, hvor er det flot, udbryder min datter Kassandra, da vi når toppen.

- Skal vi ikke gå derhen og tage frokosten? Hun peger på en lille sænkning i landskabet med læ for vinden, men med udsigt langs kysten. Medbragte rugbrødsmadder med spegepølse og leverpostej, mælk og en enkelt øl fortæres til en storslået udsigt. Det er dansk natur og stemning, så det klodser.

Vi følger stien videre mod nord. Åbne felter på toppen af klinten med overdrev afløses af små tykninger af tjørnekrat. Oppe mod nord passerer vi de fredede forblæste fyrretræer. Der er mange blomster og planter, vi aldrig har set før. Helt mod nord flader landskabet ud og omfavner søen Sømosen med de sjældne klokkefrøer.

Den gudesmukke vestkyst på Nekselø. Foto: Frederik Ahm Krag
Annonce

Tilfreds

Den tunge dieselmotor spyr sort røg op af skorstenen, og færgen sætter i fart. Eftermiddagssolen er i ryggen, mens vi sejler tilbage mod Sjælland. Vi ser på hinanden. Stramme i ansigterne efter en dag i sol og vind, men glade og tilfredse. Hvilken dag mine tre døtre og jeg har haft: Sammen og fuldt neddykket i enestående dansk natur. Og tilmed nåede vi en afsluttende kølende badetur på den fine sandstrand lige nord for havnen. Det er lige ved, at den is, min datter Evangelina har plaget om at få den sidste time, trods alt er velfortjent.

Skribentens døtre på vej mod sydenden af Nekselø ad en grusvej, som kunne være taget ud af en Morten Korch-film. Foto: Frederik Ahm Krag
Udsigt ned langs østkysten fra det nordlige Nekselø. Frederik Ahm Krag
Skribentens døtre på vej mod mod strandengene og odden på Nekseløs sydspids. Foto: Frederik Ahm Krag
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce